Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maluszki świetne i fajnie im w tych osłonkach. Super wyglądają te małe na tle dorosłych :) No i masz nr 1, będzie bardzo piękny jak zakwitnie :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ta 1 bardzo mi się spodobała jak zobaczyłam zdj. w Vandowym wątku. niestety zostały skasowane. ta druga pewnie będzie niebieska w kratkę. obydwie są ładniutkie, mają sztywne listki, ale korzonki mają małe i mam nadzieję, że puszczą następne. w porównaniu z dorosłymi są bardzo małe, ale może urosną większe. różową w kratkę mam dopiero 1,5 roku, a już puściła u mnie ok. 10-12 liści. ta akurat rośnie szybko. to ta pierwsza z brzegu, wygięta w stronę okna. spomiędzy korzeni wyrasta jej maleńka Vandzia, ma już kilka liści, ale jest jeszcze sporo mniejsza od tych co dzisiaj przyszły. na tym zdj., na którym są dorosłe Vandy, widać też Phal. liodoro, bellina i parę innych.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

u storczyków dobrze. dzisiaj znowu maleńkie Vandy kąpałam, ale dodałam do ich wody kropelkę bioseptu, tak na wzmocnienie. teraz już siedzą w osłonkach i obsychają. mimo, że takie malutkie i długie lata będę czekać na kwitnienie, bardzo się z nich cieszę. pędzik żółtej powolutku rośnie. codziennie zaglądam między liście pozostałych. ok. 13 Phalaenopsis kwitnie. pomarańczowy, któremu uciełam wczoraj kawałek listka, na razie ma się dobrze, miejsce cięcia posypane węglem ładnie mu zasycha. a ja z niecierpliwością czekam na wystawę.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Witaj Storczykowa,dopiero dzisiaj obejrzałam Twoje Vandy na oknie i jestem pod wrażeniem!Kiedy nasze małe Vandeczki będą takie jak Twoje?Ale trzeba być dobrej myśli.A parapety masz piękne,phalenoosis bellina naprawdę uroczy.Zyczę długich kwitnień.
Pozdrawiam Grażyna.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moje Vandy są już dorosłe, po kilku kwitnieniach i dlatego są takie ogromne. mają długie liście, najdłuższe mają ponad 30 cm. niestety zajmują przez to dużo miejsca na parapecie. ale i tak Vandy zawsze były, są i będą jednymi z moich ulubionych storczyków. ale podobno Vandy mogą urosnąć na 1,5 m. wtedy to już by się w ogóle nie zmieściły na oknie, ale tak duże są pewnie tylko bardzo stare okazy, które mają paredziesiąt lat. te co mam u siebie, raczej nie są starsze ode mnie, ale mogą czasem być w podobnym wieku. a te malutkie raczej nieprędko będą tej wielkości, ale może za 3,4 lata ujrzę ich kwiaty. zależy, jak szybko będą rosły.

a Phal. bellina to ten najmniejszy Phal., jest obok Liodoro (Liodoro jest pierwszy z brzegu, przy ścianie) .
dana0520
50p
50p
Od: 2 mar 2008, o 17:15

Post »

Dusia, twoje okno wspaniałe :shock: , a jak bosko będzie wyglądało kiedy wszystkie zakwitną :?: :?: Tego życzę z całego serca i już czekam na zdjęcia z pełnego kwitnienia :) :)
Pozdrawiam Dana
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Mi też się podobają Dusi okna... ;:8
Dużo i kolorowo... :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

teraz niestety nie kwitnie dużo. na oknie z Vandami kwitnie tylko 1 Phal. chciałabym, by zakwitły Vandy. i chciałabym mieć taką fajną półeczkę do powieszenia w oknie, żeby kilka Phal. na niej zmieścić.
maleńkie Vandy mają się dobrze. dzisiaj ich nie moczyłam, bo wczoraj i przedwczoraj się długo pomoczyły. jak się przyzwyczją do warunków, może zaczną rosnąć i puszczać korzonki.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dzisiaj kąpałam maleńkie Vandzie. na razie nie rosną, ale może kiedyś zaczną. ucieszyłabym się z nowych korzonków, bo tych za dużo nie mają. ale jestem zadowolona, mimo, że są takie maleńkie. mam nadzieję, że dobrze im będzie u mnie i że sięszybko przyzwyczają. dorosłym Vandom pasuje, ale to są malutkie sadzonki, więc pewnie są delikatniejsze...
Phalaenopsisy kwitną. Phal. "pink panther" (lub podobny), puszcza wreszcie listek. mam go od jesieni, ale jeszcze żadnego listka nie puścił. na pędzie coś mu rośnie, myślałam, że to odgałęzienia, ale to raczej będą keiki. jedno już puszcza coś, co wygląda jak maleńki listek. pędzik liodoro rośnie ładnie. większość Phal. ma teraz nowe listki i korzonki. czują wiosnę.
cieszę się, że wiosna wreszcie nadchodzi. na podwórku kwitną już żonkile (duże i miniaturki), 1 wczesny tulipan, hiacynty... drzewa puszczają liście...
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Dusia, na moim Pink Panther jak wyrosło odbicie z pędu, też tak dziwinie wyglądało, że byłam niemal pewna że to keiki, a to jednak zwykły pędzik. Może i u Ciebie tak będzie, ale fajnie że Ci w końcu ruszył :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

na razie te odgałęzienia rosną powoli, ale to cop wyrasta na 1 z nich wygląda na maleńki listek. jedno na 99% będzie keikiem, a drugie jeszcze nie wiadomo. ale dobrze że wreszcie ruszył, bo już się zaczynałam martwić. nie puszczał liści ani korzonków. teraz puszcza listek, keiki lub rozgałęzienia, może wkrótce puści też korzonki.
Ariadna
500p
500p
Od: 17 lut 2009, o 21:50
Kontakt:

Post »

Pogody, słońca, radości,
W niedzielę dużo gości,
w poniedziałek dużo wody
- to dla zdrowia i urody,
Dużo jajek kolorowych,
świąt wesołych, no i zdrowych.
Życzy Ariadna
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dusiu Wesołych Świąt Wielkanocnych, pisanek bez liku w świątecznym koszyku, smacznej kiełbasy i do niej okrasy oraz radości storczykowo-wystawowych życzy Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Mnóstwo życzeń w koszyczku
przy wielkanocnym stoliczku,
kolorowych pisanek i mokrych ubranek
w lany poniedziałek.
Wesołych Swiąt Dusia - Grażyna.
Awatar użytkownika