Wczoraj zakwitła u mnie cattleya, kupiona jako niespodzianka, a według tego co widzę jest Laeilocattleya Gold Digger

A to prezent od mojego męża

Będe wstawiać na bieżąco moje skarby

Tą pomarańczową kupiłam na wystawie w Warszawie jako cattleya auriantica x laelia flava. Od czasu zakupu we wrześniu kwitła już 3 x na nowych pędach.śnieżka pisze:Witaj Danusiu, zasobna ta Twoja kolekcja i taka różnorodna. Jestem pełna podziwu dla Twoich katlejastych, widać umiesz się z nimi dogadać, bo ładnie Ci kwitną. Podoba mi się to katlejaste z pomarańczowym kwiatem, co to jest? Chyba mam coś podobnego, co kupiłam przekwitające i co na razie jest u mnie NN.
Czekam z niecierpliwościa na nowe fotki pozostałych storczyków z Twojej kolekcji.
Tak to są dorosłe rośliny, ale z podziału, więc na kwitnienie mogę trochę poczekać. Dokształcam się jak mogę w kwestii dendrobiów. Moim naprawdę wymarzonym jest dendrobium bullenianum. Jeśli możesz podziel się wiedzą odnośnie dendrobiów.Jolusia pisze:Trzy wymienione przez ciebie Dendrobia sa bardzo ladne. Dendrobium wardianum i thyrsiflorum sa spokrewnione z farmeri ktörego ja mam. Kwitnie naprawde bardzo obficie okolo 3 tygodni. Jednak przy ich uprawie trzeba kilka waznych informacji scisle przestrzegac.
To dopiero bedzie widok jak ci zakwitna![]()
Czy te Dendrobia sa już doroslymi roslinami?
Ja bardzo skromnie podlewałam zimą, praktycznie potraktowałam je jak dendrobia, chłodno i głodno. Jak widać im to służy. 4 z moich cattleyi mają pochewki kwiatowe, ale zdarza im się wysychać bez puszczenia pąków