ogród przepiękny :oBogusia2 pisze:Od dawna z najwiekszą przyjemnością odwiedzam ogrody prezentowane na tym Forum. Są piękne, w przemyślany sposób zaplanowane, pełne bajecznie kolorowych kwiatów i krzewów. Mój ogródek jest bardzo daleki od ideału. Mam go dopiero drugi rok. Jego powierzchnia wynosi ok 350 m2. Największa jego część jest położona za domem od strony pd-zach. Po bokach domu biegną dość wąskie pasy ziemii. Z boków znajdują się ogrody sąsiadów. Ziemia jest bardzo piaszczysta. W ogródku posadziłam głównie róze, rododendrony, hortensje bukietowe i ogrodowe i trochę lawendy. Cienia użyczają wysoki modrzew, dość już okazała sosna oraz jodła. A teraz chciałm pokazać kilka zdjęć mojego ogródka.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Serogróddecznie pozdrawiam Bogusia
Bogusiny Ogród (Bogusia2)
Re: Bogusiny Ogród (Bogusia2)
;)
Bogusiu jak pięknie zrobiło się w Twoim ogrodzie.Ja mam chorobę peoniową- jak widzę te cuda u Ciebie ,to chętnie wykarczowałabym iglaki i posadziła gdzie się da peonie.Gishlande de Feligonde u Ciebie lepiej porosły,a może są starsze niż moje róże(posadzone jesienią ).Akropolis kupiłam w LM wczesną wiosną i posadziłam do donicy.Zle to zniosła,więc dzisiaj za radą guru Hani, jest już w ziemi.Głaskanko dla zwierzaków.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie kochane Koleżanki. Miło Was widzieć w moim ogrodzie
. Nigello zółta azalia, to Klondyke, slicznie kwitnie i równie pieknie pachnie, co sobie bardzo cenię. Niestety nie mam azali pontyjskiej, o której słyszałam, że potrafi napełnić cały ogród zapachem. Klondike nie pachnie az tak intensywnie, ale zapach jest bardzo przyjemny i wyraźny.
An-ko moją G.de Feligonde sadziłam wiosną 2008r, była sadzonka z gołym korzeniem. Kwitła już w zeszłym roku, a teraz też już widzę pączki. Sporo róż ma już pączki, jednak strasznie sa oblepione przez mszyce. Zaprzyjaźniona ogrodniczka powiedziała mi, ze te mszyce to brzoskiniówki, które zimują na drzewach brzoskwini. Ja mam zaledwie dwa drzewka owocowe morelę i właśnie brzoskwinię
. Z jednej strony cieszą różowe kwiaty brzoskwini zaglądające do kuchni i mnóstwo maleńkich brzoskwinek, które juz widać, ale z drugiej strony wielkie, zielone mszyce na różach. Brrr.

An-ko moją G.de Feligonde sadziłam wiosną 2008r, była sadzonka z gołym korzeniem. Kwitła już w zeszłym roku, a teraz też już widzę pączki. Sporo róż ma już pączki, jednak strasznie sa oblepione przez mszyce. Zaprzyjaźniona ogrodniczka powiedziała mi, ze te mszyce to brzoskiniówki, które zimują na drzewach brzoskwini. Ja mam zaledwie dwa drzewka owocowe morelę i właśnie brzoskwinię

Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
-
Nie chcę dziś myśleć o mszycach, bo spotkała mnie bardzo miła niespodzianka. Otóż z okazji imienin dostałam od moch przyjaciółek całe mnóstwo roślin do ogrodu. 2 rh Hachmann's Charmant, 4 azalie japońskie: 2 Kremasina Alba i 2 Rosinetta. Przeżyłam jednocześnie wielką radość i okropną rozterkę, gdzie ja wsadzę 6 kwasolubnych roślin
Dziś biegałam po ogrodzie z doniczkami i taki jest tego efekt.
To jest Rosinetta. Jest przepiękna, ma pełne kwiaty, wygladają jak różyczki.
A to moje zeszłoroczne nasadznia. H.Charmant (będę miała teraz 3 Charmanty)
Azalia japońska, niestety zgubiłam kartkę z jej nazwą
Roseum Elegans. Jest piękny i co ciekawe, z wszystkich stron jednakowo obsypany kwiatami
Tak wygląda od tyłu
Azalia japońska Maruschka
RH Nova Zembla
Azalia wielkowkwiatowa Feuerwerk
Azalia wielkokwiatowa NN
RH Percy Wiseman
Borównki Brusznice, towarzyszki rododendronów

Te tulipany mnie zupełnie zaskoczyły. To Angelique. Najpierw były zupełnie białe, teraz, po 10 dnich od zakwitnięcia, wybarwiły się tak pięknie.
Trzmielina japońska
Zakątek z iglakami. Na pierwszym planie Gold Cone, w głębi Kremasina Alba, Rosinetta i R.Elegans obok Franceska
Rosną lilie, wszystkie wzeszły
Filip wsród róż Nina Weilbul

To jest Rosinetta. Jest przepiękna, ma pełne kwiaty, wygladają jak różyczki.

A to moje zeszłoroczne nasadznia. H.Charmant (będę miała teraz 3 Charmanty)

Azalia japońska, niestety zgubiłam kartkę z jej nazwą

Roseum Elegans. Jest piękny i co ciekawe, z wszystkich stron jednakowo obsypany kwiatami

Tak wygląda od tyłu

Azalia japońska Maruschka

RH Nova Zembla

Azalia wielkowkwiatowa Feuerwerk

Azalia wielkokwiatowa NN

RH Percy Wiseman

Borównki Brusznice, towarzyszki rododendronów

Te tulipany mnie zupełnie zaskoczyły. To Angelique. Najpierw były zupełnie białe, teraz, po 10 dnich od zakwitnięcia, wybarwiły się tak pięknie.

Trzmielina japońska

Zakątek z iglakami. Na pierwszym planie Gold Cone, w głębi Kremasina Alba, Rosinetta i R.Elegans obok Franceska

Rosną lilie, wszystkie wzeszły

Filip wsród róż Nina Weilbul

Bogusia
Bogusia
-
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
Bogusiu!
Jak pięknie jest u Ciebie! Masz bardzo zadbany ogród i świetne nowe nasadzenia!!! Aż Ci zaczęłam zazdrościć tych kwasolubnych!
A Twoje rosarium jest imponujące! Mszycami się nie martw - wszyscy je mają!
Bogusiu jeszcze troszkę i wszystko zacznie kwitnąć - szczególnie mam na myśli róże...wtedy dopiero zaczniemy się chwalić i porównywać!
Zauważyłam też że masz rownieź sporo lilii - ja też je dosadziłam jesienią - są cudowne!
Dziś u Nas pada cały dzionek więc nici z działkie, ale jutro może będzie lepiej więc wyszykam Ci sadzonkę Anabelle.

Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli
-
DZięki Kasiu za miłe słowa i obietnicę sadzonki Twojej Anabeli
. Ta moja niestety nie jest w dobrej kondycji. Jak Ci pisałam brzegi listków zasychają i podwijają się. Karo chyba narzekała na tę samą dolegliwość swojej młodej Anabelli. W Warszawie też pada. Nareszcie. Jutro zamawiam ładną pogodę, bo spodziewam się gości. Pędzę do kuchni,

Bogusia
Bogusia
Bogusiu ,to najlepsze prezenty(wszystkiego najlepszego),zawsze wcelowane.Jak zobaczyłam ile nakupiłaś róż (70szt?)to sobie siadłam w moim ogródku i wyobraziłam sobie nasadzenia u mnie.Ni c tylko róże i wtedy by się zmieściły.
Azalie i rh piękne,no ale te tulipany!!!! cudo.
Azalie i rh piękne,no ale te tulipany!!!! cudo.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- Cynamon
- Od: 24 mar 2008, o 19:45
Witaj Bogusiu, ... po długiej nieobecności na forum, z wielką przyjemnością spaceruję po Twoim królestwie i podziwiam zwycięską walkę o życie i urodę Rh. - są prawdziwie królewskie!!! Zachwyciły mnie też pełniki, nie znałam ich do tej pory i z wielką przyjemnością patrzę na przyjaźń Kaji i Filipka. Pozdrowienia spod Galerii