Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Były tu na forum zdjęcia Erazma jak się prowadzi ogórki po sznurku, niestety nie mogę tego znaleźć
Mam te zdjęcia na dysku, ale nie wiem czy mogę je tu wkleić bez zgody autora, jak chcesz to mogę Ci je wysłać na priv. Ja w zeszłym roku też tak prowadziłam ogórki, dla każdego pędu osobny sznurek ( niestety nie mam własnych zdjęć), i to był strzał w dzisiatkę, ogórasy były zdrowe, do samej jesieni zbierałam plony, no i łatwość zbierania i pielęgnacji biję na głowę tradycyjną metodę na glebie.

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- Rybka
Znalazłam taki link http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=14 , musisz pogrzebać dalej w tym temacie a na pewno Ci się rozjaśni.
W zaszłym roku moje ogórki miały po 25, 30 cm kiedy zdecydowałam sie je wyciagać na sznurki, mąż zbudował nad nimi takie rusztowanie na 130 cm, do tego podwiązałam sznurki i każdego jednego ogórasa przeplatałam, oj było z tym zabawy ale opłaciło się
W zaszłym roku moje ogórki miały po 25, 30 cm kiedy zdecydowałam sie je wyciagać na sznurki, mąż zbudował nad nimi takie rusztowanie na 130 cm, do tego podwiązałam sznurki i każdego jednego ogórasa przeplatałam, oj było z tym zabawy ale opłaciło się
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Penelopo, w tym roku spróbujemy z siostrą poeksperymentować i jeden rząd ogórków puścimy na bambusowe kratki. Oglądałyśmy takie kratki w lutym w sklepie ogr. (wys-180 cm- trzeba ze 20- 30 cm wbić w ziemię). Oczywiście odstępy na tej kratownicy są zbyt duże i trzeba sznurki poprzeplatać. Pewnie to całe "rusztowanie" trzeba wzmocnić głęboko wbitymi żelaznymi prętami bo gdyby wiatr to przewrócił, no to będzie masakra. Ogórki się rozgałęziają i każdą odnogę podpinamy, nic nie leży na ziemi. Jest z tym roboty od groma i trochę, ale i zbierać i opryskiwać o wiele łatwiej.
chyba wsadzę dwie rurki długie i mocne a pomiędzy puszczę drut. więc będą jakby podwieszone na sznurkach. no nic nnego mi nie przychodzi na myśl. dużo ogórków to nie będę miała. w samej ziemi to może z 15 sztuk. a tak to w donicach- ponieważ rosły razem w doniczkach i zrosły mi się korzenie i żal mi było je rozrywać....
tak wyglądają już wsadzone do ziemi , to jest około 1m / 2, a mam jeszcze obok miejsca na jakieś 8sztuk....

tak wyglądają już wsadzone do ziemi , to jest około 1m / 2, a mam jeszcze obok miejsca na jakieś 8sztuk....

Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
-
nie wiem czy to było pytanie do mnie, ale ja nie wsadzałam w doniczkach....?
moje siedzą sobie w dobrze skopanej ziemi...........
moje siedzą sobie w dobrze skopanej ziemi...........
-
- Rybka
Sznurki wydają mi się lepszym rozwiązaniem, bo jak wieje to sznurki <pracują> razem z krzakiem, przy kratce jest to sztywna konstrukcja a ogorasy to dosc kruchy krzak......to tak na moje rozumowaniegienia1230 pisze:Penelopo, w tym roku spróbujemy z siostrą poeksperymentować i jeden rząd ogórków puścimy na bambusowe kratki. Oglądałyśmy takie kratki w lutym w sklepie ogr. (wys-180 cm- trzeba ze 20- 30 cm wbić w ziemię). Oczywiście odstępy na tej kratownicy są zbyt duże i trzeba sznurki poprzeplatać. Pewnie to całe "rusztowanie" trzeba wzmocnić głęboko wbitymi żelaznymi prętami bo gdyby wiatr to przewrócił, no to będzie masakra. Ogórki się rozgałęziają i każdą odnogę podpinamy, nic nie leży na ziemi. Jest z tym roboty od groma i trochę, ale i zbierać i opryskiwać o wiele łatwiej.

Zgadzam sie, ze roboty od groma, ale naprawde warto!
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
te co widac na fotce to są w ziemi..... a zrobiłam też trzy pojemniki, do których wsadzilam te połączone korzeniami. mają się świetnie a ogóraski coraz większe..... chyba zdecyduję sie na sznurki, będą najtańsze.... 8)
jak myślicie jaka temperatura może im już zaszkodzić, na pewno przymrozek, ale np . 6stopni im zaszkodzi jeżeli będą nie przykryte???
ja wciąż przykrywam je podwójnie złożoną włókniną, (cienką) a na to podwójna folia. może przesadzam , ale wole dmuchać na zimne.
ja wciąż przykrywam je podwójnie złożoną włókniną, (cienką) a na to podwójna folia. może przesadzam , ale wole dmuchać na zimne.

-
u mnie w nocy( 24;00) też było jakieś 10 stopni, ale mnie interesuje ta najniższa temperatura co jest nad ranem .... śpię zawsze więc nie wiem
folię też daję przynajmiej na razie bo wieje u mnie tak ,że parasole latają...... i do tego zaczeło padać, po co mają sie moczyć....
Arabello to też twoje okolice u ciecie też pada???
Rybko od dwóch miesięcy codziennie coś sadzę ,sieję, przekopuję..... doszłam właśnie do wniosku ,że obsadziłam wszystko co się dało, wiem , że zbliża się dzień kiedy spędzę cały dzień w ogrodzie a i tak nie skończę roboty, opadną mi ręcę i powiem ; a masz babo placek!!!!!

folię też daję przynajmiej na razie bo wieje u mnie tak ,że parasole latają...... i do tego zaczeło padać, po co mają sie moczyć....

Arabello to też twoje okolice u ciecie też pada???
Rybko od dwóch miesięcy codziennie coś sadzę ,sieję, przekopuję..... doszłam właśnie do wniosku ,że obsadziłam wszystko co się dało, wiem , że zbliża się dzień kiedy spędzę cały dzień w ogrodzie a i tak nie skończę roboty, opadną mi ręcę i powiem ; a masz babo placek!!!!!