Quercusowa kolekcja
-
- 1000p
- Od: 17 cze 2008, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Danusiu u mojego dendrobium też coś takiego rośnie ale rośnie w miejscu gdzie w zeszłym roku był kwiatek .To mi wygląda na keik , ale obym się myliła.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
Też tak na poczatku pomyślałam, ale nadzieję na kwiat daje mi to, że ten gatunek wypuszcza kwiatostany na szczycie psb. Czas pokażebogumila pisze:Danusiu u mojego dendrobium też coś takiego rośnie ale rośnie w miejscu gdzie w zeszłym roku był kwiatek .To mi wygląda na keik , ale obym się myliła.

Pozdrawiam
Danka
Danka
Juz jestem
Dzięki za komentarze
Aktualnie kwitnie u mnie epidendrum bodajże radicans, dendrobium chiyomi i białe nobile ma pąki, a mój najnowszy nabytek dendrobium Dawn Maree ma 3 pąki, które rosną
i już nie mogę się doczekać kwiatów.
Wandzie od Rafaela wypuszczają wszystkie nowe korzonki także tfu tfu, powoli do przodu
A te keiko- pąki na den friederiksianum, tak jak się pojawiły z dnia na dzien to teraz stoją w miejscu i nie wiem o co im chodzi...

Wandzie od Rafaela wypuszczają wszystkie nowe korzonki także tfu tfu, powoli do przodu

A te keiko- pąki na den friederiksianum, tak jak się pojawiły z dnia na dzien to teraz stoją w miejscu i nie wiem o co im chodzi...

Pozdrawiam
Danka
Danka
No to póki co epidendrum

a tu jeszcze ma w drodze 2 kolejne pędy kwiatowe , co prawda są to kwitnienia wtórne, ale i tak cieszą

To den. phal jasno różowe, które szaleje okrutnie. W zeszłym roku miała 3 pędy, teraz ma znów 3 pędy, plus z młodej bulwy wykluwają się kolejne 2

A tu den. Dawn Maree. Mam nadzieję, że niedługo pochwalę się kwiatami

I poza kwitnącym falkiem i epidendrum, nic nie kwitnie, ale kilka ma pąki w drodze.

a tu jeszcze ma w drodze 2 kolejne pędy kwiatowe , co prawda są to kwitnienia wtórne, ale i tak cieszą

To den. phal jasno różowe, które szaleje okrutnie. W zeszłym roku miała 3 pędy, teraz ma znów 3 pędy, plus z młodej bulwy wykluwają się kolejne 2

A tu den. Dawn Maree. Mam nadzieję, że niedługo pochwalę się kwiatami

I poza kwitnącym falkiem i epidendrum, nic nie kwitnie, ale kilka ma pąki w drodze.
Pozdrawiam
Danka
Danka
- Mala_MI
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Mam pytanie o dendrobium. Widzę, że Twoje też ma ciemną obwódkę na liściach. W mojej mądrej książce wyczytałam, że to oznaka chorych korzeni. Ale widzę, że u Ciebie roślinka szaleje. Moje też przyrastają w nowe bulwy, na razie bez pędów, ale pną się w górę. Więc te obwódki to chyba jednak nic strasznego?
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
-
- 1000p
- Od: 17 cze 2008, o 19:02
Justynko moje dendrobia też mają ciemną obwódkę szczególnie młode przyrosty , mnie się wydaje , że to z powodu większej ilości słońca .Mala_MI pisze:Mam pytanie o dendrobium. Widzę, że Twoje też ma ciemną obwódkę na liściach. W mojej mądrej książce wyczytałam, że to oznaka chorych korzeni. Ale widzę, że u Ciebie roślinka szaleje. Moje też przyrastają w nowe bulwy, na razie bez pędów, ale pną się w górę. Więc te obwódki to chyba jednak nic strasznego?
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
Dokładnie. Moje stoją na południowo-zachodnim oknie. I przyczerwieniały w ostatnim miesiącu bo było gorąco i słonecznie. Zostawiłam te dendrobia, które lubią tyle światła reszta poszła za firankę. Ale poza tymi czerwonymi obwódkami rośnie jak szalone więc chyba nie jest mu źle 
A przypomniało mi się, że podlewam wodą z miksturą drożdzową i może dlatego tyle pędów wypuszcza

A przypomniało mi się, że podlewam wodą z miksturą drożdzową i może dlatego tyle pędów wypuszcza

Pozdrawiam
Danka
Danka
Ja niestety nie byłam, zakupiłam "przez telefon", przez koleżankę. Ona z kolei była zachwycona wandami, które niestety miały astronomiczne ceny. Z tego co mówiła, było więcej do kupienia niż na wystawie w Krakowie. Trochę żałuję, że nie pojechałam, ale z drugiej strony do domu wracałabym bez grosza przy duszy. Więc czasem lepiej zrobić zakupy zaocznie
Dendrobium przyjedzie do mnie w przyszłym tygodniu dopiero ;:2
A co do kolorów, to fakt, mają różne kolory, ale mi własnie najbardziej podoba się ta jasnoróżowa

A co do kolorów, to fakt, mają różne kolory, ale mi własnie najbardziej podoba się ta jasnoróżowa

Pozdrawiam
Danka
Danka