Clemoholizm - mania zbierania, co kupiła(e)m nowego cz.1

Powojniki
Zablokowany
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

cattleya pisze:A ja stałam się szczęsliwą posiadaczką Romantiki
Ach Agato!
Też bym była szczęśliwa gdybym była posiadaczką 'Romantiki' :D . Chrapkę mam, ale wcześniej kupiłam inne. No i dopóki nie dokupię jakiejś skromnej posiadłości do mojego mikrona ziemi, to z Romantiką będę się musiała wstrzymać... :evil:
Ale myślę, że kiedyś dane mi będzie zobaczyc ten kolor w naturze.... A tymczasem czekam na Twoje zdjęcia z kwitnienia :mrgreen: .
Najciemniejszą odmianą jaką mam jest nowa u mnie 'Gipsy Queen'. Może a nuż się okaże, że są na tyle podobne, że będę mogła sobie Romantikę odpuścić na jakiś czas....
Wkleisz zdjęcia Agatko, słowo harcerza? :D
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witam clematisoholików! :)

Mnie również dopadło i w ciągu ostanich 3 lat w moim ogródku zagościły:
Dr Ruppel, Ville de Lyon, Vino, Rouge Cardinal, Arabella, Jackmanii, Andromeda, Multiblue, Matka Urszula Ledóchowska, Snow Queen,
Kermesina i Warszawska Nike..... a już mam miejsce na następne :).

Matka Urszula Ledóchowska - kwiat letni + Matka Urszula Ledóchowska - kwiat wiosenny
Obrazek Obrazek

Rouge Cardinal
Obrazek Obrazek

Multiblue + Andromeda
Obrazek Obrazek

Ville de Lyon + Warszawska Nike
Obrazek Obrazek

Stałem się również posiadaczem kilku angielskojęzycznych pozycji o Clematiasach :
The Rose and the Clematis as good companionship- fantastyczna książka o dobieraniu kolorów i okresów kwitnienia róż i powojników, dużo wielkoformatowych zdjęć
Clematis and climbers - ksiązka może niezbyt duża objętościowo, ale za to z rewelacynymi pomysłami (np takim)
Companions to Clematis - growing Clematis with other plants - dobra, sporo zdjęć powojników zestawionych z innymi roślinami
Clematis (Jim Fisk) - strata czasu
Making the most of Clematis - czeka na przeczytanie, ale zapowiada się ciekawie

Ksiazki te często bywają dostępne na eBayu - cena to 1$ + 3$ przesyłka do Polski z Anglii - polecam :)
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Wkleisz zdjęcia Agatko, słowo harcerza? :D[/quote]

Wkleję na pewno, sama już nie mogę się doczekać :D
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

lesioc pisze: Stałem się również posiadaczem kilku angielskojęzycznych pozycji o Clematiasach :

The Rose and the Clematis as good comapanionship - fantastyczna książka o dobieraniu kolorów i okresów kwitnienia róż i powojników, dużo wielkoformatowych zdjęć
Wrzuciłam ten tytuł w googla.

Łomatko...ile pomysłów wyskoczyło!!!! Ile stron niezbadanych...w lengłydżu...dzięki Ci, dobry człowieku, za natchnienie :)
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj powaliła mnie na kolana kolejna Estońska odmiana Roco-Kolla, będzie pięknie wygladać na tle ciemnego żywopłotu z tuji :D
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p

Post »

Witaj w naszych skromnych progach Lesiu!
Bardzo piękna kolekcja i zapał widzę ogromny :D. Mam nadzieję, że będziemy oglądać duuuużo Twoich zdjęć naszych ulubionych roślinek. ;:63
Oj rozejrzę się i ja na tym e-bayu, skoro tyle fajnych (i tanich :shock: ) ksiąg tam oferują..... Bardzo kuszące ;:65

Pozdrowienia,
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Większosć "moich" powojników już została tutaj obfotografowana, ale tego jednego jeszcze nie widziałem:

Clematis "Andromeda" - myślę, że warto pokazać.

Obrazek

"Matka Siedliska" już co prawda była, ale warto pokazać że ma inne kwiaty na wiosnę a inne w lecie.

Kwiaty wiosenne:

Obrazek Obrazek

Kwiaty letnie:

Obrazek Obrazek

I jeszcze powtarzany tutaj często "Ville de Lyon" - ale myślę, że na tym zdjęciu wyjątkowo dobrze widać nietypową fakturę jego kwiatów

Obrazek
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p

Post »

Na 'Andromedę' mam chrapkę od jakiegos czasu ale pojedyncze kwiaty trochę podobne do 'Nelly Moser', którą już mam a miejsce muszę oszczędzać :). Ciekawa jestem jakie będą u Twojej 'Andromedy' półpełne kwiaty...
Nie szkodzi, że jakieś odmiany były już prezentowane. Zawsze można się wymieniać uwagami dotyczacymi sposobu prowadzenia, uprawy itd itp :)
Mysza

Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

myszek pisze:Na 'Andromedę' mam chrapkę od jakiegos czasu ale pojedyncze kwiaty trochę podobne do 'Nelly Moser', którą już mam a miejsce muszę oszczędzać :). Ciekawa jestem jakie będą u Twojej 'Andromedy' półpełne kwiaty...
"Andromedę" kupiłem okazyjnie w zeszłym roku i to dość późno (lipiec) - miała tylko dwa kwiaty, oba takie jak na zdjęciu. W tym roku zakopałem prawie całe pędy pod ziemią i korą - teraz odrasta niesamowicie szybko i puściła wiele pędów w różnych miejscach.
Jak tylko zacznie coś kwitnąć to na pewno obfotografuje. Rośnie tuż obok "Jackmanii" więc kwiaty powinny ciekawie kontrastować kolorystycznie :D

Odmiana robi się chyba popularna, bo w tym miesiącu widziałem 'sadzonki' już w kilku sklepach.
Awatar użytkownika
stolar
50p
50p
Od: 27 lut 2009, o 10:47

Post »

Witam wszystkich ciepło i serdecznie. Mnie również dopadł clematoholizm (albo clematisoholizm), niestety dopiero pod koniec ubiegłego roku (gdzieś tak koło września :) )Pierwszym objawem były dwa piękne Kacpry, JP II, Warszawska Nike, Ernest Markham i Polish Spirit. Znalazły u mnie miejsce przy drzewach z obciętymi koronami ( śliwa i grusza kompletnie jałowe- nie owocowały przez ostatnie trzy lata :( ) oraz dwa przy werandzie. Pierwsze powojniki kupowałem oczywiście w Multifiori i rzeczwiście , potwierdzam ze pani Anna jest wyjątkowo kompetentną i przesympatyczną osobą aczkolwiek po dalszym postępie mojej "choroby" (czyli teraz z początkiem sezonu :D ), mam problem aby się z Nią skontaktowć -ani telefon ani mail nie odpowiada :? a że jestem z natury niecierpliwy, więc wsiadłem w samochód i w centrum ogrodniczym pod Łodzią ( gdzie mieszkam) zakupiłem cztery kolejne sztuki do kolekcji: Golden Tiara, Romantica, Lambton Park oraz jeszcze jeden którego nazwy nie pomnę ( późno jest a "zieleninka" została na działce) Troszkę zabiedzone ale myśle że odżyją :)
Tak przy okazji pytanie do wszystkich: Powojniki które kupiłem i wsadziłem na jesień, obciąłem w marcu prawie do gołego, a one teraz wyskakują w nagrodę od korzeni aż miło :) Co zrobić z kupionymi dzisiaj ? Niektóre mają już spore odrosty, jeden chyba nawet ma malutkiego pączka na końcu i nie wiem ciąć czy nie. Chciałbym żeby się porządnie ukorzeniły przed następną zimą a jednocześnie boję się że jak je ciachnę, to zrobę im krzywdę i stracę tegororoczne kwiaty. Poradźcie co robić bo w sobotę idą pod szpadel a nie chciałbym ich zmarnować. Pozdrawim wszystkich i przepraszam za ciut przydługie powitanie :oops: Krzysztof
Na działce przy szpadlu można naprawdę odpocząć :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p

Post »

stolar pisze: Co zrobić z kupionymi dzisiaj ? Niektóre mają już spore odrosty, jeden chyba nawet ma malutkiego pączka na końcu i nie wiem ciąć czy nie. Chciałbym żeby się porządnie ukorzeniły przed następną zimą a jednocześnie boję się że jak je ciachnę, to zrobę im krzywdę i stracę tegororoczne kwiaty.
Witamy serdecznie Krzysztofie !
Tych nowych nie tnij. Spokojnie sobie poradzą i ukorzenią się pięknie do jesieni. Niech sobie już rosną,i spokojnie kwitną. Prawie na pewno były cięte już w szkółce, z której pochodzą.
Czekamy na relacje z ogrodu, ogródka, werandy lub działki :).

Pozdrawiam,
Mysza

Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jutro też jadę do szkółki pod Łodź po Golden Tiarę :wink:
Awatar użytkownika
stolar
50p
50p
Od: 27 lut 2009, o 10:47

Post »

cattleya pisze:Jutro też jadę do szkółki pod Łodź po Golden Tiarę :wink:
W czwartek jeszcze były, w Sosnowcu koło Zgierza w takim duuuuużym Centrum Ogrodniczym (jeśli tam właśnie zmierzasz). Oprócz Golden Tiary było chyba z dziesięć innych odmian :) POWODZENIA W ZAKUPACH :D
myszek pisze:
stolar pisze: Co zrobić z kupionymi dzisiaj ? Niektóre mają już spore odrosty, jeden chyba nawet ma malutkiego pączka na końcu i nie wiem ciąć czy nie. Chciałbym żeby się porządnie ukorzeniły przed następną zimą a jednocześnie boję się że jak je ciachnę, to zrobę im krzywdę i stracę tegororoczne kwiaty.
Witamy serdecznie Krzysztofie !
Tych nowych nie tnij. Spokojnie sobie poradzą i ukorzenią się pięknie do jesieni. Niech sobie już rosną,i spokojnie kwitną. Prawie na pewno były cięte już w szkółce, z której pochodzą.
Czekamy na relacje z ogrodu, ogródka, werandy lub działki :).

Pozdrawiam,
Dziękuję pięknie za poradę ;:180 żal mi było ciąć takie piękne odrosty, a relacja oczwiście będzie,z działki ale latem jak wszystko zakwitnie , :wink:
Na działce przy szpadlu można naprawdę odpocząć :)
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Ja kupiłam w tym roku 4 clematisy "Westerplatte", "Violet Elizabeth",
"Błękitny Anioł", "Chalcedon".Mam jeszcze kilka lecz bezimiennych
dałam do rozpoznania.3 z nich dzięki Myszy mają już nazwy 3 co prawda
też miały by już nazwy ale ja mam jeszcze wątpliwości.

"Westerplatte" Obrazek

z bliska Obrazek

'Violet Elizabeth" Obrazek

z bliska Obrazek

"Chalcedony" Obrazek

z bliska Obrazek
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40