Moja kolekcja tulipanów botanicznych
xipe,
kolekcja unikalna, ale tylko Kaufman, Foster i Greig nie jest "tulipanami botanicznymi" - to 12, 13 i 14 klas tulipanow.
Jak botaniczne zrozumialy tylko 15 klass; ja tak i napisalem by: "tulipany botaniczne, a tez z klasow Kaufmana, Fostera i Greiga", dla tego ze jest duzo odmian i hybridow z tych klasow. Ale od tego kolekcja nie jest gorsza - to po prostu kaif
Tulipany klasow 12, 13 i 14 pieknie i egzotyczne - szczegolne Greig. Ja mam nadzieje, ze w nastepnosci u mnie beda Greig szczepiasty...
Jeden z moich przyjacieliej ze zwionzku hodowcow kwiatow Litwy kolekcionuje Kaufman - ja moglby dostac jiego katalog, jezeli to jest dla Ciebie interesno. U mnie tez bylo kilkonasto odmian Kaufmana, ale dzis ja juz zrezygnowal tego klasa.
Niewidzialem u Ciebie Tulipa sprengeri - czy nie masz, czy to po prostu dla Ciebie nejest interesno ?
kolekcja unikalna, ale tylko Kaufman, Foster i Greig nie jest "tulipanami botanicznymi" - to 12, 13 i 14 klas tulipanow.
Jak botaniczne zrozumialy tylko 15 klass; ja tak i napisalem by: "tulipany botaniczne, a tez z klasow Kaufmana, Fostera i Greiga", dla tego ze jest duzo odmian i hybridow z tych klasow. Ale od tego kolekcja nie jest gorsza - to po prostu kaif

Tulipany klasow 12, 13 i 14 pieknie i egzotyczne - szczegolne Greig. Ja mam nadzieje, ze w nastepnosci u mnie beda Greig szczepiasty...
Jeden z moich przyjacieliej ze zwionzku hodowcow kwiatow Litwy kolekcionuje Kaufman - ja moglby dostac jiego katalog, jezeli to jest dla Ciebie interesno. U mnie tez bylo kilkonasto odmian Kaufmana, ale dzis ja juz zrezygnowal tego klasa.
Niewidzialem u Ciebie Tulipa sprengeri - czy nie masz, czy to po prostu dla Ciebie nejest interesno ?
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Vivasvat bardzo proszę o katalog z tulipanami z grupy Kaufmana, Greiga i Fostera.
Faktycznie T. sprengeri nie mam a mnie interesuje jako kolejny nabytek do kolekcji.
Szukam czysty gatunek T. greigii i T. kaufmanniana. W tym roku jesienią udało mi się zdobyć kilka cebulek T. fosteriana.
Jak widzisz ja preferuję formy zbliżone do natury i dla ułatwienia traktuję mieszańce Grega, Fostera i Kaufmana na równi z grupą 15.
Życzę Ci wszystkiego najlepszego w Nowym 2009 Roku.
Faktycznie T. sprengeri nie mam a mnie interesuje jako kolejny nabytek do kolekcji.
Szukam czysty gatunek T. greigii i T. kaufmanniana. W tym roku jesienią udało mi się zdobyć kilka cebulek T. fosteriana.
Jak widzisz ja preferuję formy zbliżone do natury i dla ułatwienia traktuję mieszańce Grega, Fostera i Kaufmana na równi z grupą 15.
Życzę Ci wszystkiego najlepszego w Nowym 2009 Roku.
- xipe
- Kontakt:
Holendrzy w celu uzyskania kwiatów "bardziej papuzich" aplikują benzyloadeninę (fitohormon z grupy cytokinin) w trakcie formowania się zawiązków kwiatów w formie moczenia lub smarowania piętki pastą. Efekt jest tylko na rok ale klient zadowolony z super papuziastych kwiatków. W kolejnych latach kwiaty są już normalne.ASDERAN pisze:sporo tych tulipanów. ja mam tylko kilka a te papuzie są ale mało postrzępione
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Witaj
Oglądałem dzisiaj Rok w ogrodzie na tv
, miło było zobaczyć i posłuchac o Twoich tulipanach
. Niektórych tulipanów nazw nie zdążyłem zapisac bo za szybko to wszystko szło
. Naprawdę piękna kolekcja
.
Pozdrawiam

Oglądałem dzisiaj Rok w ogrodzie na tv

Pozdrawiam
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Ja sobie specjalnie budzik nastawiłam (tym bardziej ,że pod iglicą było spotkanie),żeby nie zaspać.Żałuję tylko ,że to tak krótki program....Mogłabym obejrzeć duuuuużo dłuższy program o Twoich tulipanach.
Ale nawet po to ,żeby obejrzeć część Twojej kolekcji ,Pawle, warto było wstać! :P
Ale nawet po to ,żeby obejrzeć część Twojej kolekcji ,Pawle, warto było wstać! :P
Pozdrawiam,Małgorzata
- xipe
- Kontakt:
Możliwe, że będą inne nagrania z moich kolekcji roślin, mam coś około 2 tyś. gatunków i odmian roślin ozdobnych - jak kolekcjonować to konkretnie a nie po łebkach. Tylko trzeba męczyć TV i tu robota dla Was Szanowni Użytkownicy
.
tutaj jest link do materiału na stronie TVP
http://www.tvp.pl/styl-zycia/dom-i-ogrod/rok-w-ogrodzie

tutaj jest link do materiału na stronie TVP
http://www.tvp.pl/styl-zycia/dom-i-ogrod/rok-w-ogrodzie
Piękna kolekcja , wciąż ze mnie świerzynka forumowa , i forumowiczów mało kojarzę , ale jak zobaczyłam program od razu pomyślałam o Tobie
, (choć miałam chwile wahania ,że mnie mania forumowa dopada ) Mam nadzieje, że będą programy z innymi roślinkami , migały w kadrze ciekawe których nie znam.

pozdrawiam serdecznie:) Małgośka
Zorza w ogrodzie
Zorza w ogrodzie