Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może niedługo przedłuży pęd, to i kwiaty zobaczysz :wink:
A ze sphagnum to nie wiem :roll: Ja może bym go przesadziła jak już, to do jakiejś drobniejszej kory :?
Ale możesz też zostawić w nim storczyka i zobaczyć, co z tego wyjdzie :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jak będę przesadzać, to do kory zmieszanej z kawałkami tego mchu. bellina jest w takim podłożu i jej pasuje. ale i tak ją muszę przesadzać, bo on zamiast doniczki ma folię. a pędziki powinien przedłużyć. tylko najpierw musi się przyzwyczaić do nowych warunków.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Dusiu, piękne kwitnienia, a Twój haftowany obrazek jest wyjątkowy :D Ja bym jeszcze nie ruszała phal. amboinensis, niech się przyzwyczai do nowych warunków. Sama nie byłam przekonana do uprawy w sphagnum, ale odkąd kupiłam storczyka posadzonego w takim własnie podłożu i rośnie mi ladnie, trochę zmieniłam zdanie na ten temat. Na pewno trzeba inaczej się z nim obchodzić niż z pozostałymi i uważać, żeby zbytnio nie zmoczyć mchu, bo korzenie mogą szybko zgnić. Życzę powodzenie w uprawie i też niecierpliwie czekam na kwitnienie :wink:
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Ojeju jak pięknie. I kwiatki i hafty. Ślicznie u Ciebie Dusiu :)
Quercus
50p
50p
Od: 28 lut 2009, o 13:43
Kontakt:

Post »

Piękny masz parapet, pełen wiosny :D
Pozdrawiam
Danka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mamba pisze:Dusiu, piękne kwitnienia, a Twój haftowany obrazek jest wyjątkowy :D Ja bym jeszcze nie ruszała phal. amboinensis, niech się przyzwyczai do nowych warunków. Sama nie byłam przekonana do uprawy w sphagnum, ale odkąd kupiłam storczyka posadzonego w takim własnie podłożu i rośnie mi ladnie, trochę zmieniłam zdanie na ten temat. Na pewno trzeba inaczej się z nim obchodzić niż z pozostałymi i uważać, żeby zbytnio nie zmoczyć mchu, bo korzenie mogą szybko zgnić. Życzę powodzenie w uprawie i też niecierpliwie czekam na kwitnienie :wink:
na razie ten mech jest bardzo mokry, ale już go z takim kupiłam. jakbym miała przesadzać, to w korę zmieszaną z tym mchem. muszę to kiedyś zrobić, bo zauważyłam, że tym mokrym mchem bardzo interesują się ziemiórki i latają koło niego. mam nadzieję, że ma dobre korzonki.
dzisiaj do mojej kolekcji dołączył malutki Phal. violacea. wg mnie jest zdolny do zakwitnięcia gdzieś tak za rok, ma rozpiętość liści 16 cm, jest najmniejszy ze wszystkich moich Phal. będzie taki sam jak ten violacea, który był wsadzony do orchidarium na wystawie w Sosnowcu, czyli rózowy. na tabliczce wsadzonej w doniczce pisze Phalaenopsis violacea sumatra.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
na 1. zdjęciu jest violacea, na drugim wszystkie moje botaniczne (amboinensis, lueddemaniana, bellina, violacea), a na pozostałych niektóre z obecnie kwitnących.
pędy Vand są coraz większe. różowa i niebieska w kratkę już niedługo powinny kwitnąć. pęd żółtej rośnie bardzo powoli. bellinie chyba coś pęka między liśćmi. to pęknięcie jest w takim miejscu, że może być to pędzik, ale niekoniecznie. mam nadzieję, że to pędzik. na pewno byłabym bardzo szczęśliwa, gdyby to był pęd.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Dusiu u ciebie jak zwykle kolorowo.U mnie w tej chwili nie kwitnie ani jeden storczyk,a mam ich dokładnie 55szt.Nie da się nie zauważyć,że twoja kolekcja wymarzonych botanicznych zaczyna się powiększać.
Widzę,że nie tylko potrafisz pięknie rysować.Gratuluję obrazka z haftowanym storczykiem.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja też mam 55 storczyków, kwitnie 17 (Phalaernopsis), kilkanaście (Phal. i Vandy) mają pędy. gdybym miała różne storczyki, a nie same Phal. i Vandy, kwitnień byłoby dużo mniej, bo inne rodzaje nie chcą u mnie rosnąć. kiedyś też często miałam tak, że nic nie kwitło. odkąd zbieram tylko te storczyki, które u mnie rosną, zawsze coś kwitnie.
botanicznych mam dopiero 4 i nie zanosi się, żeby w najbliższym czasie miał jeszcze jakiś przybyć. może na jesiennej wystawie coś kupię (o ile będzie).
co do obrazka, to mój trzeci, a pierwszy ze storczykiem. mam jeszcze haftowane tulipany i słoneczniki, ale ten ze storczykiem jest najlepszy. te 2 pierwsze to były gotowce, tzn. na kanwie był namalowany wzór, a ja go wyhaftowałam. Phalaenopsisa wymyśliłam sama, narysowałam na kanwie i zaczęłam haftować. zaczęłam chyba w sierpniu 2008, potem o nim zapomniałam i jakiś czas temu wróciłam do niego i go dokończyłam. jak kupię ramkę, powieszę go na ścianie. będzie bardzo pasować do bzowego koloru ścian mojego pokoju. obecnie zaczęłam haftować bellinę, zrobiłam już kwiaty, jeszcze liście i tło. jak skończę, to wstawię jego zdjęcie. może jeszcze w tym roku.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Haft krzyżykowy jest niezwykle czasochłonny,dlatego jestem pełna podziwu dla twojego samozaparcia.Jeszcze raz spojrzałam na obrazek;świetnie dobrałaś kolory i połączyłaś pasję storczykową z robótkami ręcznymi.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ten obrazek zajął mi kilka miesięcy, ale dużo czasu przeleżał w szufladzie, bo nie chciało mi się go robić (bo to się tak powoli dzieje), a potem zapomniałam. przypomniałam sobie o nim, kiedy M. chciała, bym ją nauczyła haftować. ja się nauczyłam jakieś 3 lata temu. sama. nikt mi nie mówił, jak to się robi. tak samo, jak sama uczyłam się rysowania.
na zdjęciu obrazek wyszedł krzywo, bo trzymałam go w ręce, a kanwa z obrazkiem jest miękka i się wyginała.

przesadziłam Phal. amboinensis. mech miał tak mokry, że nie wysechłby przez najbliższy tydzień. wolałam go przesadzić teraz, póki miał jeszcze jakieś korzenie. jego podłoże to kora zmieszana z mchem.
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Świetny program darmowy do przerabiania zdjęć i obrazków na wzory do krzyżyków można ściągnąć pod poniższym adresem:

http://anleda.pl/galeria/albums/userpic ... 3[1].0.exe

Można dobrac rozmiar obrazka w krzyżykach, ilość nici/ kolorów jakimi chcemy wyszywać. Plik końcowy podaje albo z polami w krzyżykach, albo z symbolami. Opcji jest wystarczająco by zrobić to na czym nam zależy.

Przykładowe wzory które zrobiłem teraz w tym programie.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Przesadzając swojego storczyka uważam,że dobrze zrobiłaś.Ja wszystkie swoje storczyki przesadzałam zaraz po zakupie i nie zdarzyło się,by choćby jednemu to zaszkodziło i to niezależnie od tego czy kwitły czy nie.Dodam jeszcze,że zawsze przesadzałam w większe doniczki,by nie uszkodzić korzeni.Wszystkie moje storczyki rosną w doniczkach o średnicy 17cm i mają się świetnie.Z tego co wiem jest to wbrew wszelkim zasadom.Ważne,że wszystkie puszczają nowe korzonki,liście i pędy kwiatowe.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Dusiu, u Ciebie tak kolorowo!
Ja też bardzo lubię robótki ręczne, kiedyś sporo wyszywałam, szydełkowałam i robiłam na drutach. teraz jakoś mało czasu - a raczej czas kradnie komputer, koty i storczyki :twisted:
No i takie machanie niszczy wzrok :(
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Dusiu, gratuluję powiększającej się kolekcji botanicznych storczyków :wink: To prawda, że po pierwszej fascynacji hybrydami phalaenopsis, przychodzi czas na "coś" więcej :wink: I taki trend widać na forum :D

Danusiu, rzeczywiście Twoje storczyki rozwijają się dobrze wbrew ogólnym zasadom (duża doniczka), ale to jest Twoja zasługa i warunków jakie im zapewniasz, gratuluję ;:63
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

volcowitch pisze:Świetny program darmowy do przerabiania zdjęć i obrazków na wzory do krzyżyków można ściągnąć pod poniższym adresem:

http://anleda.pl/galeria/albums/userpic ... 3[1].0.exe

Można dobrac rozmiar obrazka w krzyżykach, ilość nici/ kolorów jakimi chcemy wyszywać. Plik końcowy podaje albo z polami w krzyżykach, albo z symbolami. Opcji jest wystarczająco by zrobić to na czym nam zależy.

Przykładowe wzory które zrobiłem teraz w tym programie.

Obrazek

Obrazek
ja nie chcę mieć wzorów na kartce, ja je muszę rysować na kanwie. na takiej białej, mając tylko wydruk na kartce, bym nie umiała no i zajęłoby mi to dużo więcej czasu, jakbym miała liczyć kratki.
Przesadzając swojego storczyka uważam,że dobrze zrobiłaś.Ja wszystkie swoje storczyki przesadzałam zaraz po zakupie i nie zdarzyło się,by choćby jednemu to zaszkodziło i to niezależnie od tego czy kwitły czy nie.Dodam jeszcze,że zawsze przesadzałam w większe doniczki,by nie uszkodzić korzeni.Wszystkie moje storczyki rosną w doniczkach o średnicy 17cm i mają się świetnie.Z tego co wiem jest to wbrew wszelkim zasadom.Ważne,że wszystkie puszczają nowe korzonki,liście i pędy kwiatowe.
ja nie przesadzam nigdy, chyba, że są przelane albo rosną w mchu. większość Phal. ma doniczki 12 cm, największy ma 15, a te najmniejsze (bellina, miniaturki itd.) mają poniżej 10.
Dusiu, gratuluję powiększającej się kolekcji botanicznych storczyków To prawda, że po pierwszej fascynacji hybrydami phalaenopsis, przychodzi czas na "coś" więcej I taki trend widać na forum
ja zbieram storczyki już prawie 5 lat. nigdy nie interesowały mnie botaniczne. odkąd jestem na forum i zaczęłam je oglądać u innych, zaczęłam o nich marzyć. moim pierwszym botanicznym była bellina, której teraz zaczyna coś pękać, to będzie pędzik albo korzonek. oby to był pędzik. belliny i podobne bardzo mi się podobają.

pozostałe storczyki mają się dobrze. mam nadzieję, że amboinensis przyzwyczai się do nowego podłoża i niedługo zakwitnie. różowej Vandzie zaczynają już tworzyć się pąki. pędziki Phalaenopsisów szybko rosną. mam nadzieję, że w wakacje nie opadną im pędy/pąki.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”