Krokusy- wymagania,uprawa,problemy Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy ma ktoś krokusy "Eyecatcher:
mają fioletowe płatki na zewnątrz, białe wewnątrz i żółty środek:

Krokus Eyecatcher Eyecatcher 2
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Czy ktoś z Was ma u siebie szafran uprawny z którego uzyskuje się cenioną przyprawę?
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Moje krokusy

Mix - krokus vernus
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Pickwick
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A może w jakimś katalogu macie tą odmianę. Może ktoś zrobi zdjęcie strony z katalogu Florexpol (jesień 2008) i pokaże jakie tam są jesienią dostępne krokusy :?:

Może Eyecatcher pojawią się w tym roku ;)
jol@
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 mar 2009, o 15:44

Post »

Witam wszystkich,
Jestem początkującą ogrodniczką, i może moje pytanie wyda się Wam śmieszne,
ale chcę zapytać co zrobić z przekwitniętymi krokusami, jeżeli na ich miejsce chciałabym posadzić coś innego? Jak je przechowywać? co najlepiej zrobić? :oops:
Jola
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Droga Jolu!
w moim wątku (Ogród 2009) napisałem na 1 str co nieco o krokusach. Jak masz czas to tam zajrzyj ;)
Radziłbym Ci poczekać aż liście krokusów zaczną zasychać i dopiero wtedy wykopać- wcześniej ograniczysz mi zdobywanie substancji odżywczych i spowodujesz że albo nie zakwitną za rok albo będą słabo kwitły.

Jeśłi chcesz coś posadzić w miejscu krokusów to może obsadź je dookoła innymi roślinami, które ukryją liście ;) a ty nie będziesz maiła problemu z wykopywaniem ;)
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Podciągam temat - warto pooglądać przed zakupem cebul :wink:
I od razu pytam - czy są tacy, którzy nigdy nie wykopali krokusów przez ileś-tam lat? Jak to wpłynęło na ich zdrowotność/żywotność?
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Osobiście wykopałem w tym roku tylko dwie kępki krokusów. Po 3 latach znacznie się rozrosły. Pozostałe zostawiłem na miejscu bo wiem że im więcej cebulek krokusów w jednym miejscu tym barwniejsza plama barwna.

Krokusy najlepiej wykopać co 4 lata.
Awatar użytkownika
x-b-6
200p
200p
Od: 5 lip 2009, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Posadziłam do donic krokusy (i inne cebulowe), które podobno (tak napisano na opakowaniu) nadają się do donic i skrzynek balkonowych. Wg "instrukcji" z opakowania, powinnam je teraz wynieść do ciemnego i chłodnego pomieszczenia i czekać, aż na wiosnę wypuszczą kiełki. I tu pada pytanie - jak często, jeśli w ogóle, powinnam je przez ten czas podlewać? Jak dużo to powinno być wody?
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Według mnie podlewanie powinno być umiarkowane. Cebulki zaczną za jakiś czas zawiązywać/ wypuszczać korzonki.
Tak więc podlej cebulki teraz aby podłoże było lekko wilgotne. Zrób dłuższy okres bez podlewania i po nim zacznij umiarkowanie podlewać rośliny.
Kieruj się także pogoda i pamiętaj, że w zimę rośliny nie mają skąd czerpać wody.

Poczekaj także na opinie osób które mają doświadczenie z takim sadzeniem ;)
Pozdrawiam
Waldi77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 sie 2009, o 21:56
Kontakt:

Krokusy i tulipany

Post »

Witam
Posiadam dwie donnice (długość 60 cm, szerokość 25 cm), w których posadziłem po kilka tulipanów i ponad 30 krokusów. W listopadzie donice te przeniosłem z dworu do piwnicy, gdzie stoją sobie na oknie (temperatura od ok 12 stopni w ciepłym listopadzie do ok 5 stopni od połowy stycznia). Na początku grudnia część krokusów i tulipanów zaczęła kiełkować i obecnie tulipany mają wysokość do max 3 cm, a krokusy do ok 4 cm (kiełkują nierównomiernie).
W tym miejscu zaczyna się moje pytanie - czy donice te mogę już wynieść na dwór (dla zachodniej Polski ma iść powoli ocieplenie), a jeżeli tak, to do jakiej najniższej temperatury mogą się znajdować na dworze (skrzynki są dość ciężkie i nie chciałbym ich zbyt często przenosić). Jeżeli wskazane jest nawiezienie nawozem, to kiedy to zrobić.
Będę bardzo wdzięczny za fachową radę.
Pozdrawiam!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Re: Krokusy i tulipany

Post »

Źle to widzę. Cebulki nie były przechłodzone, więc śmiem wątpić, czy zakwitną. Żeby nie zginęły, to temperatura na dworze powinna wyrównać się z tą w piwnicy.
Waleria
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Moim zdaniem można wynieść gdy ok. tygodnia temperatura utrzyma się nieco powyżej zera, ale w zaciszne miejsce.Na noc trzeba by jednak okrywać włókniną przez jakiś czas.
Moja sąsiadka sadzi w grudniu i trzyma w garażu gdzie mrozu nie ma.W marcu przenosi donice do szklarenki i w kwietniu na Wielkanoc ustawia donice przed wejściem do domu, zaczynają wtedy kwitnąć.Chyba nie są przemrożone.
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wynoś na dwór, bo mrozy mają być dość długo. Pozostaje Ci cieszyć się widokiem kwitnących tulipanów w domu :)
A to co zrobiłaś fachowo nazywa się pędzeniem tulipanów ;:63
Waldi77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 sie 2009, o 21:56
Kontakt:

Post »

Dzięki za wszelkie podpowiedzi - pozostanie mi chyba je jeszcze trochę potrzymać na tym oknie i poczekać, aż nastaną wyłącznie temperatury plusowe... Mam tylko nadzieję, że nie spełni się czarna wizja z pierwszej odpowiedzi, tj., że nie zakwitną :( A jeżeli tak będzie to cóż - będę miał ładną zieleninę w skrzynkach :)
Pozdrawiam!
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”