Vanda (wątek merytoryczny)
-
- 100p
- Od: 29 sty 2008, o 16:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Leśny Duch
- 1000p
- Od: 10 lut 2009, o 12:40
Zraszać możesz bez przeszkód codziennie, tylko korzenie nie mogą stać w wodzie - musisz wylać wodę z wazonika. Prościej chyba podlaćco 2 -3 dzień;)
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
- Agita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Moja vanda już po kąpieli w Topsinie, zdjęłam dziś kolejny listek, brązowa plama chyba się powiększa. Nie mam optymistycznych myśli...
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Agita
Grażynko, dzięki!
Moni, propolis pokrywa roślinę takim gęstym woskiem, to miejsce robi się jakby polakierowane i warstwa ta nie przepuszcza już potem innych substancji, więc nie można byłoby już ani tej plamy odkazić, ani przesmarować jakimś środkiem. Propolis odcina też pewnie dostęp powietrza. Więc jeśli tam jest zgnilizna, to wolę zostawić sobie "dostęp" do tego chorego miejsca.
Zobaczymy jak to się potoczy... Ale po doświadczeniach z moim chorym falenopsisem, który praktycznie dogorywa teraz na klatce schodowej mimo wszelkich mozliwych zabiegów jakie przyszły mi do głowy, nie robię sobie już wielkich nadziei.

Moni, propolis pokrywa roślinę takim gęstym woskiem, to miejsce robi się jakby polakierowane i warstwa ta nie przepuszcza już potem innych substancji, więc nie można byłoby już ani tej plamy odkazić, ani przesmarować jakimś środkiem. Propolis odcina też pewnie dostęp powietrza. Więc jeśli tam jest zgnilizna, to wolę zostawić sobie "dostęp" do tego chorego miejsca.
Zobaczymy jak to się potoczy... Ale po doświadczeniach z moim chorym falenopsisem, który praktycznie dogorywa teraz na klatce schodowej mimo wszelkich mozliwych zabiegów jakie przyszły mi do głowy, nie robię sobie już wielkich nadziei.
Pozdrawiam, Agnieszka
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No niestety mam powody, żeby myśleć mało optymistycznie. Dziś na tej Vandzie, której ucięłam wierzchołek liścia z plamą, zauważyłam żółnięcie ostatniego liścia od dołu. Po jego oberwaniu na następnym liściu ujawniło się ciemniejsze przebarwienie- jeszcze nie brązowe- wygląda jakby zacienienie. A najgorsze, że ta VAnda ma w sumie tylko jeden korzeń niby zdrowy i to jeszcze w połowie złamany. Pozostałe były brązowe i puste w środku- zostały obcięte. Jak widać nie rokuje to najlepiej. Za to druga na razie wygląda nieźle.Agita pisze:
Śnieżka, czemu zaraz miałyby paść, trochę wiary w nie!;)
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Kurcze, szkoda no. Ja na razie jestem pełna wiary, że się uda. Na szczęście na liściach u mnie nie widać niczego złego. Mam nadzieję, że korzenie u mnie ruszą.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Agita
Poprosiłam wczoraj Rafaela, żeby napisał do gościa, że kilka vand jest chorych- ze zdjęciami, może się facet ładnie zachowa i przyśle coś w zamian. Czy to jest ten sprzedawca, którego Ty Jolu, znałaś wcześniej?
Pozdrawiam, Agnieszka