Moje zielone królestwo - ewab123

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuniu! Jak tam zakupy w B.? Trafiłaś coś dla siebie?
Moja calla posadzona w ogrodzie nie zakwitła - wypuściła tylko 2-3 liście. Mam nadzieję, że teraz jak podpędzę ją w domu to zakwitnie. Wydaje mi się, że poł. kwietnia to trochę za wcześnie nasadzenie ciepłolubnych cebul. Wszystko jednak zależy od pogody. Nie pamiętam w jakim terminie w zeszłym roku sadziłam. Muszę chyba się dokształcić trochę w tej kwestii.
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Izo, nie było zbyt dużego wyboru. Aby nie wyjechać bez roślin, kupiłam dwa łubiny: niby żółty i niby niebieski. Zobaczymy jakie będą. Dzisiaj cały dzień spędziłam na działce. Roślinki ładnie zaczynają żyć.
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p

Post »

Izo, nie było zbyt dużego wyboru. Aby nie wyjechać bez roślin, kupiłam dwa łubiny: niby żółty i niby niebieski. Zobaczymy jakie będą. Dzisiaj cały dzień spędziłam na działce. Roślinki ładnie zaczynają żyć.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewa nie chcę cie martwić,ale ja w zeszłym roku kupiłam w Biedronce łubiny,
które okazały się malwami.Na dodatek miały okropną rdzę i musiałam je latem wywalić.
Musisz chyba przygotować się i na taką ewentualność. :evil:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p

Post »

Wiesz Aniu, nie zdziwi mnie nic. Na opakowaniu był kolor żółty, a w środku napis: żółto- różowo- niebieski. Na drugim niby niebieskim napis w środku był taki sam. Kupiłam je tak bez przekonania. Tak naprawdę, to nawet nie wiem gdzie je posadzić. Myślę, że miejsce się znajdzie.
x-d-a

Post »

Witaj Ewo,

ja też nie mam najlepszych doświadczeń z B., chociaż co roku daję się skusić niską ceną.
Parę dni temu kupiłam m.in. cebulki liatry i po otwarciu paczuszki okazało się, że na 7, 5 jest spleśniałych. No i kosz...

Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego wieczoru :!:
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Ewuniu ja miałam posadzone Eukomisy w donicy i w gruncie , jednak te w gruncie były dużo ładniejsze , w tym roku też posadzę do gruntu , one lubią ciepłe i osłonięte od wiatru stanowiska oraz słoneczne .Ja zasilam jak zaczynają rosnąc nawozem długo działającym i to wszystko . Co do Kali to miałam kilka kolorów i gdzieś mi przepadły :( pewnie zgniły wsadzone były prosto do gruntu .
Popracowałam dziś w ogrodzie 6 godzin :lol:
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p

Post »

Dzisiaj od rana u mnie pada deszcz. Jest ciemno i ponuro. Mam nadzieję, że jak się dzisiaj wypada, to jutro będzie ładniejsza pogoda i będę mogła działać w ogrodzie. Muszę jeszcze wysadzić pustynnika, trytomę i jedną lilię (upominek od koleżanki z forum).
Dzisiaj po przebudzeniu wymyśliłam sobie, że posadzę róże koło domu. Muszę się poradzić ekspertów ,czy im w tym miejscu będzie dobrze. Rabata znajduje się w podwórku, między domem a garażem. Do południa jest tutaj słońce. Jest to kierunek właściwie wschodni. Kto poradzi? To jest ta rabata: Obrazek
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a czemu chcesz zmieniać tę rabatkę ładna ona jest???

poprzycinaj bukszpan w kule będzie dobrze wyglądał...
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Poleciłabym np.takie róże- do wyboru kolor mono ! :wink: :
Wszytkie małe rabatówki lub patio ( max 60cm wzrostu; średnio 40cm)
różowe:
Bonica wypiętrzona, lub The Fairy -cięta na okrywową

amarantową - Heidetraum

białe;
White Fairy na płask lub miniaturę wzniosłą Snowball, White Pet, Avon, Snow Carpet

żołtaczki
Norfolk i Hakuun-wzniosłe, Sonnenschrim- rozłożysta okrywa, Piekne gwiazdki Rugul/ Giuletta
ewnetualnie melanż z pomarańczem i rózem - Rumba, Masquwerade, Baby Masqyerade, Mandarin

karminy
Red Ice, Mainfeuer, Festival, - do góry, Red Meillnad, Red Fairy- okrywa,
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewo tez spisuję listę Hani :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Może i ja skorzystam z propozycji Hani...Ewuś zajrzyj na pw.
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p

Post »

Dlaczego zmieniam rabatę, bo na niej z przodu rosną bukszpany, a z tyłu jest bardzo dużo miejsca i co roku sadzę co innego. Postanowiłam posadzić coś na stałe.
Haniu, bardzo Ci dziękuję za rady. Skorzystam z nich, ale... już w między czasie dokonałam zamówienia (jestem raptus). Aż się boję Twojej oceny.
1.Golden Celebration, 2.Friendship, 3.Cardinal de Richelieu, 4.Queen Elizabeth, 5.Othello i jeszcze na planowaną nową pergolę dwie pnące Red Climbing.
Wszystkie zamówiłam u p.Chodunia
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Jadziu cudowny Eukomis :wink:
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Ewa je też muszę dokupić parę róż , ale jeszcze poczekam aż się ociepli . Dziś cały dzień padał śnieg i zaś jest biało :)
*evluk dziękuję :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”