Moje kwiaty w hydroponice

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

Dobrze Tereso, przesadzę do bardziej płaskiej doniczki. Roślinki nie mają jeszcze korzeni - może faktycznie najpierw spróbuję z wodą i potem wsadze do docelowej doniczki. Czyli mówisz, że do 8 cm wysokości? Mam taką.
Zawsze wsadzam po kilka do jednej doniczki, bo to ładniej wg mnie wygląda. Może faktycznie 5 to za dużo. Powiedz mi, proszę, na jak dłogo "starczy" taka doniczka 8 cm dla sadzoneczek hoi?
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joasiu....radziłabym Ci ukorzenić w samej wodzie.Będzieiesz widziała jaki jest postęp ukorzeniania, w kermazycie tego nie widać.W kermazycie musiałabyś mieć bardzo wysoki poziom wody aby łodyżki były cały czas w wodzie.Nie mamy rentgena :lol: w oczach.Parę sadzonek fiołka afrykanskiego przez ukorzenianie w kermazycie straciłam :( wiec nauczona doświadczeniem nie popełnię więcej takiego błędu.
Pytasz na ile wystarczy taka doniczka? hmmmmm trudno powiedzieć.myślę ze co najmniej na rok.a może i dłużej.Wszystko będzie zależało od wzrostu rośliny.
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

Bardzo dziękuję! Hojki juz w wodzie. Widziałam, że ktoś ukorzeniał fiołki afrykańskie w keramzycie - ciekawe, w jaki sposób kontrolował postępy :D Skoro doniczka wystarczy mniej wiecej na rok, to jestem spokojna :)
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oto nowe sadzonki od Aconitum siedza grzecznie w wodzie czekając na korzonki Obrazek
nie wiem czy mi sie wydaje ale cissus jakby marniał.........mam nadzieje że odżyje.Juz trzeci dzien są razem w wodzie.A moze mu towarzystwo innych roślinek nie odpowiada?

Campacta.....dostałam ukorzeniona w ziemi......wylądowała w hydro.Wziełam przykład z innych,zrobiłam dziurki w doniczce po bokach i wsądziałam do doniczki z wodą .Troche może za duża ale na razie nie miałam mniejszej
Obrazek Obrazek

a tak wygląda sundaville po przejściach ktorej musiałam oberwać znaczną cześć liści.Mam nadzieje żę odżyje
Obrazek
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Treissi......oto obiecane zdjęcia serwet...................kupione za bezcen w sklepie z tania odzieża. Mozna tam przy odrobinie szcześcia wyszperać przecudne perełki...........np.obrusy których mam niemała kolekcję.

http://images46.fotosik.pl/87/867edbbba26e61dfmed.jpg
http://images45.fotosik.pl/87/87ecd76488bd41eamed.jpg

Mam jeszcze kilka ale schowałam gdzieś głęboko ;:24
Teresa
------------
Awatar użytkownika
aconitum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Teresko,
ja i cissusy i trzykrotki daje od razu do ziemi..
ale wiem, że ty hydro preferujesz :)
trzymam kciuki za sundaville i compactę
na pewno razem dacie radę...
Anka
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu...ja nawet ziemi nie mam w domu :D ,tylko hydro.Poczekam jeszcze 2 dni jak będzie marniał wsadzę do ziemi,potem do hydro.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tereso roślinki śliczne - niech zdrowo rosną :) A serwety piękne :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

Witajcie!
14.03 Spróbowalam uprawy hydroponicznej. Do keramzytu włożyłam m.in. szczepkę begonii koralowej, którą bezskutecznie próbowalam ukorzenić najpierw w wodzie, a później w ziemi. Dziś za to, po 7 dniach w keramzycie, szczepka ma już kilka korzonków, a u podstawy widać bardzo dużą liczbę zgrubień, zwiastujących kolejne. Pytanie, czy roślina wytworzyła korzenie przez ten tydzień za sprawą hydroponiki, czy też wcześniejsze próby także wpłynęły na stymulację? W każdym razie sukces odniosłam dopiero w uprawie hydroponicznej, z czego się bardzo cieszę:)

P.S. Jak to jest z nawozem? jak czśeto i jak dużo go stosować (płynny do kwiatów w ziemi)?
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu...myślę że to wcześniejsza stymulacja wpłynęła na pojawienie się korzonków.Co do nawożenia to do ubiegłego roku stosowałam nawóz taki sam jak do roślin kwitnących w ziemi.Kwiaty rosły i kwitły pięknie.Od czerca ubiegłego roku zaczęłam stosować nawóz do hydroponiki Lewatit HD50 w granulkach.Jest wygodniejszy bo stosuje się go raz na kilka miesięcy.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

Dziękuję. Jak tu wygląda sprawa z dawkowaniem - czy co 2. tygodnie wlewamy nawoz do podstawki w ilości podanej na opakowaniu czy robimy to w inny sposób, np. za kazdym razem dolewamy wody z nawozem?
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jezeli stosujesz nawóz do kwiatów w ziemi to ok 1 raz w tygodniu w okresie wiosenno-letnim.Niektóre kwitnące nawet częściej.Sundaville podlewałam za każdym razem z nawozem az do póznej jesieni.Potem przerwa do wiosny.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

dziękuję, tak będę robiła. To bardzocenna uwaga.
"Spieszę donieść" ;), że paproć przesadzona do hydroponiki, początkowo oklapła, kilka dni temu podniosła się i ma już nowe przyrosty! bardzo się z tego cieszę:)
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu............ ;:215
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niech nadchodzące Święta Wielkanocne będą dla Was czasem odpoczynku, relaksu i zadumy, czasem wypełnionym radością, słońcem i spokojem ducha, czasem spędzonym w gronie najbliższych, ukochanych ludzi... życzę Wam smacznego jajka, mokrego Dyngusa i wiele szczęścia ! Obrazek
Teresa
------------
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”