Quercusowa kolekcja

bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Danusiu u mojego dendrobium też coś takiego rośnie ale rośnie w miejscu gdzie w zeszłym roku był kwiatek .To mi wygląda na keik , ale obym się myliła.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Post »

prześliczna kolekcja :roll:
Patrysia
Quercus
50p
50p
Od: 28 lut 2009, o 13:43
Kontakt:

Post »

bogumila pisze:Danusiu u mojego dendrobium też coś takiego rośnie ale rośnie w miejscu gdzie w zeszłym roku był kwiatek .To mi wygląda na keik , ale obym się myliła.
Też tak na poczatku pomyślałam, ale nadzieję na kwiat daje mi to, że ten gatunek wypuszcza kwiatostany na szczycie psb. Czas pokaże :D Z dzieci tez się będę cieszyć :D
Pozdrawiam
Danka
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Witaj Quercus :wit
Masz bardzo kolorową kolekcję. Tylko czemu Ciebie nie ma na forum :?: :( Co tam słychać u Twoich kwiatuszków :?:
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Wygląda mi to na keiki jednak, być może się mylę, ale takie jest moje zdanie ;:12
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
jardin
1000p
1000p
Od: 7 sie 2007, o 14:26

Post »

Gratuluję takiej kolekcji i czekam na resztę fotek kwiatków ;)
Pozdrawiam
Aśka
Quercus
50p
50p
Kontakt:

Post »

Juz jestem :D Dzięki za komentarze :D Aktualnie kwitnie u mnie epidendrum bodajże radicans, dendrobium chiyomi i białe nobile ma pąki, a mój najnowszy nabytek dendrobium Dawn Maree ma 3 pąki, które rosną ;:11 i już nie mogę się doczekać kwiatów.
Wandzie od Rafaela wypuszczają wszystkie nowe korzonki także tfu tfu, powoli do przodu :wink:
A te keiko- pąki na den friederiksianum, tak jak się pojawiły z dnia na dzien to teraz stoją w miejscu i nie wiem o co im chodzi... :roll:
Pozdrawiam
Danka
Quercus
50p
50p
Kontakt:

Post »

No to póki co epidendrum
Obrazek
a tu jeszcze ma w drodze 2 kolejne pędy kwiatowe , co prawda są to kwitnienia wtórne, ale i tak cieszą
Obrazek

To den. phal jasno różowe, które szaleje okrutnie. W zeszłym roku miała 3 pędy, teraz ma znów 3 pędy, plus z młodej bulwy wykluwają się kolejne 2
Obrazek
Obrazek

A tu den. Dawn Maree. Mam nadzieję, że niedługo pochwalę się kwiatami :D
Obrazek

I poza kwitnącym falkiem i epidendrum, nic nie kwitnie, ale kilka ma pąki w drodze.
Pozdrawiam
Danka
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Gratulacje, piękne epidendrum :D Uwielbiam ten kolorek :roll:
A włochate warżki też mi się bardzo podobają :lol:
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Mam pytanie o dendrobium. Widzę, że Twoje też ma ciemną obwódkę na liściach. W mojej mądrej książce wyczytałam, że to oznaka chorych korzeni. Ale widzę, że u Ciebie roślinka szaleje. Moje też przyrastają w nowe bulwy, na razie bez pędów, ale pną się w górę. Więc te obwódki to chyba jednak nic strasznego?
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Mala_MI pisze:Mam pytanie o dendrobium. Widzę, że Twoje też ma ciemną obwódkę na liściach. W mojej mądrej książce wyczytałam, że to oznaka chorych korzeni. Ale widzę, że u Ciebie roślinka szaleje. Moje też przyrastają w nowe bulwy, na razie bez pędów, ale pną się w górę. Więc te obwódki to chyba jednak nic strasznego?
Justynko moje dendrobia też mają ciemną obwódkę szczególnie młode przyrosty , mnie się wydaje , że to z powodu większej ilości słońca .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Quercus
50p
50p
Kontakt:

Post »

Dokładnie. Moje stoją na południowo-zachodnim oknie. I przyczerwieniały w ostatnim miesiącu bo było gorąco i słonecznie. Zostawiłam te dendrobia, które lubią tyle światła reszta poszła za firankę. Ale poza tymi czerwonymi obwódkami rośnie jak szalone więc chyba nie jest mu źle :wink:

A przypomniało mi się, że podlewam wodą z miksturą drożdzową i może dlatego tyle pędów wypuszcza :D
Pozdrawiam
Danka
Quercus
50p
50p
Kontakt:

Post »

Zakup z wrocławskiej wystawy ;:1 jedno z moich marzeń, już spełnionych :D
Dendrobium bracteosum

Obrazek
Obrazek
;:11
Pozdrawiam
Danka
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Danusiu, bardzo ciekawy gatunek Dendrobium.
Widziałam je w bardzo różnorodnej kolorystyce. Też chciałam kiedys kupić, bo podobno roslina bardzo długo
utrzymuje kwiaty.
Wtedy jednak bardziej zauroczyła mnie cudna Cattleya (która kwitnie zaledwie 2 tygodnie :roll: )
Jakie są Twoje wrażenia z wystawy ?
Quercus
50p
50p
Kontakt:

Post »

Ja niestety nie byłam, zakupiłam "przez telefon", przez koleżankę. Ona z kolei była zachwycona wandami, które niestety miały astronomiczne ceny. Z tego co mówiła, było więcej do kupienia niż na wystawie w Krakowie. Trochę żałuję, że nie pojechałam, ale z drugiej strony do domu wracałabym bez grosza przy duszy. Więc czasem lepiej zrobić zakupy zaocznie :wink: Dendrobium przyjedzie do mnie w przyszłym tygodniu dopiero ;:2
A co do kolorów, to fakt, mają różne kolory, ale mi własnie najbardziej podoba się ta jasnoróżowa :D
Pozdrawiam
Danka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”