Leśny ogród Eli -2009

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

MałaRybka pisze:Elu, piękna twoja hosta. Ciekawe jak duża urośnie. I kiedy? :)
MałaRybko zapowiada się na dużą hostę i oby urosła jak najszybciej :wink:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kogra pisze:Elu twoje hosty rosną wspaniale.
A ten mikoryzowany korzeń mnie po prostu dobił. ;:154
Z tego Ci chyba wyrosną giganty. :shock:
Kiedyś Grażynko wspomniałam Ci o tym, że stosuję mikroryzę do roślin.
Jaki daje ona efekt możesz się teraz przekonac :wink:
Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś i Ty ją zaczęła u siebie stosowac :D
Działa na wszystkie rośliny, również już rosnące w ogrodzie.
Wystarczy tylko dostac się do korzeni i podsypac ilośc podaną na opakowaniu.

Oby Twoje słowa były prorocze....bardzo bym chciała :wink:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

marpa pisze:Elu - Greta - cudo!Moja 2 roczna na razie malutka,chociaż w ubiegłym roku była już całkiem niezła mimo iż podobno jest bardzo powolna.Zobaczymy.Elu,czy Twoje hosty sadzisz bezpośrednio w gruncie?Ja na zimę większość co ważniejszych posadziłam do donic i zrobiłam taki" miszung"że się nie mogę" połapać" nawet wśród tych,które miałam nazwane :evil: Nie były podpisane niestety,bo nie miałam jeszcze znaczników do .podpisywania.
Jestem wściekła sama na siebie bo kompletnie nie wiem co jest co!!!A lubię wiedzieć gdzie co mam.Mam wprawdzie zeszłoroczne fotki ale nie odpowiadają w tej chwili rzeczywistości!!!Ech.. babcia gapcia jak mówi moja wnuczka...
Maryna. :oops: :wink:
Maryno pewnie masz na myśli hostę 'Great Expectations', tę:

'Great Expectations'
Obrazek

Moja faworyta jest z nią zapewne spokrewniona, ale jednak różni się od niej.
'Wrzucona' do rozpoznania została uznana za najbardziej podobną do 'Dream Queen', jednak od niej też się różni :roll:
To najprawdopodobniej mutacja...tylko której z nich.....tego pewnie nie uda się ustalic :?:
Moja ulubienica łączy w sobie cechy obu tych host zachowując indywidualizm, dlatego nazwałam ją 'Great Expectations' 'Dream Queen' :wink:

Większośc moich host rośnie u mnie od jesieni 2007 roku, a wiec tylko 1,5 roku :!: :!: :!:
Jeśli mam przygotowane miejsce, to od razu sadzę hostę do gruntu. Jeśli nie, to uprawiam w donicy i zimuję na dworze pod okrywą z ziemi popieczarkowej.

Maryno ja jako znaczników używam pociętych w paski pojemników po jogurcie, są wystarczająco sztywne :wink:
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak Elu masz rację,miałam na myśli Grecię Exp. :oops: Po tych Twoich mikoryzach to trudno się zorientować... 8)
Miłego dnia Elu!
Maryna. :D
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Elu a możesz dać mi namiary na tę mikoryzę ?
Gdzie ją kupujesz ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

marpa pisze:Tak Elu masz rację,miałam na myśli Grecię Exp. :oops: Po tych Twoich mikoryzach to trudno się zorientować... 8)
Miłego dnia Elu!Maryna. :D

Maryniu , dziękuję, dzień mi minął bardzo miło....na przerzucaniu składowanego od września kompostu....uff, aż mnie ręce bolą ;:29
Ale skończył mi się stary kompost, więc musiałam się dostac do nowego....mam sporą kupę i znów mogę dalej działac w ogrodzie :wink:

Maryniu mikroryza, to prawdziwe dobrodziejstwo dla ogrodnika :D
Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś i Ty się w nią zaopatrzyła w którymś ze sklepów ogrodniczych,
na pewno ją dostaniesz ;:108
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kogra pisze:Elu a możesz dać mi namiary na tę mikoryzę ? Gdzie ją kupujesz ?
Grażynko kupuję ją w sklepie ogrodniczym w pobliskim Myszkowie.
Tam są tylko 3 takie sklepy, pewnie u Ciebie jest ich więcej, więc chyba nie będziesz miała problemu z jej zakupem.
Kosztuje około 20 zł.
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Kontakt:

Post »

Elu - zajrzałem dziś do Ciebie i proszę, rewelacyjne zdjęcia taty kosa z przychówkiem ( a mamusia kosowa pewnie się obija). Fajnie mieć u siebie taką ptasią rodzinkę, można popatrzeć i posłuchać bo kosy rzeczywiście ładnie gwizdają. Ja próbowałem mikoryzy i szczerze mówiąc bez większych rewelacji. Stosowałem inną do iglastychinną do liściastych. Myślę, że miałem zbyt duże oczekiwania. Ponoć najlepsza jest pasta mikoryzowa mykoflor, ale nie próbowałem jeszcze. Mikoryza nie zastąpi zasady z przysłowia ogrodników - lepiej drzewo za 100 zł a dołek za 200 niż odwrotnie. Generalnie jestem do mikoryzy przekonany bo to oczywista oczywistość. Staram się pamiętać o tzw. żywej ziemi np. z lasu zamiast z worka kupionego w sklepie ogrodniczym. Ponoć od stosowania pasty mikoryzowej mogą nam wyrosnąć jakieś maślaczki czy kozaki. Czy to aby nie żart? Elu wiesz coś o tym?
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Trochę moich host :)

Carnival
Obrazek

Spilt Milk
Obrazek

Sieboldiana
Obrazek

Antioch
Obrazek

Fortunei
Obrazek

Cherry Berry będzie już sporą kępką
Obrazek

Samurai
Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przerzucania kompostu Ci Elu nie zazdroszczę...ciężka robota ..ale później zadziała na rośliny niczym mikoryza! :D Hosty - super ,przepiękne .miłe obrazki przed snem.
Dobrej Nocy! ;:41
Maryna.
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

larix fajnie, że wpadłeś z wizytą :D
Odpiszę Ci obszerniej wieczorem, bo teraz się spieszę, ok :wink:

Tak na szybko nowa fotka młodziutkiego kosa. Jak widac pisklęta są już całkiem opierzone :)

Obrazek

Inne fotki z gniazda, później :wink:
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widać że młody to niezły model , ulizany i oczko ani drgnie :wink: .
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Takie duże , to coraz ciaśniej w gnieździe.Pora na loty, oj będzie się działo!!! :lol:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

larix pisze: Elu - zajrzałem dziś do Ciebie i proszę, rewelacyjne zdjęcia taty kosa z przychówkiem ( a mamusia kosowa pewnie się obija). Fajnie mieć u siebie taką ptasią rodzinkę, można popatrzeć i posłuchać bo kosy rzeczywiście ładnie gwizdają
Fakt, podglądanie rodzinki kosów w naturze, to frajda i niecodzienne przeżycie :wink:
To, że nie mam 'mamy kosowej' na zdjęciach wcale źle o niej nie świadczy. Po prostu nie ma ochoty 'byc modelką' na moich fotkach :wink: Zajmuje się pisklętami na równi z tatą, ale kiedy widzi mnie przy tui, nie chce przyleciec. Widocznie się boi :(
larix pisze: Ja próbowałem mikoryzy i szczerze mówiąc bez większych rewelacji. Stosowałem inną do iglastychinną do liściastych. Myślę, że miałem zbyt duże oczekiwania. Ponoć najlepsza jest pasta mikoryzowa mykoflor, ale nie próbowałem jeszcze.
Na rynku pojawiło się sporo tego typu preparatów. Nie sposób wszystkich wypróbowac.
Piszesz, że rozczarowała Cię mikroryza, byc może miały tu miejsce takie czynniki:
  • - zastosowałeś zbyt małą dawkę mikroryzy
    - preparaty, które kupiłeś były kiepskiej jakości, albo niewłaściwe
    - zbyt szybko spodziewałeś się zobaczyc wyniki działania mikroryzy, która porzebuje czasu na przeniknięcie do korzeni i pobudzenie ich rozrostu
Pomiędzy zastosowaniem przeze mnie mikroryzy uniwersalnej, a fotką korzeni, pod które ją zastosowałam, minął rok :!:
Z czystym sumieniem mogę ją polecic.
Nie stosowałam do tej pory innych preparatów mikroryzowych, poza wymienioną mikroryzą uniwersalną, więc nie mogę się na ich temat wypowiadac.
larix pisze:Mikoryza nie zastąpi zasady z przysłowia ogrodników - lepiej drzewo za 100 zł a dołek za 200 niż odwrotnie.
Wcale nie twierdzę, że mikroryza 'ma zastąpic' tę zasadę, do której zresztą sama się stosuję.
Za to jestem przekonana, że każda roślina z tak bogatym systemem korzeniowym, będzie się znacznie lepiej rozwijała w znacznie gorszych warunkach glebowych.
larix pisze:Generalnie jestem do mikoryzy przekonany bo to oczywista oczywistość.
Czy po porzedniej wypowiedzi, przypadkiem sam sobie nie przeczysz..... :?: :roll:
larix pisze:Staram się pamiętać o tzw. żywej ziemi np. z lasu zamiast z worka kupionego w sklepie ogrodniczym. Ponoć od stosowania pasty mikoryzowej mogą nam wyrosnąć jakieś maślaczki czy kozaki. Czy to aby nie żart? Elu wiesz coś o tym?
Żywa ziemia z lasu.....hmmm.....ja mieszkam w środku lasu.....i chyba mam pecha, bo ziemia, którą mam w ogrodzie najlepiej się nadaje na....dodatek do zaprawy murarskiej..... :twisted: :twisted:
Sukcesywnie od lat ją wymieniam, stosując m.in. ziemię z worków..... ;:109

Mikroryzę stosuję w ogrodzie od 2007 roku i jakoś do tej pory żadne grzybki mi nie wyrosły w pobliżu host np. :wink:
Owszem, po zastosowniu ziemi popieczarkowej, wyrosły mi pieczarki :!: :o :D
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ostatni news z gniazda kosów!!!

Pani kosowa, jedyne ujęcie, do którego mi 'zapozowała' :wink:

Obrazek

Udajemy, że nas niema

Obrazek

Po chwili

Obrazek

Czyścimy już piórka

Obrazek

Pierwsze próby sprawdzania skrzydełek

Obrazek

Pisklaczki coś usłyszały

Obrazek

Wyraźnie się ożywiły

Obrazek

Ten głos oznacza nadlatującego rodzica

Obrazek

I oto on, czujny tatuś przyleciał sprawdzic, czy wszystko w porządku z maluchami (właśnie się rozstawiłam z 'maszynerią :wink: )

Obrazek

Maluchy głśno domagają się posiłku, ale tatuś nic nie ma :(

Obrazek

C.d. nastąpi :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”