Dala-mój piękny ogród cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dalo, zazdroszczę Ci tyh własnych czereśni :) Rh i azalie kwitną przepięknie, trudno oderwać od nich wzrok :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

Dalu, pięknie u Ciebie, jak zawsze :)

Ja muszę przystopować z roślinnymi zakupami, bo dzieci zaniedbalam zakupowo, a z powodów finansowych cięzko obie rzeczy pogodzić :) Ale mam bardzo duzo od początków wiosny i teraz mozna tylko planować dalej :)

I też wcześniej szukałam szmatek i głupot do kupienia - teraz roślinki albo skrzynie i kratki/pergole ;)
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ale dziwnie mi sie zrobiło jak zobaczyłam czereśnie, a ślina leci, że ooooooooo!
Ja tez uwielbiam czereśnie i jeszcze śliwki, brzoskwinie i pomidory.
Fajny macie układ ze szpakami czyli dla kazdego coś dobrego.
Pieknie w ogrodku, pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12

Post »

To już wiem, że chcę mieć rogownicę. Chyba powinnam siedzieć z długopisem i kartką bo sporo mam tych chciejstw :D
Moja czereśnia ma dopiero pestki, widać Dalo, że masz bardzo wczesny okaz :D
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Daluś, u mojej koleżanki podział czereśni jest troche inny. Górę zjadają szpaki i gołębie a dół zjada pies. Im zostaja
resztki ze środka jak nie spadną.
Miłego dnia
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Carla-pwd
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 07:25

Post »

Ja tez bardzo lubie czereśnie.. i neiraz to tak sie ojem, ze mam brzuch jakbym w ciazy była :):P
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Sabinko ja też nie nadążam.JUz obiecuję sobie żadnych zakupów a tu dziewczyny pokazują to rogownice,to złotokapy to kaliny :P :P ale azalię Channel chociaż mam :D czereśnie też.Uf..odpadają 2 rośłiny :twisted: :twisted:
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

DALO ,piękne te twoje Azalie i Rh .Ja mam tylko kilka krzaczków ,trzeba by pomyśleć o powiększeniu kolekcji . :wink:
Czereśnie ,u mnie też już dojrzewają ,mam ich 8 i każda inna ,ale też się muszę dzielić ze szpakami .Swoich nigdy nie pryskałam i zawsze są bez wkładek ,nie wiem od czego to zależy .Cieszę się ,że są bez robali ,ale szpaków trudno się pozbyć ,niekiedy wystarczy chwilka i już drzewo ogołocone . :(
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Dalo moje czereśnie wczesne dopiero mają małe owocki :shock: :!: :!: :!: :wink:
x-d-a

Post »

Witam w ten deszczowy dzień! fajnie już od paru godzin pada, a wszystko rośnie w oczach.
Majowy deszczyk, to marzenie każdego ogrodnika.
Tymczasem mogę wykorzystać tę "barową "pogodę i posiedzieć przy komputerze.
Jolu,
ja dzielę się czereśniami ze szpakami chcąc nie chcąc, bo one nie pytają się mnie o zdanie... NAJBARDZIEJ SMAKUJĄ IM TE BARDZO WCZESNE...
Ido,
ja mieszkam trochę bardziej na zachód - w okolicach Wrocławia wegetacja jest chyba najszybsza.
Aszko,
nie ma rady - jak się jest na forum, to lista chciejstw robi się coraz dłuższa... Dziewczyny pokazują takie piękne ogrody i takie ciekawe rośliny, że trudno sie powstrzymać...
Wiesiu,
moje psy to najwyżej mogłyby zjadać poziomki z krzaczków ze względu na swoje rozmiary.
Agatko,
na szczęście czereśni nie można zjeść za dużo, bo potem brzuch boli...
Sabinko,
ta czereśnia dojrzewa w końcu maja i -niestety dla mnie, a stety dla wygłodniałych szpaków- jest pierwsza w całej okolicy.
Taro,
dzięki za wizytę i miłe słowa.
Ado, szpaki nie dobieraja sie do tych póżniejszych czereśni, bo są już objedzone na maksa.
Moniko,
Ty masz piękne drzewa iglaste i to one tworzą klimat Twojego ogrodu.
Aniu,
dzięki za miłe słowa; a z tymi zakupami to rzeczywiście jest problem - ja już nie mam w domu dzieci i jak kupię za dużo roślinek, czy innych rzeczy do ogrodu, to po prostu nie kupię sobie następnej pary butów i tyle...

Dzisiaj pokażę mój skromny terakotowy ogródek. Napatrzyłam się na takie w Toskanii i próbuję stworzyć cosik podobnego... Na drugim zdjęciu m.in. jeden z moich olków.Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalu teraz są czereśnie nie tylkoobcopylne.
Może posadzisz taką samopylną i będziesz miała sezon czereśniowy rozciągnięty w czasie.
Ja tak mam właśnie i sezon mam przedłużony do 1,5 miesiąca.
Też uwielbiam czereśnie i zajadam się nimi aż do bólu brzucha. :wink: :lol:
Ale działają odchudzająco, więc w końcowym rezultacie jest OK.
Czekam na fotki twojego warzywniaka, bo jakoś tak ostatnio dużo fotek o nich wszędzie.
A bardzo lubię takie widoki - działają na wyobrażnię. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
x-d-a

Post »

Grażynko, na 64 stronie pokazałam fragmencik mojego warzywnika - sałata już w zasadzie nadaje się do jedzenia, podobnie jak szczypiorek i wieloletnie ziółka...
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Moje wczesne czereśnie już są prawie dobre. Mam ich niewiele bo poobcinałam niższe gałęzie i obawiam się, że zjedzą je szpaki. W ubiegłym roku zauważyłam jak się szykują, szybko złapałam za koszyk i zaczęłam je zrywać. Szpaki siedziały na ogrodzeniu i darły się na mnie. Zaraz przypomniał mi się film Ptaki. :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Obejrzałam na raty Twój ogród (jeszcze przede mną pierwsza część) - udało Ci się stworzyć naturalny, trochę wiejski klimat, tak sobie myślę, że cienistość drzew nadaje mu tajemniczy charakter. Z przyjemnością będę oglądała kolejne zakątki i kolejne odsłony. Zwłaszcza, że u Ciebie wszystko pojawia się z 3 tyg. wyprzedzeniem (ogrzewanie podłogowe w ogrodzie robi swoje :wink: ). Bardzo podoba mi się Twój domek ogrodnika, a stół jest jedyny w swoim rodzaju. Kolekcja host imponująca, ja na tak duże kępy będę musiała poczekać jeszcze 2-3 lata.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p
Od: 8 mar 2009, o 20:08

Post »

Dalu nie wiem jak dużą masz czereśnię, ale w Holandii widziałam w przydomowych ogródkach ludzie pozakładali na owocowe drzewa siatki. Dobry pomysł, tyle że na małe drzewko. Ja jestem w tej dobrej sytuacji, że mam odmianę karłowatą ( 3m) a sąsiad olbrzymią (ok 15m). Szpaki zdecydowanie wolą jego drzewo. Mam pułapki ferromonowe i rozkładam włókninę naokoło drzewka. Robaki prawie się nie zdarzają.
Co do szpaków, sąsiad je odstrasza a one przylatują do mnie i wyjadają pędraki z trawnika. Jestem za :D
Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”