Dala- mój piękny ogród cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dalu, też nie słyszałem wcześniej o modrzewnicy, dopóki jej nie kupiłem. Tak wygląda niekwitnąca:

Obrazek

Jesienią sadziłem wrzosy w kwaśnym torfie. Chyba mi wypadły, przeżyły tylko nieliczne. No i pies dziwnie lubi w nich kopać :shock:
W tym roku zrobię inaczej. Nazwoziłem przekompostowanej kory z zaprzyjaźnionego tartaku (są tam naprawdę ogromne ilości, może też masz jakiś w okolicy?), do tego dodałem igliwia z lasu, które mi zostało z jesieni i przynoszę sobie z pracy fusy z expresu kawowego. Sam jestem zaskoczony ilością, jaka powstaje w biurze każdego dnia. To wszystko dziś wymieszałem razem, dodałem trochę saletry amonowej i będę czekał, aż sobie podojrzewa. W miarę potrzeb wymieszam z niewielką ilością ziemi i w to będę sadził Rh, magnolie i wrzosy. A co wyjdzie? Opowiem za rok :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
x-d-a

Post »

Krzysiu,
dzięki za modrzewnicę, ja już też się w niej podszkoliłam teoretycznie.
Posadziłeś ją z wrzosami?
Będę czekać z niecierpliwością, jak sprawdzi się Twój patent dot. podłoża na wrzosowisko. W zasadzie Marcin podobnie radził - igliwie z lasu, fusy z kawy i kora. Ale kwaśny torf chyba nie zaszkodzi? Oświeć mnie tylko względem tej saletry, co ona daje?
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Odpady celulozowe (kora, słoma, suche igliwie) mają niekorzystny stosunek wegla do azotu - za dużo węgla, za mało azotu. A organizmy odpowiedzialne za kompostowanie potrzebują do budowy swoich organizmów azotu. Więc dosypuje się mocznika, lub saletry. Można też polewać gnojówkami z pokrzywy, żywokostu, guano, obornika itp. Ale skąd w marcu gnojówki?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
x-d-a

Post »

Gnojówki rzeczywiście nie ma, ale kupiłam guano z zamiarem podsypania roślin pod koniec marca.

A saletrę też kupię.
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mag pisze:Dalu, to jest Double Cannon o cudownym zapachu :D

Obrazek
dzięki Magdziu takie były na etykiecie :P i jeżeli pachnie to naprawdę warto
Awatar użytkownika
nowinka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 mar 2009, o 19:32

Post »

dala pisze: Agnieszko, pytasz, czy wrzosowisko jest kłopotliwe w pielęgnacji.
I tak, i nie. Otóż na początku podstawową rzeczą jest przygotowanie odpowiedniego podłoża (pisaliśmy o tym wcześniej), następnie dobór odpowiednich roślin i ich piękne zakomponowanie (biorąc pod uwagę wielkość, kolor liści i kwiatów, czas kwitnienia), a na końcu odpowiednie dbanie o rośliny (w przypadku wrzosów i wrzośców przycinanie po kwitnieniu, żeby zachęcić je do rozkrzewiania i bujnego kwitnienia).
Dziękuje Dalo za odpowiedź. Poszukam, poczytam, bo są one piękne i chciałabym aby zagościły także i w moim ogródku.
Pozdrawiam ;:7
pozdrawiam Agnieszka :)
moje małe bagienko będzie kiedyś piękne
Zapraszam - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... highlight=
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Kochani, powiem Wam szczerze, że nie wiem tak do końca, jak to jest z wrzosami. U mnie podłoże jest dla nich idealne, nie muszę go jakoś specjalnie wzbogacać, a jednak te odmiany ogrodowe nie zawsze się przyjmują. Kilka wrzosów musiałam wyrzucić. Jeśli jednak się przyjmą, rosną świetnie i osiągaja naprawdę duże rozmiary- największe mam prawie 70- centymetrowe.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalo, pochodziłam nieco po twoim ogródku, teraz tak spokojnie.
Co do wrzosów to rzeczywiście masz rację jak sie zadomowia to sa piekne, u mnie problem że zawsze zapominam ich podciać, z ta pielęgnacja nie jest u mnie za dobrze, ale widać nie chca robic mi przykrosci i ładnie rosną.
Goraco pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Dalo u mnie zimno ale za to pięknie słonecznie i ja jednak tak wolę niż te codzienne deszcze.
Ja właściwie nigdy nie zastanawiałam jakiej ziemi potrzebują wrzosy i szkoda że nie stworzyłam im idealnej bo moje są jakoś nie bardzo ładne, jesienią przesadzałam i może dlatego.
Genia
brunetka2
1000p
1000p
Od: 24 wrz 2008, o 13:19

Post »

Witaj Dalo ...Miłego dnia życzę
U mnie dzis piękne słoneczko świeci od rana, ale nie idzie wyjsc na dwór poniewaz wieje bardzo silny wiatr

Pozdrawiam Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Dalo :D Czytam, że i u innych Dziewczyn bardzo wietrznie dzisiaj...na szczęście nie pada i może nawet trochę słońca się pokaże :) Miłego dnia Ci życzę :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Witam Cię Dalu.... :)
jak u Ciebie z pogodą dzisiaj.... :?:
U mnie bardzo wietrznie dzisiaj....
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-d-a

Post »

Agnieszko, Moniko, Taro,

ja już mam jedna "kwaśną " rabatę, dominują na niej jednak Rh i azalie w towarzystwie pierisów i skimii, a wrzosy i wrzośce pełnią rolę "wypełniaczy" wolnej powierzchni. I większość z nich ładnie rośnie, niektóre, tak jak u Ciebie, Moniko, osiągnęły wysokość przekraczającą 50cm, a do tego bardzo rozrosły się wszerz. Do tej pory (a mają ok. 4 lat) regularnie je przycinałam po kwitnieniu, teraz przeczytałam, że starsze, dobrze rozrośnięte egzemplarze można już zostawić w spokoju. I odetchnęłam z ulgą, bo mam tego sporo i jest dużo pracy. W tym roku zrobię eksperyment i część przytnę, a część nie i zobaczę jesienią efekt.

Ta rabata natomiast, którą tworzę teraz głównie będzie składała się z wrzosów i wrzośców - duże, barwne plamy, a pozostałe rośliny będą stanowić uzupełnienie i urozmaicenie.
Dzisiaj przytargałam z targu jeszcze parę wrzośców (kwitnących! więc widać kolor) i azalię Toucan o kremowożółtych, mam nadzieje, pięknych kwiatach.

Gieniu, Ewo, Renatko,

u mnie dzisiaj dość słonecznie, ale zimno i od wczoraj wieczora bardzo wieje wiatr, więc specjalnie na ogród nie można wychodzić, bo głowę urywa.
Może wyskoczę na chwilę i wykorzystam słoneczko, żeby cyknąć parę fotek.

Pozdrawiam Was cieplutko
:D :lol: :P
brunetka2
1000p
1000p
Od: 24 wrz 2008, o 13:19

Post »

W takim razie Dalo czekamy na fotki
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03