Ze śmietniska do rajskiego ogrodu

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aha powiedz mi proszę ile trzeba czekać na taki okaz budleji i czym go nawozisz?
Mam ciemno fioletową w ogrodzie a na parapecie czeka biała i żółta , chcę posadzić razem.
Ogródek EdytyB

zapraszam
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Witam w śnieżny ranek. Coraz bardziej nabieram ochoty na budleję.
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p
Od: 8 mar 2009, o 20:08

Post »

Witam ;:4
Miło mi, że do mnie zaglądacie ;:3
grazko Już kiedyś myślałam o różach okrywowych, ale tak wyszło, że nie zgłębiałam tematu. Wiem, że są mało wymagające. Ponieważ jestem trochę zakręcona na punkcie kuchni i tej zdrowej i tej pięknie podanej, myślałam o gatunku który nadawałby się na przetwory. Może wiesz coś na ten temat? Jaki gatunek nadaje się na różane konfitury? Na nalewki z głogu?
Elżuniu Bazylii jeszcze nie wysiałam :cry: wiem, że już póżno. Moja bazylia będzie rosła na tarasie w donicach. Zawsze mam ją pod ręką. Ma tam duuuużo słońca i nieziemsko pachnie. Mam kilka super przepisów schabu ze szałwią dlatego chciałabym spróbować, a nie ma to jak swoje ziółka. Pierwszy raz chcę wysiać majeranek. Czy kupić rozsadę?
Halinko Dziękuję za odwiedzinki ;:40 i zapraszam częściej :D
Moniu Bardzo się cieszę, że zaglądasz do mnie. Od pewnego czasu stałam się jedną z wielu wielbicielek Twoich wspomnień. Uwielbiam to o czym piszesz i jak piszesz. Pisz, pisz jak najwięcej, bo masz wspaniały dar przekazywania myśli. To taka prosta ocena kobiety ( a już za chwilę babci :wink: ) ze wsi. Jeszcze bardziej cieszy to, że podzielasz pasję uprawy roślin tak jak my ;:114
Edytko Ta budleja którą widzisz na fotce lata świetności ma już za sobą :cry: . Pamiętam, że kupiłam ją na wiosnę. Posadziłam w bardzo słonecznym, osłoniętym miejscu. Gleba przepuszczalna. Kazano mi ją zaraz przyciąć po posadzeniu. Króciutko. Byłam przerażona, ale zrobiłam jak radziła ogrodniczka. Już w tym samym roku miała kilka kwiatów i wyrosła na ok 1,5 metra. W następnym roku była najpiękniejsza. To biała budleja. Nigdy po przekwitnięciu nie cięłam jej kwiatów. One właściwie nie przekwitały, tylko motyle wypijały z niej sok. Tysiące motyli.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jak pisałam wcześniej mieszkam w Wielkopolsce, więc klimat nie jest zbyt ostry. Nawozu dostawała naprawdę niewiele. Nie miałam i nie mam problemu z chorobami. Po za wiosennym cięciem, podlewaniem, opryskiem przy okazji innych roślin nie wymagała szczególnej troski. Nawet jej nie okrywałam na zimę. Przez pierwsze pieć lat miała naprawdę piękne duże kwiaty ok 40 cm. Teraz są jakby drobniejsze :D
Pozdrawiam serdecznie Alina
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dokładnie przeczytałam i zapisałam , jak powinnam pielęgnować moją budleję , by była tak piękna , jak Twoja.:)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
x-d-a

Post »

Alll,
wracam do szałwi - jest jej wiele odmian i ta kwitnąca na czerwono na rabatach, to nie jest to zioło przyprawowe.
Zresztą tych przyprawowych też jest bardzo dużo i trzeba wybrać sobie aromat, który nam najbardziej odpowiada.
Ważne są również względy estetyczne, gdyż to zioło jest bardzo piękne i ma listki o różnych kolorach (zielone, bordowe, wielokolorowe).

Pozdrawiam cieplutko. :P
grazka_j
1000p
1000p

Post »

Alll wiem, że róża pomarszczona nadaje się na przetwory. Zarówno płatki jak i owoce. :D Rośnie na 1,5 m w górę i jest niewymagająca.
grazka_j - moje wątki
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p
Od: 8 mar 2009, o 20:08

Post »

Dalo dziękuję. Czy masz jakieś doświadczenie w uprawie ziół? Po za ty że lubią słońce wiem bardzo niewiele, a marzy mi się zielnik ;:3
Ewelinko, trzymam kciuki :D Jeżeli będę mogła pomóc poradą, pytaj.
Grażynko, mam pas ziemi pod klonem sąsiada. Długości ok. 10metrów i szerokości ok. 1,5 metra. I problem bo pod tym klonem nic nie chce rosnąć. Może ta róża. Pomyślę, poczytam czy ona da tam radę urosnąć.
Pozdrawiam serdecznie Alina
x-d-a

Post »

Alinko, koniecznie wydziel sobie kawałeczek ogródka na zielnik, naprawdę warto!

Zioła niewiele potrzebują - większość dużo słońca i średniej ziemi. Są zioła wieloletnie i jednoroczne, ale na pewno warto mieć bazylię, miętę, melisę, oregano, rozmaryn, szałwię , estragon i in.
Możesz je potem uszczykiwać całe lato do sałatek, sosów, mięs, a nawet napojów i drinków. Część warto ususzyć, żeby mieć coś na zimę.

Jeśli coś jeszcze chcesz wiedzieć, pytaj!
grazka_j
1000p
1000p

Post »

Alll Jeśli nie ma za dużo cienia, to sobie poradzi. Jej naprawdę niewiele trzeba. Rośnie na jałowej glebie.
grazka_j - moje wątki
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Alinko zgadzam się z Tobą moja teraz też jest drobniejsza , ma jakieś 5lat , myślałam ,że w tym roku przytnę ją bardzo nisko i zobaczę może troszeczkę ją to wzmocni :)
Zostawiam Ci swoją :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witaj Alinko, masz swietny ogród, moja uwagę skupiła róża, co prawda zobaczyłam zapis, ze jej nie ma, ale jest piekna.
Mam prawdopodobnie taka samą i jedna z nia przygodę, otóż w rzedzie posadziłam trzy róże herbacianą, czerwona i właśnie tą, miały byc pnące. Róże były naprawde piekne, rozwijały sie, ale tą "nasza" okazała sie typowa egoistka zbuntowała się i listki zwijała, jakby jakaś choroba. Przesadziłam ja w drugie miejsce i rosnie jak ta lala, nie mam zdjęć ale postaram sie teraz latem ją specjalnie sfotografować.
Miłego dnia
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Oh bardzo bardzo dziękuję za wyjaśnienia.
Już oczami wyobraźni widzę 3-kolorowe morze budlejowych kwiatów :)
Ogródek EdytyB

zapraszam
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Alu :) Bardzo dziękuję za miłe słowa i wspaniałe róże :) Równie piękne widziałam tylko na wyspie Mainau...bardzo mi przykro, że zmarzły :cry: :cry:
Znowu zawitała do mnie zima... Miłego dnia :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
grazka_j
1000p
1000p

Post »

Pozdrowienia zimowe Alu.
grazka_j - moje wątki
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Alu :) Śnieg, słońce i ziąb, czyli ciąg dalszy pięknej zimy :lol: :lol: Mam nadzieję, że u Ciebie pogoda bardziej sprzyjająca. Miłego dnia :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”