Vanda (wątek merytoryczny)
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja moje malutkie Vandzie dzisiaj też zamoczyłam w wodzie z 1 kropelką bioseptu, żeby się wzmocniły. plam na szczęście nie mają. a od słońca to mogą wychodzić bordowe piegi, ale one nie wystają, są po prostu przebarwieniami i po jakimś czasie znikają. mój Vascostylis takie kiedyś miał. ta plama to czasami może być gnicie, ale nie musi. mi kiedyś ugnił Phalaenopsis, to też u nasady liści miał taką brzydką, miękką plamę. pewnie mu się tam dostała woda. po moczeniu Vand należy je wytrzepać, żeby między liśćmi nie stała woda. do wieczora korzenie i liście powinny już być suche (dlatego Vandy staram się moczyć rano lub w dzień). szkoda by było, gdyby ci uschła ta Vandzia. zdj. niestety są niezbyt wyraźne, więc nie jestem pewna, co to jest, ale jak to jest miękkie i jak zaczną odpadać liście, to znaczy, że Vandzia gnije.
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Storczykowa
- Jolusia
- 1000p
- Od: 25 gru 2008, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na tych fotkach lepiej wyglada. Widac ze dolne listki robia sie tez zölte. Jak na moje oko nie da sie jej uratowac. To nie musi byc koniecznie gnicie ale jakas infekcja w srodku rosliny. Mi sie jeszcze nigdy takie cos nie przydazylo zeby Vanda jak to Storczykowa pisze " zgnila ". Najczesciej najpierw jako pierwsze obumieraja korzenie a potem roslina.
- Storczykowa
mi Vanda tak od dołu nie zgniła, tylko Phalaenopsis, ale myślę, że z Vandą może być podobnie, bo i to i to jest monopodialne. 1 moja Vanda kiedyś tylko ugniła w połowie, bo przy kąpaniu musiała wpaść głebiej do wiaderka i może nie zdążyła wyschnąć. teraz staram się pilnować, by nie wpadły głęboko, a jak wpadną, to je dokładnie otrzepuję lub wycieram. niebieska ma takie druty do zawieszania, więc gdy się moczy, drutem ją o coś zahaczam, bo jest nieduża i w całości by do wiadra weszła, bo wiadro średnicę ma 30 cm. te Vandy, które uschły od deszczówki, najpierw zwiędły im korzenie a potem zaczęły odpadać liście. ale one nie zgniły.
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A u mnie na jednej z Vand- na fotce z nr.2- widać na liściu okrągłą czarna plamę- podejrzewam, że to początek antraknozy, więc wczoraj ucięłam końcówkę tego liścia poniżej tej plamy.
Agita- Oj coś z tą Twoją Vandą sytuacja nie wygląda najlepiej, pomoczyć w preparacie chemicznym trzeba, ale czy to ją uratuję, to raczej nie wiadomo. Ale życzę Ci, żeby jednak udało się ją uratować, bo szkoda.
Ja już pogodziłam się z losem i raczej nie wierzę w to, że moje Vandy przeżyją. Nawet się nimi specjalnie nie przejmuję- co ma być to będzie, nie będę ich na siłę ratować.
Och, widzę, że pesymizm Duśki przeszedł chyba na mnie?
- Storczykowa
ja mam nadzieję, że moje Vandy będą żyły i że kiedyś zakwitną. a czy przeżyją i zakwitną - to się okaże. na razie wyglądają zdrowo.
nie wiem, czym jest plama na liściu twojej. w ogóle się nie znam na chorobach i nie potrafię ich odróżnić. plamy na liściach moich Phal. podobno są plamami od braku magnezu (a przynajmniej tak mi pisali na innych forach), bo gdyby to była choroba, to podobno kwiaty i liście byłyby zdeformowane, a nie są.
nie wiem, czym jest plama na liściu twojej. w ogóle się nie znam na chorobach i nie potrafię ich odróżnić. plamy na liściach moich Phal. podobno są plamami od braku magnezu (a przynajmniej tak mi pisali na innych forach), bo gdyby to była choroba, to podobno kwiaty i liście byłyby zdeformowane, a nie są.
-
- 100p
- Od: 29 sty 2008, o 16:51
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Ja też obcięłam kilka brzydkich końcówek w tej poprzedniej vandzie, ale jak dotąd (poza odbiciem z korzenia powietrznego które było już wcześniej), nie ma nowych.
A w tej mojej malutkiej vandzi listki nie żółkną, to tylko światło na zdjęciu tak pada. Jest tylko ta plama, korzenie są brzydkie dość :P ale zdrowe.
Dana, dzięki za słowa otuchy, może mała da radę ;)
Śnieżka, czemu zaraz miałyby paść, trochę wiary w nie!
;)
A w tej mojej malutkiej vandzi listki nie żółkną, to tylko światło na zdjęciu tak pada. Jest tylko ta plama, korzenie są brzydkie dość :P ale zdrowe.
Dana, dzięki za słowa otuchy, może mała da radę ;)
Śnieżka, czemu zaraz miałyby paść, trochę wiary w nie!

Pozdrawiam, Agnieszka