Pikowanie buraków
Pikowanie buraków
Hej.
W wyszukiwarce nic nie znalazłem, więc piszę tutaj.
Otóż chciałem się dowiedzieć, czy buraki można posiać na rozsadniku, a potem do ziemi? Wyeliminuje to przerywanie.
Na jednej stronie internetowej przeczytałem, że tak można, ale wolę Was zapytać.
W wyszukiwarce nic nie znalazłem, więc piszę tutaj.
Otóż chciałem się dowiedzieć, czy buraki można posiać na rozsadniku, a potem do ziemi? Wyeliminuje to przerywanie.
Na jednej stronie internetowej przeczytałem, że tak można, ale wolę Was zapytać.
Pozdrawiam
Michał
Michał
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To ciemnobeżowe o ostrych krawedziach, to nie jest po prostu nasionko buraka. Raczej owoc a w nim zwykle więcej niż jedno nasionko. Taka konstrukcjo nazywa się kłębek. I niestety posianie jednego da więcej niz jedną roslinkę "w kupie". Dlatego przerywanie jest niezbędne- choć produkuje się już odmiany jednonasienne.Tula pisze:One mają takie wielkie nasiona
Ale tak myślę- przecież łatwiej
posiać i przerwać, niż
posiać, wyrwać i posadzić! Nie?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje buraczki już pięknie wyszły na grządce. Mam dwie odmiany - jedną podłużną jedną okrągłą - obydwie ponoć słodkie i bez pierścieni i łyka. Zapowiadają przymrozki więc trzeba będzie przykryć je włókniną. Hehe dziś miało byc ochłodzenie a we Wrocławiu jest cieplej niż wczoraj. Wszyscy sąsiedzi z mojej ulicy modlą się o deszcz :]