Moja kolekcja tulipanów botanicznych

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiedziałam że przez wirusy ale myślałam że są spacyfikowane i niegroźne. Dzięki za odpowiedz.Kaśka
ASDERAN
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 wrz 2008, o 23:48

Post »

sporo tych tulipanów. ja mam tylko kilka a te papuzie są ale mało postrzępione
Obrazek
Awatar użytkownika
Vivasvat
50p
50p
Od: 15 paź 2007, o 09:59
Kontakt:

Post »

xipe,
kolekcja unikalna, ale tylko Kaufman, Foster i Greig nie jest "tulipanami botanicznymi" - to 12, 13 i 14 klas tulipanow.
Jak botaniczne zrozumialy tylko 15 klass; ja tak i napisalem by: "tulipany botaniczne, a tez z klasow Kaufmana, Fostera i Greiga", dla tego ze jest duzo odmian i hybridow z tych klasow. Ale od tego kolekcja nie jest gorsza - to po prostu kaif :)
Tulipany klasow 12, 13 i 14 pieknie i egzotyczne - szczegolne Greig. Ja mam nadzieje, ze w nastepnosci u mnie beda Greig szczepiasty...
Jeden z moich przyjacieliej ze zwionzku hodowcow kwiatow Litwy kolekcionuje Kaufman - ja moglby dostac jiego katalog, jezeli to jest dla Ciebie interesno. U mnie tez bylo kilkonasto odmian Kaufmana, ale dzis ja juz zrezygnowal tego klasa.
Niewidzialem u Ciebie Tulipa sprengeri - czy nie masz, czy to po prostu dla Ciebie nejest interesno ?
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Vivasvat bardzo proszę o katalog z tulipanami z grupy Kaufmana, Greiga i Fostera.
Faktycznie T. sprengeri nie mam a mnie interesuje jako kolejny nabytek do kolekcji.
Szukam czysty gatunek T. greigii i T. kaufmanniana. W tym roku jesienią udało mi się zdobyć kilka cebulek T. fosteriana.
Jak widzisz ja preferuję formy zbliżone do natury i dla ułatwienia traktuję mieszańce Grega, Fostera i Kaufmana na równi z grupą 15.

Życzę Ci wszystkiego najlepszego w Nowym 2009 Roku.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

ASDERAN pisze:sporo tych tulipanów. ja mam tylko kilka a te papuzie są ale mało postrzępione
Holendrzy w celu uzyskania kwiatów "bardziej papuzich" aplikują benzyloadeninę (fitohormon z grupy cytokinin) w trakcie formowania się zawiązków kwiatów w formie moczenia lub smarowania piętki pastą. Efekt jest tylko na rok ale klient zadowolony z super papuziastych kwiatków. W kolejnych latach kwiaty są już normalne.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piętkę cebulki?Przed posadzeniem?
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W czasie tworzenia się zawiązków liści i kwiatu latem. Benzyloadenina powoduje nadmierny wzrost komórek i listki okwiatu mają wówczas wiekszą powierzchnię.
Awatar użytkownika
GaGox
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 paź 2007, o 03:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

sadzisz je w koszyczkach jak doczytałam, ja chciałam posadzić Tulipa tarda na skalniaku, czy móglbys mi podpowiedzieć jaka rozstawa/odstępy/liczba roślin na mkw byłaby dla nich odpwiednia?

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

196 sztuk na 1 m2
rozstawa ca 7 na 7 cm
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

24. kwietnia miałem u siebie w ogrodzie ekipę programu TVP ROK W OGRODZIE.
Obrazek
Emisja programu o tulipanach z mojej kolekcji 16. maja o godz. 7:30 TVP1.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Witaj :)

Oglądałem dzisiaj Rok w ogrodzie na tv :) , miło było zobaczyć i posłuchac o Twoich tulipanach :D . Niektórych tulipanów nazw nie zdążyłem zapisac bo za szybko to wszystko szło :lol: . Naprawdę piękna kolekcja :) .

Pozdrawiam
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Ja sobie specjalnie budzik nastawiłam (tym bardziej ,że pod iglicą było spotkanie),żeby nie zaspać.Żałuję tylko ,że to tak krótki program....Mogłabym obejrzeć duuuuużo dłuższy program o Twoich tulipanach.
Ale nawet po to ,żeby obejrzeć część Twojej kolekcji ,Pawle, warto było wstać! :P
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Możliwe, że będą inne nagrania z moich kolekcji roślin, mam coś około 2 tyś. gatunków i odmian roślin ozdobnych - jak kolekcjonować to konkretnie a nie po łebkach. Tylko trzeba męczyć TV i tu robota dla Was Szanowni Użytkownicy :wink: .

tutaj jest link do materiału na stronie TVP
http://www.tvp.pl/styl-zycia/dom-i-ogrod/rok-w-ogrodzie
zorza
50p
50p
Od: 30 wrz 2008, o 12:31

Post »

Piękna kolekcja , wciąż ze mnie świerzynka forumowa , i forumowiczów mało kojarzę , ale jak zobaczyłam program od razu pomyślałam o Tobie :), (choć miałam chwile wahania ,że mnie mania forumowa dopada ) Mam nadzieje, że będą programy z innymi roślinkami , migały w kadrze ciekawe których nie znam.
pozdrawiam serdecznie:) Małgośka
Zorza w ogrodzie
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Witaj, oglądałam w sobotę program, w ogóle nie wiedząc, że głównym gościem wczorajszego odcinka jesteś Ty Pawle- gratuluję :) A przede wszystkim gratuluję tulipanów Pawle- cudowne :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”