Graszko,
natijo,
aledro - dziękuję za odwiedziny!
Leśny Duch pisze:Gruboszka kupiłaś w Obi?? Na takie poluję, ale tam już nie ma żadnego:( sliczny jest taki czerwieniejący:D Czy wiesz, do jakiego rozmiaru dorasta?
Asiu, ja go widzę za każdym razem, gdy jestem w Obi.

Teraz poszłam tam z nadzieją zakupu aloesu tygrysiego, bo w gazetce prezentował się tak dostojnie - sadzony w malutkim srebrnym, ocynkowanym wiaderku.

Niestety, jeszcze/już go nie było, więc na pociechę przygarnęłam grubosza, którego
kari zidentyfikowała jako
Sedum Rubrotinctum. Na razie nie wiem o nim nic poza tym, że jest śliczny.

Jak się czego dowiem, to dam znać - i liczę na wzajemność.
Edyta 74 pisze:Śliczne nowości,no i jak ich dużo. Tą roślinkę Ornithogalum dubium widziałam w obi ,cz wiesz coś na jej temat ,wygląda bardzo ciekawie.
Wiem tylko to, co napisano na dołączonej fiszce:
"Mimo, iż jest to roślina cebulowa, jej okres kwitnienia jest bardzo długi i także po nim możliwe jest uzyskanie jeszcze kilku kwiatów. W okresie wegetacji należy zapewnić roślinie odpowiednią wilgotność. Preferuje jasne, słoneczne stanowiska, również na zewnątrz, gdy nie ma przymrozków. Po zakończonym kwitnieniu należy przetrzymać cebule i zasadzić na nowo w listopadzie, lecz trzymać wtedy w pomieszczeniu."
Ornithogalum dubium to po polsku Śniedek; drugi człon nazwy oznacza "podwójny", bowiem roślina posiada dwie łodygi kwiatowe, co daje właścicielowi podwójną uciechę.

Ponoć długo kwitnie, ale czy to prawda dopiero się okaże.

Stanowisko jasne lub półcień, podlewanie raz w tygodniu. Po zakończonej wegetacji można roślinkę wkopać do ogródka.

I jeszcze śniedek w sieci:
http://www.ogrodkroton.pl/TSI/towar.315.
Leśny Duch pisze:LeNka pisze:Mnie tez ciekawi jak on rośnie

, jeszcze jak toś zna sposób na rozmnożenie to była bym wdzięczna.
heh pewnie jak wszystkie sukulenty - urwać czubek i do ziemi

Masz rację, Joasiu.
Carla-pwd pisze:ok to blizej lata się przypomne o to co mam się przypomniec

:)
OK.