A ze sphagnum to nie wiem

Ale możesz też zostawić w nim storczyka i zobaczyć, co z tego wyjdzie

na razie ten mech jest bardzo mokry, ale już go z takim kupiłam. jakbym miała przesadzać, to w korę zmieszaną z tym mchem. muszę to kiedyś zrobić, bo zauważyłam, że tym mokrym mchem bardzo interesują się ziemiórki i latają koło niego. mam nadzieję, że ma dobre korzonki.Mamba pisze:Dusiu, piękne kwitnienia, a Twój haftowany obrazek jest wyjątkowyJa bym jeszcze nie ruszała phal. amboinensis, niech się przyzwyczai do nowych warunków. Sama nie byłam przekonana do uprawy w sphagnum, ale odkąd kupiłam storczyka posadzonego w takim własnie podłożu i rośnie mi ladnie, trochę zmieniłam zdanie na ten temat. Na pewno trzeba inaczej się z nim obchodzić niż z pozostałymi i uważać, żeby zbytnio nie zmoczyć mchu, bo korzenie mogą szybko zgnić. Życzę powodzenie w uprawie i też niecierpliwie czekam na kwitnienie
ja nie chcę mieć wzorów na kartce, ja je muszę rysować na kanwie. na takiej białej, mając tylko wydruk na kartce, bym nie umiała no i zajęłoby mi to dużo więcej czasu, jakbym miała liczyć kratki.volcowitch pisze:Świetny program darmowy do przerabiania zdjęć i obrazków na wzory do krzyżyków można ściągnąć pod poniższym adresem:
http://anleda.pl/galeria/albums/userpic ... 3[1].0.exe
Można dobrac rozmiar obrazka w krzyżykach, ilość nici/ kolorów jakimi chcemy wyszywać. Plik końcowy podaje albo z polami w krzyżykach, albo z symbolami. Opcji jest wystarczająco by zrobić to na czym nam zależy.
Przykładowe wzory które zrobiłem teraz w tym programie.
ja nie przesadzam nigdy, chyba, że są przelane albo rosną w mchu. większość Phal. ma doniczki 12 cm, największy ma 15, a te najmniejsze (bellina, miniaturki itd.) mają poniżej 10.Przesadzając swojego storczyka uważam,że dobrze zrobiłaś.Ja wszystkie swoje storczyki przesadzałam zaraz po zakupie i nie zdarzyło się,by choćby jednemu to zaszkodziło i to niezależnie od tego czy kwitły czy nie.Dodam jeszcze,że zawsze przesadzałam w większe doniczki,by nie uszkodzić korzeni.Wszystkie moje storczyki rosną w doniczkach o średnicy 17cm i mają się świetnie.Z tego co wiem jest to wbrew wszelkim zasadom.Ważne,że wszystkie puszczają nowe korzonki,liście i pędy kwiatowe.
ja zbieram storczyki już prawie 5 lat. nigdy nie interesowały mnie botaniczne. odkąd jestem na forum i zaczęłam je oglądać u innych, zaczęłam o nich marzyć. moim pierwszym botanicznym była bellina, której teraz zaczyna coś pękać, to będzie pędzik albo korzonek. oby to był pędzik. belliny i podobne bardzo mi się podobają.Dusiu, gratuluję powiększającej się kolekcji botanicznych storczyków To prawda, że po pierwszej fascynacji hybrydami phalaenopsis, przychodzi czas na "coś" więcej I taki trend widać na forum