Cissus - wymagania,problemy

Rośliny doniczkowe
Promyczek

Cissus - wymagania,problemy

Post »

Witam. :D Chciałbym zapytać Was o to, jak pielęgnować Cisusa? Dostałem tę roślinkę niedawno i wiem tylko, jak się nazywa :oops: Powiedziano mi jedynie, że muszę przyciąć ją na wiosnę. Nie wiem jednak ile cm. Obecnie jest ona wysoka na jakieś 30cm i opada w dół.
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cisus - pielęgnacja

Post »

Jak podasz pełną nazwę (albo fotkę, albo choć opiszesz kształt liści), to może coś wymyślę. Cisusy są różne.

B.
Promyczek

Post »

Przeglądnąłem właśnie fotki w sieci i znalazłem podobnego do mojego. Nazywa się chyba rhombiofolia. Nie mam niestety jeszcze nigdzie założonego konta aby móc wklejać fotki.
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Tak ten kwiatek wygląda

Obrazek
Promyczek

Post »

Basiu prawie taki sam, ale mój ma nieco ciemniejsze listki. :)
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Adam to kwestia oświetlenia. Przy dziennym świetle ten kolor byłby bardziej wyrazisty.
Promyczek

Post »

Basia pisze:Adam to kwestia oświetlenia. Przy dziennym świetle ten kolor byłby bardziej wyrazisty.
na pewno masz rację Basiu. Ja jestem jeszcze laik w tych sprawach.
Prosiłbym zatem o jakieś wskazówki, jeśli można. :D
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z moich doświadczeń wiem że cisusy nie znoszą suchego powietrza i braku wody miałem takiego samego i podlewałem go na podstawek co drugi dzień, wydałem go mojej dobrej znajomej bo brakowało mi miejsca na niego miał od doniczki 1,5 metra długości wiszących pędów a ona wiem że zajmie się nim dobrze , zresztą mam z nią dobry kontakt i czasami do niej zaglądam obejrzeć swojego cisusa. Przestawiłem się głównie na palmy a one zajmują dużo miejsca i na cisusa mi zabrakło już ścian. :D :D :D
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie znosi też zalania - dobrze jest dać porządną warstwę kamyków na dno doniczki. Nie może stać na słońcu. Zawsze lekko tylko wilgotna ziemia. Nawozów do liściastych doniczkowych.Powodzenia!

B.
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ja mam pokój o wystawie południowej. Cisus długo wisiał na zachodniej ścianie. W którymś momencie był już tak duży, że nie było pod nim miejsca. Również oddałam.

Mieszkam w bloku więc powietrze standard czyli zimą dość suche, nigdy go nie spryskiwałam. Podlewałam normalnie odstaną kranówką do doniczki. W sezonie dostawał Florovit w ilości 1/2 dawki na tydzień. Poza sezonem 1/4 dawki.

Może mnie wyśmiejecie, ale w moim mieszkaniu są kąty, w których kwiatki rosną jak oszalałe, a w innych tylko wegetują. Więc jeśli coś ukorzeniam to doniczki stawiam tylko w tych dobrych miejscach.
Promyczek

Post »

To teraz już przynajmniej dużo wiem o moim nowym kwiatku :D Bardzo dziękuję.
Awatar użytkownika
Asikk
50p
50p
Od: 28 cze 2006, o 15:28

Cissus- schnące młode listki

Post »

Witam,

Jesienią zeszłego roku dostałam cissusa. Jednak od tego czasu, jak próbuję wypuszczać nowy listek, to ten nowy listek sobie rośnie, rośnie, ale potem (jeszcze w pełni się nie zieleniąc) zaczyna żółknąć. Czy ktoś z Was ma pomysł co może być mojejmu cissusowi?

Na razie chcę go dziś przesadzić do nowej ziemi, ale może jeszcze jakoś mogę mu pomóc?

Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam
Asikk
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Ziemia faktycznie zasolona czy nie stoi ona bezpośrednio na jakimś parapecie bo mnie to wygląda na poparzenie słoneczne i zastanawiam się czy nie za mało podlewasz? Podaj jakieś info na ten temat. :D :D :D
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

cissus lubi cień i półcień.
Najlepiej czuje się w głębi pokoju.
Nie lubi nadmiaru wody (drenaż na dnie).
Za to kocha zraszanie.
Jakub . . . . .
Awatar użytkownika
Asikk
50p
50p
Od: 28 cze 2006, o 15:28

Post »

Nemo 56, dzięki. O zraszaniu wyczytałam jakiś tydzień temu i raz zraszałam. Ale wcześniej nie miałam pojęcia, że to lubi.
Ostatnio postawiłam go na oknie, myśląc, że może ma za mało światła. Ale po Twoim poście wraca do bardziej zacienionego miejsca.

Dziś go przesadziłam i okazało się, że Koleżanka nie robiła żadnego dernażu a ziemia była jakaś dziwna.
Może teraz odżyje.

Dzięki i pozdrawiam
Asikk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”