Storczykowo....i problemowo .....

Awatar użytkownika
Izula
200p
200p
Od: 12 cze 2008, o 18:45

Post »

Baryczko dziękuję że zajrzałaś do mnie :D Ja sama nie wiem dlaczego PAPHIOPEDILUM zostało przecenione ale zauważyłam że miał drugi pęd kwiatowy który został ścięty być może przekwita ... ale jak na razie trzyma się dzielnie :wink:

A to moje nowe zakupy :lol:
Cambria kupiona za 10 zł , właśnie skończyła kwitnąć uciełam jej więc suche pędy .... i teraz spróbuję własnych sił na tym osobniku, chciałabym żeby nam się udało dojść do porozumienia ,czytałam trochę na temat Cambrii ale znalazłam tylko podstawowe wiadomości więc nie wiem jak to będzie :?:

Obrazek Obrazek

A na taką "chorowałam" już od dawna .... i wreszcie ją mam ;:87

Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

Izulojeśli ta zaschnięta część/zgnilizna (trudno mi powiedzieć) da się zdjąć, to zdejmij. Być może to pozostałość po zeschniętym liścu. Zobacz, co się dzieje pod spodem, jeśli gnije, to posmaruj środkiem grzybobójczym. A z Oncidium wyjmij ten mech blee;)
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p

Post »

Joasiu dziękuję za podpowiedź :D zaraz idę oglądać to dokładniej. A co do Onciduim to zostało już przesadzone w nowe podłoże .... niestety z braku odpowiedzi :cry: doszłam do wniosku że najlepszym rozwiązaniem będzie jego calkowita wymiana. .... ech....uczymy się siebie nawzajem :cry:
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

Na pewno dobrze zrobiłaś z wymianą całego podłoża - tak będzie bezpieczniej:)
czekam na relację, co z białym falkiem;)
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p

Post »

Dziewczyny proszę o pomoc :cry: Tyle już czytałam o Cambriach i teraz mam mętlik w głowie ..... dokładniej mam pytanie dotyczące podlewania .
W jednym ze źródeł wyczytałam że Cambria powinna mieć stale wilgotne podłoże
w innym pisano że podłoże powinno przeschnąć przed kolejnym podlaniem :? na razie swojej nawet nie dotykam chociaż podłoze wyschło na "wiór" .... proszę o radę.
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

Ja nie mam z nimi doświadczenia, ale przede wszystkim zawsze powinno się patrzeć na wygląd korzeni - jeśli już nie są zielone, to trzeba podlać. Rośliny z cieńszymi korzeniami, jak np. Dendrobia, trzeba podlewać częściej niż np. Phalaenopsisy.
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z Cambriami , Miltoniami jest podobnie jak z Sabotkami. Musza miec stale wilgotno ale pomiedzy podlewaniami musza przeschnac tak 1 dzien i wtedy znowu je pozadnie kapie i stawiam na keramzyt. na razie maja sie dobrze co oznacza ze ta metoda im sprzyja :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Witaj Izo :D , storczyki śliczne :) .
Sabotek powalajaco pieknuy , oncidium i miltonia tez niczego sobie , na mitonię choruje od dawna , cambria mi niemoże zakwitnąć od lipca... :cry: , niedługo wywale ją na pole :twisted: :lol: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p

Post »

Witam wieczornie :D jak dawno mnie tu nie było .... Dziękuję za odwiedzinki . Od jakiegoś czasu kwitnie u mnie kilka storczyków, reszta uparciuchów nadal odpoczywa :cry: Z kilkoma mam ostatnio kłopoty zauważyłam dziwne brązowe plamki na liściach, jutro postaram się wstawić zdjęcia może ktoś coś zaradzi :oops:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Dendrobium Nobile które wystawiło moją cierpliwość na wielką próbę :twisted: ...... ale znalazłam i na niego sposób :wink:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj Izulo nie było Cie ale warto było czekać, storczyki pięknie Ci kwitną ;:111 ;:112 ;:113 Z dendrobium nobile tak czasami jest, że się zawzina a jak go potraktujesz chłodem i głodem to kwitnie. :lol:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Ale pięknie kwitną :shock: I pędy mają fajnie przypięte - tam, gdzie zaczynają się kwiaty, one zwieszają się w dół :wink:
Mnie najbardziej spodobał się ten czwarty - śliczny i taki delikatny :roll:
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Oj przepiękne. Ten blado-różowy jest cudny!!!
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Piękne kwitnienia ;:2
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ale cuda... najbardziej mi się podoba różowy z pomarańczową warżką, chciałabym taki mieć, jest bardzo oryginalny.
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p

Re: Storczykowo....i problemowo .....

Post »

Witm Was serdecznie po dłuuugiej przerwie.
U moich storczyków duże zmiany .... a co gorsze są to zmiany złe :( Zginęło mi pięć storczyków (a raczej chyba zgniło ... ) kolejne dwa są w marnym stanie. Wszystko zaczęło się od czarnych mokrych plam na liściach jednego z nich. Nie odizolowałam go i niestety "zaraza" poszła dalej. Podejrzewam jakiegoś wirusa skoro to tak szybko się rozprzestrzeniło. Atakuje najpierw liście a kończy się ich utratą po czym "gnije " stożek wzrostu. próbowałam odcinać uszkodzone liście, dezynfekowałam rany ale to na nic się nie zdało :cry: :cry: Nie mam pojęcia co to za choroba i skąd się wzięła .......
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”