Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

asia0809 pisze: Mam prośbę o podpowiedź: wiem z wcześniejszych wątków o katastrofie, która przydarzyła się Twoim daglezjom i przepraszam, że poruszam pewnie przykry dla Ciebie temat ale jeśli możesz to powiedz w jakiej odległości od siebie były one posadzone. Mam zamiar zasłonić ścianę domu sąsiada a wybór padł właśnie na daglezje ponieważ szybko rosną i jednocześnie są takie "lekkie" w odbiorze.
Daglezje były posadzone "w trójkąt" w rozstawie ok. 2m od siebie. Po kilku latach całkiem się zrosły , tworząc jedną grupę roślin.Myślę ,że powinnaś posadzić drzewka w odległości 1,5-2 m. od siebie.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DALA - zazdroszczę Ci tej podróży ... Uwielbiam Włochy , szczególnie Toskanię ,i już nie mogę doczekać się lata :)
Jednak glicynie na południu są o niebo piękniejsze! To ich klimat , a u nas tylko próbują wyglądać i kwitnąć równie efektownie. Ale cieszę się z tego , co mam . Dobrze ,że moje "panienki" sprawiły mi tej wiosny taką niespodziankę .Niebiesko- fioletowa jest obsypana kwiatami, a biała - zakwitła wreszcie po raz pierwszy...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HANIU - wiem , że to PSIANKA JAŚMINOWATA ( Solanum jasminoides), ale z rozpędu użyłam nazwy potocznej (niepoprawnej) , zresztą , co dziwne, tak nazywa tę roślinkę sam producent. Ja zaś mówię i myślę o tym sympatycznym pnączu " jaśmin", może z uwagi na słodki zapach ? A że spokrewniona z naszym ziemniakiem ? No , cóż - nikt nie wybiera sobie rodziny... rodzinę po prostu się ma :wink: Tym niemniej oczywiście masz rację !
CHATTE- rojniki kwitną nieco ... egzotycznie ( tak mi się wydaje) , niestety, najczęściej po kwitnieniu rozeta zamiera. Dobrze ,że wcześniej wydaje na świat masę małych rojniczków:)

Co do GLICYNII - mam dwie : niebiesko- fioletowa , posadzona przy murze i rozpostarta na lewo i prawo po prętach ogrodzenia to GLICYNIA CHIŃSKA ( pędy naturalnie skręcają się na podporach w prawo). Ma 8 lub 9 lat. Kwitnie od trzech , ale nigdy dotąd tak obficie :)
Biała posadzona jest przy metalowej rurze tuż przed domem i jest prowadzona "na drzewko" , ma krótko ciętą koronę.Ta rura to element stały, glicynia od początku wspina się i okręca właśnie po niej.
To "lewoskrętna " GLICYNIA KWIECISTA. Ma również 8-9 lat i w tym roku po raz pierwszy zakwitła ( ma kilka kiści kwiatowych).

JLG - PSIANKĘ JAŚMINOWATĄ kupiłam w Suchym Lesie na ul. Strażackiej ( producent roślin balkonowych i tarasowych ). Zaopatruję się tam od kilku lat także w pelargonie, bidensy, sundaville, fuksje, heliotropy... ech, w masę ładnych , zdrowych roślin w dobrej cenie po prostu :)
A GLICYNIA powinna rosnąć w miejscu maksymalnie nasłonecznionym. To przecież roślina gorącego południa .Aby zakwitnąć musi mieć jasno i ciepło.

MAG - spójrz wyżej , na odpowiedź dla Izy- Chatte :)

IZABELLA 1004 - Glicynie przycina się 2 x w roku - w marcu i w sierpniu. Skraca się młode pędy nad 2-3 oczkiem.Po kwitnieniu podaję nawóz FLOROVIT. Wiosną podsypuję azofoską. Może Twoja G. jest jeszcze młoda? Moje mają po 8 lat i biała właściwie dopiero w tym roku zakwitła.

CARLA - jasne ,że będę pamiętała :)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Chciałabym pokazać Wam RODODENDRONY ( ze zdecydowaną przewagą moich ulubionych RÓŻANECZNIKÓW).Mam też AZALIĘ WIELKOKWIATOWĄ "Gibraltar" i kilka AZALII JAPOŃSKICH.Teraz właśnie jest ich kulminacyjny moment kwitnienia.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

naprawdę fantastyczne! z resztą jak wszystko u Ciebie zawsze Ewelinko :) są takie majestatyczne i nadają klimat. masz ich mnóstwo i pięknie wszystko wygląda! pozdrawiam!
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

I kolejne zdjęcia... Janku, jeśli jeszcze nie śpisz , pooglądaj :)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------cdn.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

I jeszcze kilka ujęć :

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

I to było na tyle...Azalia japońska " Cermesina Rose" i Różanecznik wielkokwiatowy " Old Port" dopiero zaczynają rozchylać paczki - zdjęcia dodam w najbliższych dniach :)
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko, jak już bym usiadła w tym pięknym Twoim ogródku to chyba bym jeść nie musiała tyle innych , cudownych wrażeń duchowych, że reszta nie ma znaczenia :D
Slicznie u Ciebie oj ślicznie :D
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Witaj Ewelino.
U ciebie jak zawsze dech człowiekowi zapiera.Podziwiam za ogólny wyraz twojego ogrodu.Nie dość,że świetnie zaplanowany to jeszcze z tak dorodnymi roślinami.Wszystko mi się u ciebie podoba :shock:
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ewelino ile ty masz tych azalii i Rh ?
Ja właśnie wybieram się na zakupy więc interesuje mnie też ile mają lat i co poza wrzosami i jałowcami płożącymi dać im pod nogi ?
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

[quote="Ewelina"]I jeszcze kilka ujęć :

Obrazek Obrazek

Jak zwykle uczta dla oczu :)
Powiedz i jakie to odmiany i czy rosną małe czy spore, szybko czy wolno?
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Ewelino! Często do Ciebie zaglądam i podziwiam Twój ogród. I zawsze jestem zachwycona!
A rododendrony to akurat to co na razie mi się nie udaję, ale może z czasem... kiedy pojawi się więcej cienia...
Pozdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

EdytaB pisze: Powiedz i jakie to odmiany i czy rosną małe czy spore, szybko czy wolno?

Obrazek Obrazek
U góry - Rododendron Yakushmański"Dreamland" i u dołu-Rododendron Yakushimański "Grumpy", oba niskie, wolno rosnące (80-100cm)

RHODODENDRON YAKUSHIMANUM- to grupa krzewów o niskim i zwartym pokroju. Okres kwitnienia przypada na pierwszą połowę maja do pierwszej połowy czerwca. Większość odmian tej grupy posiada kwiaty w różnych odcieniach różu- do białego,a także żółte i kremowe. Zaletą tych krzewów jest to, że nigdy nie osiągają dużych rozmiarów, dlatego też nadają się do małych ogródków. W większych założeniach ogrodowych należy je sadzić na pierwszym planie.
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Dziękuję bardzo , dzięki tej informacji wiem, że super pasować będa przed azalie :)
Sa piękne. Może uda mi się je zdobyć.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

EdytaB pisze:Dziękuję bardzo , dzięki tej informacji wiem, że super pasować będa przed azalie :)
Ale masz na myśli wysokie azalie wielkokwiatowe?Bo rosnąc przed niskimi japońskimi z czasem zasłoniłyby je całkiem ...
coma95 pisze:Ewelino ile ty masz tych azalii i Rh ?
Ja właśnie wybieram się na zakupy więc interesuje mnie też ile mają lat i co poza wrzosami i jałowcami płożącymi dać im pod nogi ?
Kilka rododendronów rośnie u mnie już 9 lat, resztę dokupowałam stopniowo.Mam jedną azalię wielkokwiatową , 3 odmiany (po trzy krzewy) niziutkich azalii japońskich,1 rododendron impenditum (miniaturowy, gęsty), 3 odmiany różaneczników yakushimańskich i 11różaneczników wielkokwiatowych(dwie odmiany po dwa krzewy). W sumie 18 sztuk małych i dużych rh. Niestety, żeby nie było zbyt pięknie - przywieziony w minionym roku z łódzkiej szkółki rh. oheimb von woislowitz złapał zgniliznę korzeni i " padł" .
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Na to by mieć aż tyle to ja nie mam miejsca :;230
Mam jeden stary rh ( i 4 nowe ) - taka bidula z jedną parą liści na szczytach pędów ale w tym roku szykuje się do bardzo obfitego kwitnienia :D
Azalia stara kwitnie teraz małymi białymi kwiatkami i też jest trochę łysawa ( pewnie baaardzo wiekowa ).
Nową azalię mam tylko jedną - moje ukochane oczko w głowie :D
Ale na pewno dokupię.
Tylko faktycznie musze sprawdzać siłę wzrostu i docelową wielkość.
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Kontakt:

Post »

Ewelina pisze:I kolejne zdjęcia... Janku, jeśli jeszcze nie śpisz , pooglądaj :)
spałem, ale pierwsza sprawa po przebudzeniu (jeszcze w piżamie) to bieg do Twojego ogródka! i co?! :shock: oczy wyłażą na wierzch. piękna porcja zachwytów z rana :)
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”