Moje kwiaty w hydroponice
- Leśny Duch
- 1000p
- Od: 10 lut 2009, o 12:40
Dobrze Tereso, przesadzę do bardziej płaskiej doniczki. Roślinki nie mają jeszcze korzeni - może faktycznie najpierw spróbuję z wodą i potem wsadze do docelowej doniczki. Czyli mówisz, że do 8 cm wysokości? Mam taką.
Zawsze wsadzam po kilka do jednej doniczki, bo to ładniej wg mnie wygląda. Może faktycznie 5 to za dużo. Powiedz mi, proszę, na jak dłogo "starczy" taka doniczka 8 cm dla sadzoneczek hoi?
Zawsze wsadzam po kilka do jednej doniczki, bo to ładniej wg mnie wygląda. Może faktycznie 5 to za dużo. Powiedz mi, proszę, na jak dłogo "starczy" taka doniczka 8 cm dla sadzoneczek hoi?
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
- Teresa600
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Joasiu....radziłabym Ci ukorzenić w samej wodzie.Będzieiesz widziała jaki jest postęp ukorzeniania, w kermazycie tego nie widać.W kermazycie musiałabyś mieć bardzo wysoki poziom wody aby łodyżki były cały czas w wodzie.Nie mamy rentgena
w oczach.Parę sadzonek fiołka afrykanskiego przez ukorzenianie w kermazycie straciłam
wiec nauczona doświadczeniem nie popełnię więcej takiego błędu.
Pytasz na ile wystarczy taka doniczka? hmmmmm trudno powiedzieć.myślę ze co najmniej na rok.a może i dłużej.Wszystko będzie zależało od wzrostu rośliny.

Pytasz na ile wystarczy taka doniczka? hmmmmm trudno powiedzieć.myślę ze co najmniej na rok.a może i dłużej.Wszystko będzie zależało od wzrostu rośliny.
- Leśny Duch
- 1000p
Bardzo dziękuję! Hojki juz w wodzie. Widziałam, że ktoś ukorzeniał fiołki afrykańskie w keramzycie - ciekawe, w jaki sposób kontrolował postępy
Skoro doniczka wystarczy mniej wiecej na rok, to jestem spokojna 

Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
- Teresa600
Oto nowe sadzonki od Aconitum siedza grzecznie w wodzie czekając na korzonki 
nie wiem czy mi sie wydaje ale cissus jakby marniał.........mam nadzieje że odżyje.Juz trzeci dzien są razem w wodzie.A moze mu towarzystwo innych roślinek nie odpowiada?
Campacta.....dostałam ukorzeniona w ziemi......wylądowała w hydro.Wziełam przykład z innych,zrobiłam dziurki w doniczce po bokach i wsądziałam do doniczki z wodą .Troche może za duża ale na razie nie miałam mniejszej

a tak wygląda sundaville po przejściach ktorej musiałam oberwać znaczną cześć liści.Mam nadzieje żę odżyje

nie wiem czy mi sie wydaje ale cissus jakby marniał.........mam nadzieje że odżyje.Juz trzeci dzien są razem w wodzie.A moze mu towarzystwo innych roślinek nie odpowiada?
Campacta.....dostałam ukorzeniona w ziemi......wylądowała w hydro.Wziełam przykład z innych,zrobiłam dziurki w doniczce po bokach i wsądziałam do doniczki z wodą .Troche może za duża ale na razie nie miałam mniejszej

a tak wygląda sundaville po przejściach ktorej musiałam oberwać znaczną cześć liści.Mam nadzieje żę odżyje

- Teresa600
Treissi......oto obiecane zdjęcia serwet...................kupione za bezcen w sklepie z tania odzieża. Mozna tam przy odrobinie szcześcia wyszperać przecudne perełki...........np.obrusy których mam niemała kolekcję.
http://images46.fotosik.pl/87/867edbbba26e61dfmed.jpg
http://images45.fotosik.pl/87/87ecd76488bd41eamed.jpg
Mam jeszcze kilka ale schowałam gdzieś głęboko
http://images46.fotosik.pl/87/867edbbba26e61dfmed.jpg
http://images45.fotosik.pl/87/87ecd76488bd41eamed.jpg
Mam jeszcze kilka ale schowałam gdzieś głęboko

- Leśny Duch
- 1000p
Witajcie!
14.03 Spróbowalam uprawy hydroponicznej. Do keramzytu włożyłam m.in. szczepkę begonii koralowej, którą bezskutecznie próbowalam ukorzenić najpierw w wodzie, a później w ziemi. Dziś za to, po 7 dniach w keramzycie, szczepka ma już kilka korzonków, a u podstawy widać bardzo dużą liczbę zgrubień, zwiastujących kolejne. Pytanie, czy roślina wytworzyła korzenie przez ten tydzień za sprawą hydroponiki, czy też wcześniejsze próby także wpłynęły na stymulację? W każdym razie sukces odniosłam dopiero w uprawie hydroponicznej, z czego się bardzo cieszę:)
P.S. Jak to jest z nawozem? jak czśeto i jak dużo go stosować (płynny do kwiatów w ziemi)?
14.03 Spróbowalam uprawy hydroponicznej. Do keramzytu włożyłam m.in. szczepkę begonii koralowej, którą bezskutecznie próbowalam ukorzenić najpierw w wodzie, a później w ziemi. Dziś za to, po 7 dniach w keramzycie, szczepka ma już kilka korzonków, a u podstawy widać bardzo dużą liczbę zgrubień, zwiastujących kolejne. Pytanie, czy roślina wytworzyła korzenie przez ten tydzień za sprawą hydroponiki, czy też wcześniejsze próby także wpłynęły na stymulację? W każdym razie sukces odniosłam dopiero w uprawie hydroponicznej, z czego się bardzo cieszę:)
P.S. Jak to jest z nawozem? jak czśeto i jak dużo go stosować (płynny do kwiatów w ziemi)?
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
- Teresa600
Joasiu...myślę że to wcześniejsza stymulacja wpłynęła na pojawienie się korzonków.Co do nawożenia to do ubiegłego roku stosowałam nawóz taki sam jak do roślin kwitnących w ziemi.Kwiaty rosły i kwitły pięknie.Od czerca ubiegłego roku zaczęłam stosować nawóz do hydroponiki Lewatit HD50 w granulkach.Jest wygodniejszy bo stosuje się go raz na kilka miesięcy.
- Leśny Duch
- 1000p
Dziękuję. Jak tu wygląda sprawa z dawkowaniem - czy co 2. tygodnie wlewamy nawoz do podstawki w ilości podanej na opakowaniu czy robimy to w inny sposób, np. za kazdym razem dolewamy wody z nawozem?
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
- Leśny Duch
- 1000p
dziękuję, tak będę robiła. To bardzocenna uwaga.
"Spieszę donieść" ;), że paproć przesadzona do hydroponiki, początkowo oklapła, kilka dni temu podniosła się i ma już nowe przyrosty! bardzo się z tego cieszę:)
"Spieszę donieść" ;), że paproć przesadzona do hydroponiki, początkowo oklapła, kilka dni temu podniosła się i ma już nowe przyrosty! bardzo się z tego cieszę:)
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie