Nie ma róży bez kolców... różanka u Ewy.

Zablokowany
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jolusinku - Rosarium jest piekna! Ale prawdopodobnie widzialas ją w innym watku, bo jej jeszcze nie mam :(
Planuję kupić jesienią.

Aniu - dobrze, że choć trochę zwilżyło ziemię. Taka sucha wiosna to katastrofa :(
Deszczyk dodał wigoru różom :) A przy okazji zmył kurz i pył z krzaków. Teraz w napięciu czekamy na pierwsze kwiaty :D
Awatar użytkownika
giza
1000p
1000p
Od: 1 paź 2007, o 00:40

Post »

Ewo, czy możliwe, że juz mam rdze na New Dawn? Trza od razu z chemia? :twisted:
Pozdrawiam, giza vel Gabryśka:)

Rewolta – 05.2007r. C.d. 2009
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gabrysiu-
jak sa rdzawe kopki od spodu liścia to rdza! Oberwij te chore liście i opryskaj krzew np. Dithane NeoTec.
W tym roku widać, że jest zmasowany atak szkodnikow i chorób! :evil:
jolusiek123
100p
100p
Od: 9 kwie 2009, o 12:46

Post »

Ewciu bardzo Cię przepraszam, rosarium widziałam u Hani55( też ma piękne róże). A Twój Warwik już pewnie rozwinął cały pączek. Chciałabym go zobaczyć :)
Ewciu czy z takiego patyka (odszczepki) róże się przyjmują bo gdzieś czytałam, że to jest bardzo skomplikowane. A mój teść ma taką piękną różę rabatową ( nie znam nazwy) i czy z niej mogę zrobić odszczepkę i co dalej?
Cieplutkie pozdrowionka :)
Awatar użytkownika
giza
1000p
1000p
Od: 1 paź 2007, o 00:40

Post »

Doktor Ewa proszona na konsultację / do wglądu fotki różanego syfa :twisted: / :wink:
Pozdrawiam, giza vel Gabryśka:)

Rewolta – 05.2007r. C.d. 2009
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

jolusiek123 pisze:Ewciu bardzo Cię przepraszam, rosarium widziałam u Hani55( też ma piękne róże). A Twój Warwik już pewnie rozwinął cały pączek. Chciałabym go zobaczyć :)
Ewciu czy z takiego patyka (odszczepki) róże się przyjmują bo gdzieś czytałam, że to jest bardzo skomplikowane. A mój teść ma taką piękną różę rabatową ( nie znam nazwy) i czy z niej mogę zrobić odszczepkę i co dalej?
Cieplutkie pozdrowionka :)
W czerwcu (sadzonka zielna), lub we wrześniu (sadzonka półzdrewniała) obciąć sadzonkę dł. 10-15cm i usunąć z niej liście pozostawiając tylko najwyższy. Sadzić w ocienionym miejscu, z ziemi ma wystawać tylko końcówka sadzonki (1-2cm) . Najlepiej przykryć słoikiem dla utrzymania wilgotności. Po roku można przesadzić na miejsce stałe.
Nie wszystkie sadzonki się przyjmują dlatego zawsze robię po kilka z danej odmiany. Na pewno ci się uda! :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-d-a

Post »

Ewo, proszę o pomoc :!:
Kilka dni nie było mnie w domu i po powrocie zastałam moja piękną różę pienną w strasznym stanie - objawy są takie, że listki i całe gałązki po prostu więdną a potem żółkną. Nie mam pojęcia, co to może być. Gołym okiem nie widać żadnego szkodnika, na grzyba też mi to nie wygląda, a rosnące wokół róże okrywowe są w dobrej formie. Myślałam, że to może słońce i brak wody, podlałam więc obficie, a ona umiera... Ratuj!
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

dala pisze:Ewo, proszę o pomoc :!:
Kilka dni nie było mnie w domu i po powrocie zastałam moja piękną różę pienną w strasznym stanie - objawy są takie, że listki i całe gałązki po prostu więdną a potem żółkną. Nie mam pojęcia, co to może być. Gołym okiem nie widać żadnego szkodnika, na grzyba też mi to nie wygląda, a rosnące wokół róże okrywowe są w dobrej formie. Myślałam, że to może słońce i brak wody, podlałam więc obficie, a ona umiera... Ratuj!
Z opisu wynika, że jest to Wertycylioza
choroba spowodowana przez grzyb Verticilium
zakażenie roznosi się z gleby lub innych roślin,
porażone pędy lub całe krzewy wycinać i palić.
Rośliny w promieniu 1m opryskać i podlać np. Topsinem
stosować 4-6 l cieczy na 1m kwadrat.

Też miałam to na Louise Odier. Po obcięciu kilku pędów i opryskaniu krzewu jakoś wznowił wzrost i na razie nie choruje.
Mam nadzieje, że pokonasz chorobę u siebie :wink:
powodzenia! :)
x-d-a

Post »

Ewuniu, dziękuję serdecznie.
Jutro od rana zabieram sie za walkę z tym paskudnym grzybem, ale boję się, ze poraził już praktycznie wszystkie pędy i niewiele da się uratować. Musze tylko ochronić róże obok, więc Topsin -do dzieła!
Pozdrawiam :lol:
jolusiek123
100p
100p
Od: 9 kwie 2009, o 12:46

Post »

Ewciu serdecznie dziękuję. Na przyszły miesiąc ukradnę teściowi parę gałązek i posadzę, Dzięki za radę :)
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dalo
nie ma za co :wink: , powodzenia w walce z intruzem! :lol:

Przyszedl zbawienny deszczyk! W ostatniej chwili, bo już zaczynało wszystko więdnąć. Niech się teraz wypada a za tydzień będziemy podziwiać pierwsze róże :D

Jolusinku
-powodzenia! :D
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

oby tego deszczu tylko teraz nie było za dużo :roll: :wink:
u nas też popadało, jutro lecę z samego rana oglądnąć efekty 8)
:lol: :lol: :lol:
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu, wlaśnie polecialam zrobić zdjęcia po deszczu! Rewelacja! Wszystko się ruszyło, róże nabierają tempa! :)

Warwick Castle:

Obrazek
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo-tą Warwick Castle masz już chyba dłużej? moja jesienna ma ciężki start.Dobrze,że będę mogła u Ciebie podziwiać kwiaty
x-d-a

Post »

Ewo, pozwalam sobie wkleić zdjęcia mojej chorej róży - tak będzie pewnie łatwiej postawić diagnozę.
Zdjęcia są robione dzisiaj rano. Obrazek Obrazek

Pozdrawiam i życzę miłego dnia :lol:
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”