Lana i storczykowe towarzystwo.

ODPOWIEDZ
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko - pewnie jeszcze nie wiesz kiedy nosek wsadzić w kwiatka ;:23 .
Niestety ,a pewnie i dobrze :P wszystkie pachnidła maja bardzo wąski zakres czasowy i każdy inny.To są zazwyczaj 1-2 godzin.Do tego sprzyja ciepełko i słońce.

A co do tożsamości powiem tyle,ze ...Phalaenopsis Liodoro jest specjalnością niemieckich hodowców.Mało tego krzyżówka wyjściowa omawianego. daje zaskakujące odmiany .Dla technik in-vitro to prawdziwy raj i mamy efekt zalewu :wink: Phal. LIODORO /już w sklepach!!/.
I włąśnie to co jest na rynkach europejskich ,zwłaszcza w Niemczech to ....cała rodzina klonów.Oczywiście występować będzie z nazwą Phal.Liodoro lub bez .
A będą to znane mi upodobnione
• wszystkie sa pachnące
• Copperdora
• Liododro
• Odorina
• Riodoro
• Soledoro

Twój egzemplarz to nie jest peloric,może być włąśnie z tej serii.Nie pamiętam dokłładnie
tych pozostałych ale generalnie wszystkie mają ten sam prawie rodowód i należą do jednej linii AROMA Phalaenopsi

Do nas trafiają już wszystkie,niestety nie maja nazw- te co podaję spotkałam w Niemczech.Są oficjalnymi nazwami /wyróżnikami klonów/ oprócz numeru :P

Więc spokojnie Lucynko,nie marudkaj/ To Ty siebie określiłaś!!!/
Moze być też i sytuacja defektu pierwszego kwiatka w w yniku rozdzielania roślin.Czekamy na następne kwiaty.

Nazwa Phal.LIODORO jest charakterystyczna dla Europy,tu ma rodowód z technik in-vitro
krzyżówka w klasycznym wydaniu :P za wodą /USA,Kanada/ to Phalenopsis :Sweet Memory" i tak jest rejestrowana.

Pewnie spotkacie sie z takimi dyskusjami, więc podaję informację,zeby nie krążyć.

pozdrawiam JOVANKA
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Jovanko za namiary na rodowód Liodoro. Zaraz go dogłębnie przestudiuję !

No, jestem maruda :wink: , zamiast się cieszyć, tylko trochę jestem zdegustowana.
Rozumiem, jak kupuję zwykłą hybrydę w markecie, najczęściej za niewielkie pieniądze. Tu natomiast kupiłam roślinkę u renomowanego hodowcy, mało tego, z dokładnie oznaczoną fiszką i tanie to nie było.
Wiem, że nawet podczas kupowania oznaczonych roślin, trafiają sie takie "kwiatki". Na fiszce jest jedno, a roślinka inna. Tym razem trafiło na mnie. Zobaczymy jaka będzie reszta kwiatów.
Być może jak więcej pączków się rozwinie, to wtedy zapach stanie się bardziej wyczuwalny.
Obserwowałam i wąchałam to swoje cudo przez ponad 2 dni (akurat był urlopek). Wiem, że może pachnieć najczęściej w godzinach południowych, ale na razie zapachu ni ma :roll: .

Co do formy, podałam określenie peloric, gdyż własnie tak opisane zdjęcie znalazłam w galerii, ale zobaczymy, co się dalej wykluje :D .
elizabett-1977
200p
200p
Od: 20 sty 2009, o 14:12

Post »

Lana pisze:Elizabet dziękuje bardzo w imieniu mojego nowego nabytku :D . Czy twój Phal. Liodoro wygląda dokładnie tak jak mój storczyk ? Chodzi mi tu o to nietypowe zabarwienie płatków.
Lana,jest identyczny :)i tez nie pachnie.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Elizo za odpowiedź. Właśnie widziałm w twoim wątku, rzeczywiście takie same. Zostaje mi tylko powtórzyć zakup :? .
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spieszę donieść, że zakwitł ponownie mój Phal. kunstleri :D . Został zakupiony w czerwcu 2008 roku już z pędem kwiatowym. Tym razem ponowne kwitnienie na starym pędzie, jak i całkiem nowy pędzik jest już moją zasługą. Dzisiaj zdjęcia nie pierwszej jakości, bo robione przez szybkę w akwarium. Szkoda było mi wyciągać go tylko do zdjęcia, a w akwarium już dosyć ciasno. Kolejne zdjęcie będzie zrobione okazyjnie, podczas podlewania i jego jakość będzie lepsza. Jak dla mnie roślinka bezproblemowa, mogę ją z czystym sumieniem polecić każdemu, tym bardziej, że rosła u mnie początkowo na parapecie, a nie w akwarium. Nowy pędzik wykształcił się właśnie na parapecie, a nie w cieplarnianych warunkach.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Lano, gratuluję wygląda ślicznie i kusząco. Muszę o nim pomyśleć przed wystawą :twisted:
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lano, piękne to Liodoro a kunstleri po prostu boski.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Piękny i skoro piszesz, że można na parapecie to kusisz oj kusisz. ;:80 Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Lucynko - słodziutki i śliczny - do schrupania :!:
Wielkie gratulacje ;:215 i dzięki za cenne uwagi o uprawie :)
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mambo zdjęcie nie oddaje w pełni jego uroku, w sobotę jest "przegląd", zatem będzie lepsze :D . Warto go zakupić, bo jest bardzo wdzięczny i bezproblemowy.
Miruś dziękuję w imieniu moich kwiatuszków. To dopiero początek kwitnienia, więc z czasem ich obraz będzie jeszcze lepszy, jak rozkwitną wszystkie pączucie.
Art, Aniu, na dodatek wspomnę, że nie był wcale zabójczo drogi ;:183 .
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lana napisz na pw. gdzie go zdobyłaś i za ile :lol:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko -Twój Phal. kunstleri uroczy :D
Ciekawa bardzo jestem czy następne kwitnienie będzie na trzech pędach... :wink:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj Madziu , na ten trzeci pędzik to z pewnością jeszcze troszkę trzeba będzie poczekać, ale dziękuję bardzo za takie życzenia :wink: . Jak na ten moment, bardzo się cieszę z tych dwóch.
Aniu wysłałam ci wczoraj wiadomość na PW, ale w wątku już nie mogłam o tym napisać. Wyskakiwał jakiś błąd :? .
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję odebrałam ;:79 Ania
Początek mojej przygody.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejne zdjęcia Phalaenopsis kunstleri :D , z prawie już wszystkimi, rozwiniętymi pączkami :wink: . Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”