Storczyki dewuka
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dorotko imponująca kolekcja
gdzie Ty tyle ich mieścisz hehe
zazdroszczę Pleione, moje po zimie nie daje znaku życia

zazdroszczę Pleione, moje po zimie nie daje znaku życia

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Moja sąsiadka miała ponad 100 phalenopsisów i z 50 cattleyi i kilka dendrobiów cambri i cymbidium miała łącznie ponad 200 wyjechała na jakiś czas syn zajmował się storczykami jak przyjechała to zostało jakieś 50 sztuk z tego jakies 30 miało już przegnite korzenie wszystkie trafiły do mnie uratowałam 37 sztuk no i dostałam doniczki po nich ,sąsiadka zrezygnowała ze storczyków,Dusiu też bym chciała mieć z 300 sztuk ale gdzie to wszystko zmieścic.
- dewuka
- Od: 1 sty 2008, o 13:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki za miłe słowa. W sumie są na tym oknie 24 storczyki - 7 vand wisi i 17 stoi - falenopsisy, 4 sabotki, ludisia, 2 cambrie i dendrobium kingianum.marivsz pisze:Nie no okno bomba-> ile znajduje się na nim storczyków?:0 A jak wszystkie będą kwitły to dopiero będzie widok.

I jeszcze zdjęcie Epidendrum. Kupione też od Plejone

- madzik
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Dorotko - świetny (i bardzo efektowny) pomysł z tymi wazonami i łańcuszkami (brawo dla męża
za pracę koncepcyjną i wykonawczą
) - okno wygląda super!
Napisz proszę jak opiekujesz się swoim pleione - dostałam niedawno i wprawdzie trochę poczytałam na temat jego uprawy, ale najcenniejsze są dla mnie zawsze rady praktyczne.

Napisz proszę jak opiekujesz się swoim pleione - dostałam niedawno i wprawdzie trochę poczytałam na temat jego uprawy, ale najcenniejsze są dla mnie zawsze rady praktyczne.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
gdybym miała miejsce to mogłabym mieć tyle storczyków, na pewno dałabym sobie z nimi radę. ale musiałyby to być Phalaenopsis i Vanda, bo inne nie chcą u mnie rosnąć i kwitnąć.Ariadna pisze:Moja sąsiadka miała ponad 100 phalenopsisów i z 50 cattleyi i kilka dendrobiów cambri i cymbidium miała łącznie ponad 200 wyjechała na jakiś czas syn zajmował się storczykami jak przyjechała to zostało jakieś 50 sztuk z tego jakies 30 miało już przegnite korzenie wszystkie trafiły do mnie uratowałam 37 sztuk no i dostałam doniczki po nich ,sąsiadka zrezygnowała ze storczyków,Dusiu też bym chciała mieć z 300 sztuk ale gdzie to wszystko zmieścic.
a okno super... ja mam tylko 2 okna, na każde wejdzie (na stojąco) ok. 15 storczyków zwykłej wielkości, małych weszłoby więcej. część jest na stoliku pod oknem. chciałabym mieć jeszcze półeczkę do zawieszenia w oknie, taką jaką ma AnnaL.
a Epidendrum ma dużo pędów. moje nigdy nie chciało powtórzyć kwitnienia...
- dewuka
- Od: 1 sty 2008, o 13:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Danusiu - dziękuję za odwiedziny. Ten nalot został po oprysku, muszę je po prostu trochę przetrzeć.danutastachurska1 pisze:Okno bardzo pomysłowo zagospodarowane.Epidendrum okazałe tylko ten biały nalot na liściach mnie zastanawia.

Dzisiaj na zdjęciach maleństwa. Kwitnący falenopsis (kupiony u Plejone) zachwyca mnie intensywnością koloru. Drugi zachwyca witalnością. Jak widać na zdjęciu ma 1 kiepskiego listeczka, od listopada siedzi w keramzycie i wypuszcza keiki na pędzie.