ASAHI SL a storczyki
- AnnaL
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki za szczegółowy opis, mam takiego jednego ze słabym systemem korzeniowym więc spróbuję tej metody.Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam

Popieram w całości wypowiedzi. Użyłam Asahi jakiś czas temu i nie widać żadnych rewelacyjnych wyników którym mogłabym przypisać działanie tego specyfiku. Storczyki kwitną ( i to wcale nie nadzwyczajnie), z niektórymi musiałam się pożegnać, bo cudów niestety Asahi nie działa.bobi pisze:... Wniosek - nie takie znowu z niego cudo
A gdzie go znaleźć? W każdym większym sklepie ogrodniczym a już na pewno w Obi, Castoramie itp.
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Potwierdzam to co pisze wiekszośc osób tutaj- u mnie też bez fajerwerków. Mam Asahi SL od jesieni, stosowałam u wszystkich moich storczyków- zdechlaczki opryskiwałam, zdrowym przecierałam tylko liście wacikiem zmoczonym w roztworze Asahi- po 3 razy, czyli max zalecany przez producenta w sezonie dla 1 rosliny. I cóż, chyba żadnych rewelacji...
U jednego zdechlaczka bez korzeni dwukrotnie po oprysku przebiły się nowe korzonki po jednym czy dwóch dniach- ale myślę że jak na efekt Asahi to chyba trochę za szybko...
Moje kończy ważność w marcu i nie wiem czy kupię nowe, ale pewnie tak, jeśli przybędzie mi jakaś nowa "bida", bo choć efekty mało wymierne, dobrze mieć świadomość że zrobiło się wszystko co możliwe.
U jednego zdechlaczka bez korzeni dwukrotnie po oprysku przebiły się nowe korzonki po jednym czy dwóch dniach- ale myślę że jak na efekt Asahi to chyba trochę za szybko...
Moje kończy ważność w marcu i nie wiem czy kupię nowe, ale pewnie tak, jeśli przybędzie mi jakaś nowa "bida", bo choć efekty mało wymierne, dobrze mieć świadomość że zrobiło się wszystko co możliwe.
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
-
- 100p
- Od: 29 sty 2008, o 16:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
mam cymbidium, które ma w fatalnym stanie system korzeniowy. na razie liście są zdrowe, nawet jakieś maleńkie pseudobulwy się pojawiły
czy spryskanie Asahi tego cymbidium to dobry pomysł ?
z tego co wyczytałam nie powinno zaszkodzić
wczoraj korzenie odbyły kąpiel w topsinie. czy Asahi można zastosować już od razu czy wstrzymać się (jak długo?)
czy spryskanie Asahi tego cymbidium to dobry pomysł ?
z tego co wyczytałam nie powinno zaszkodzić
wczoraj korzenie odbyły kąpiel w topsinie. czy Asahi można zastosować już od razu czy wstrzymać się (jak długo?)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Ja bym była ostrożna z określeniem "CUDOWNY"
Z tego co czytam, to u większości nie było większych efektów.
U mojego falenopsisa pięknie ruszyły korzonki i listek, ale równocześnie mógła w tym pomóc zbliżająca się wiosna...
Słyszałam też opinię, że od zbyt częstego stosowania ASAHI roślina może się uzależnić
Z tego co czytam, to u większości nie było większych efektów.
U mojego falenopsisa pięknie ruszyły korzonki i listek, ale równocześnie mógła w tym pomóc zbliżająca się wiosna...
Słyszałam też opinię, że od zbyt częstego stosowania ASAHI roślina może się uzależnić

Minęły 3 miesiące od momentu zastosowania Asahi SL u storczyka, którego historię przypominam poniżej:
ponieważ wolałabym, aby roślina bardziej się wzmocniła.
Nie jestem też na 100% pewna, czy to działanie wiosny, czyli wzmożonej wegetacji roślin, czy też działanie Asahi SL. Być może jedno i drugie

Obecny stan rośliny, to - nowy listeczek, nowy korzonek i zaczątek pędu, który wcale mnie tak bardzo nie cieszyArt pisze:Wczoraj poprosiłam swoją koleżankę z pracy, żeby dała mi swojego storczyka, zanim go wyrzuci.
Pamiętam, jak dostała go w czerwcu ubiegłego roku. Był okazem zdrowia i kwitł na 2 pędach.
Koleżanka jest wspaniałym człowiekiem, ale ... "nie ma rączek do kwiatów" -
![]()
Jego młody listeczek, przy prawie wszystkich zgniłych i zasuszonych korzeniach oraz pomarszczonych, pergaminowych liściach, to oznaka ogromnej woli życia !
Spróbuję o niego powalczyć![]()
![]()
ponieważ wolałabym, aby roślina bardziej się wzmocniła.
Nie jestem też na 100% pewna, czy to działanie wiosny, czyli wzmożonej wegetacji roślin, czy też działanie Asahi SL. Być może jedno i drugie

- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Asiu, ja też u mojego umarlaczka stosowałam asahi.
i mam 6 korzonków i pędzik + 2 nowe listki ;)
też nie wiem czy to moja zasługa, wiosny, czy asahi
i mam 6 korzonków i pędzik + 2 nowe listki ;)
też nie wiem czy to moja zasługa, wiosny, czy asahi

Pozdrawiam, Justyna