Bogusiny Ogród (Bogusia2)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Scarllet
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2009, o 00:28

Re: Bogusiny Ogród (Bogusia2)

Post »

Bogusia2 pisze:Od dawna z najwiekszą przyjemnością odwiedzam ogrody prezentowane na tym Forum. Są piękne, w przemyślany sposób zaplanowane, pełne bajecznie kolorowych kwiatów i krzewów. Mój ogródek jest bardzo daleki od ideału. Mam go dopiero drugi rok. Jego powierzchnia wynosi ok 350 m2. Największa jego część jest położona za domem od strony pd-zach. Po bokach domu biegną dość wąskie pasy ziemii. Z boków znajdują się ogrody sąsiadów. Ziemia jest bardzo piaszczysta. W ogródku posadziłam głównie róze, rododendrony, hortensje bukietowe i ogrodowe i trochę lawendy. Cienia użyczają wysoki modrzew, dość już okazała sosna oraz jodła. A teraz chciałm pokazać kilka zdjęć mojego ogródka.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Serogróddecznie pozdrawiam Bogusia
ogród przepiękny :o
;)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

hanka55 pisze:
Bogusia2 pisze:I może trochę fosforu, żeby im się chciało zawiązać duuużo kwiatków na przyszły rok :D ?
Tak, tak Bogusiu.
Swoim też będę sypała po przekwitnięciu i wyłamaniu pąków. :P
Ooo, dobrze wiedzieć :D
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No to się dowiedziałam ,ze dodrze ,ze najpierw kwiaty, a potem liście.Zastanawiałam się czemu w niektórych ogrodach jest inaczej.

Bogusiu, Rh są przepiękne. Ale za to azalie ładnie pachną i jak to pogodzić? :lol:
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Bogusiu, ale u Ciebie pięknie :)

Kwasowe cudne, a tak narzekałaś, masz dobrą rękę i pięknie je wyprowadziłaś :) Złotokap prześliczny, takie złoto w ogrodzie, nowe rabaty dopracowane i dopieszczone, co to dopiero będzie jak całe zarosną :)
Pracowita mróweczka z Ciebie Bogusiu :)
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Są, widzę je, trzmielinki nowoposadzone i podsypane korą. Nawet kot się nimi zainteresował :lol:
Ile razy zaglądam do Ciebie szukam najpierw białej piwonii. Robi na mnie największe wrażenie.
Jaka to azalia- żółta na przedostatnim zdjęciu?
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Bogusiu jak pięknie zrobiło się w Twoim ogrodzie.Ja mam chorobę peoniową- jak widzę te cuda u Ciebie ,to chętnie wykarczowałabym iglaki i posadziła gdzie się da peonie.Gishlande de Feligonde u Ciebie lepiej porosły,a może są starsze niż moje róże(posadzone jesienią ).Akropolis kupiłam w LM wczesną wiosną i posadziłam do donicy.Zle to zniosła,więc dzisiaj za radą guru Hani, jest już w ziemi.Głaskanko dla zwierzaków.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie kochane Koleżanki. Miło Was widzieć w moim ogrodzie :D . Nigello zółta azalia, to Klondyke, slicznie kwitnie i równie pieknie pachnie, co sobie bardzo cenię. Niestety nie mam azali pontyjskiej, o której słyszałam, że potrafi napełnić cały ogród zapachem. Klondike nie pachnie az tak intensywnie, ale zapach jest bardzo przyjemny i wyraźny.
An-ko moją G.de Feligonde sadziłam wiosną 2008r, była sadzonka z gołym korzeniem. Kwitła już w zeszłym roku, a teraz też już widzę pączki. Sporo róż ma już pączki, jednak strasznie sa oblepione przez mszyce. Zaprzyjaźniona ogrodniczka powiedziała mi, ze te mszyce to brzoskiniówki, które zimują na drzewach brzoskwini. Ja mam zaledwie dwa drzewka owocowe morelę i właśnie brzoskwinię :? . Z jednej strony cieszą różowe kwiaty brzoskwini zaglądające do kuchni i mnóstwo maleńkich brzoskwinek, które juz widać, ale z drugiej strony wielkie, zielone mszyce na różach. Brrr.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Bogusiu

a na moich różach ( odpukać) nie ma żadnej mszycy....
pączusie malusie i do kwitnienia to....wczoraj naliczyłam 9 pączków na J.Cartier :lol:
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie chcę dziś myśleć o mszycach, bo spotkała mnie bardzo miła niespodzianka. Otóż z okazji imienin dostałam od moch przyjaciółek całe mnóstwo roślin do ogrodu. 2 rh Hachmann's Charmant, 4 azalie japońskie: 2 Kremasina Alba i 2 Rosinetta. Przeżyłam jednocześnie wielką radość i okropną rozterkę, gdzie ja wsadzę 6 kwasolubnych roślin :shock: Dziś biegałam po ogrodzie z doniczkami i taki jest tego efekt.
Obrazek Obrazek Obrazek
To jest Rosinetta. Jest przepiękna, ma pełne kwiaty, wygladają jak różyczki.
Obrazek Obrazek
A to moje zeszłoroczne nasadznia. H.Charmant (będę miała teraz 3 Charmanty)
Obrazek
Azalia japońska, niestety zgubiłam kartkę z jej nazwą
Obrazek
Roseum Elegans. Jest piękny i co ciekawe, z wszystkich stron jednakowo obsypany kwiatami
Obrazek Obrazek
Tak wygląda od tyłu
Obrazek
Azalia japońska Maruschka
Obrazek
RH Nova Zembla
Obrazek Obrazek
Azalia wielkowkwiatowa Feuerwerk
Obrazek
Azalia wielkokwiatowa NN
Obrazek Obrazek
RH Percy Wiseman
Obrazek Obrazek
Borównki Brusznice, towarzyszki rododendronów
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Te tulipany mnie zupełnie zaskoczyły. To Angelique. Najpierw były zupełnie białe, teraz, po 10 dnich od zakwitnięcia, wybarwiły się tak pięknie.
Obrazek Obrazek
Trzmielina japońska
Obrazek
Zakątek z iglakami. Na pierwszym planie Gold Cone, w głębi Kremasina Alba, Rosinetta i R.Elegans obok Franceska
Obrazek
Rosną lilie, wszystkie wzeszły :D
Obrazek Obrazek Obrazek
Filip wsród róż Nina Weilbul
Obrazek Obrazek
Bogusia
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rh i azalie piękne. W tym roku nawet u mnie zakwitła ładnie azalia. To chyba dobry rok dla kwasolubnych?
Filip w różyczkach też pięknie się prezentuje. :lol:
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Bogusiu! :D Jak pięknie jest u Ciebie! Masz bardzo zadbany ogród i świetne nowe nasadzenia!!! Aż Ci zaczęłam zazdrościć tych kwasolubnych!:wink: A Twoje rosarium jest imponujące! Mszycami się nie martw - wszyscy je mają! :wink: Bogusiu jeszcze troszkę i wszystko zacznie kwitnąć - szczególnie mam na myśli róże...wtedy dopiero zaczniemy się chwalić i porównywać! :wink: Zauważyłam też że masz rownieź sporo lilii - ja też je dosadziłam jesienią - są cudowne! :wink: Dziś u Nas pada cały dzionek więc nici z działkie, ale jutro może będzie lepiej więc wyszykam Ci sadzonkę Anabelle.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DZięki Kasiu za miłe słowa i obietnicę sadzonki Twojej Anabeli :D . Ta moja niestety nie jest w dobrej kondycji. Jak Ci pisałam brzegi listków zasychają i podwijają się. Karo chyba narzekała na tę samą dolegliwość swojej młodej Anabelli. W Warszawie też pada. Nareszcie. Jutro zamawiam ładną pogodę, bo spodziewam się gości. Pędzę do kuchni,
Bogusia
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Witaj Bogusiu,
No no tylko pozadrościc takich przyjaciółek co tak pięknie obdarzają takimi prezentami, rabata będzie super i tyle kolorów bomba, róże też wyglądaja zdrowo czekam na ich kwiaty , spodobał mi się ten żółty irysik piękny, nowa aranżacja ogródka super,
Pozdrowionka
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Bogusiu ,to najlepsze prezenty(wszystkiego najlepszego),zawsze wcelowane.Jak zobaczyłam ile nakupiłaś róż (70szt?)to sobie siadłam w moim ogródku i wyobraziłam sobie nasadzenia u mnie.Ni c tylko róże i wtedy by się zmieściły.
Azalie i rh piękne,no ale te tulipany!!!! cudo.
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Witaj Bogusiu, ... po długiej nieobecności na forum, z wielką przyjemnością spaceruję po Twoim królestwie i podziwiam zwycięską walkę o życie i urodę Rh. - są prawdziwie królewskie!!! Zachwyciły mnie też pełniki, nie znałam ich do tej pory i z wielką przyjemnością patrzę na przyjaźń Kaji i Filipka. Pozdrowienia spod Galerii :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”