Dala- mój piękny ogród cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Agawa
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2008, o 10:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dala, czyżby Ania zaraziła Cię wrzosowiskiem :D
słonecznie
Lidka
Agawa walczy w ogrodzie
x-d-a

Post »

Witam wszystkie forumki w kolejny niezbyt ciepły dzień.
Na szczęście jesteście Wy i jak człowiek zmarznie, to zawsze może ogrzać się na forum.
Ja dzisiaj potrzebuję takiego ciepełka, bo byłam na pogrzebie, a jest to wydarzenie, które działa na mnie bardzo przygnębiająco. A do tego było bardzo zimno i nieprzyjemnie wiał wiatr i zacinał deszcz

Moniko, Magdo,
dzięki za propozycje pięknych azalii. Będę wiedziała, czego szukać w szkółkach.

Aniu,
Tobie dziękuję za podanie roślin pasujących do wrzosów. Ja też trochę poszperałam i do Twojej listy mogę dodać:
andromeda, kostrzewa sina, rozplenica japońska "Hemlein", jałowiec pospolity,trzcinnik piaskowy, sasanka,przetacznik kłosowy, karłowe astry

Ado,
tak jak ja zdążyłaś jeszcze wczoraj podziałać coś w ogrodzie, bo dzisiaj to już chyba trudno wychylić nos z domu.
Wiesz, też wpadłam na to, że przecież fusy z ekspresu też można zbierać i użyć do zakwaszania gkeby.

Renatko, vertigo,

Fotki będą, tak jak obiecałam, tylko czekam, aż się pogoda trochę poprawi, a prace posuną do przodu.

Agnieszko, pytasz, czy wrzosowisko jest kłopotliwe w pielęgnacji.
I tak, i nie. Otóż na początku podstawową rzeczą jest przygotowanie odpowiedniego podłoża (pisaliśmy o tym wcześniej), następnie dobór odpowiednich roślin i ich piękne zakomponowanie (biorąc pod uwagę wielkość, kolor liści i kwiatów, czas kwitnienia), a na końcu odpowiednie dbanie o rośliny (w przypadku wrzosów i wrzośców przycinanie po kwitnieniu, żeby zachęcić je do rozkrzewiania i bujnego kwitnienia).
No i jeszcze ochrona wrzosów przed mrozem, bo są dość wrażliwe.

Lidko,
Nie wiem, kiedy Ania zaczęła planować swoje wrzosowisko, bo ja pierwszy fragment swojego zrobiłam już we wrześniu zeszłego roku. Ale rozmach Ani i przygotowanie przyszłych nasadzeń naprawdę mi imponują :!: ;:2 ;:2 ;:2
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Dalo :) Nie miałaś dzisiaj przyjemnego dnia...
Dla Ciebie :)

Obrazek

Z tego, co mi wiadomo, andromeda i modrzewnica to ta sama roślina.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Dalu,ja już rozglądam się za azaliami.Dzisiaj prawie kupiłam Double ca... ale nie miałam gotówki a sklep terminala :P :P ale wiem gdzie są i będą moje
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalo, zakupy skromne, bo nie było roślin, których posiadaniem jestem zainteresowana :lol: Niemniej kupiłam dwie lilie azjatyckie Italia i Sorbet, a także dwa hiacynty do domu, które niebawem zakwitną :)
AFRYKA
Mój ogród.
x-d-a

Post »

Aszka pisze:Dalu,ja już rozglądam się za azaliami.Dzisiaj prawie kupiłam Double ca... ale nie miałam gotówki a sklep terminala :P :P ale wiem gdzie są i będą moje
Aszko, a na jaki kolor kwitnie Double C. ?

Moniko,
najważniejsze, że poprawiłaś sobie humor.
Dzięki za słowa otuchy, dzisiaj są mi potrzebne, bo cały czas nachodzą mnie ponure myśli, coś o przemijaniu, początku i końcu i takie tam.. :(

A co do andromedy i modrzewnicy, to będę musiała sprawdzić, bo szczerze mówiąc nawet nie bardzo kojarzę tę roślinkę.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalo, niestety, takie smutne uroczystości prowadzą nasze myśli na takie tory...

Andromedę bardzo polecam, to bardzo wdzięczna i atrakcyjna roślina. Kwitnie w maju na różowo lub biało, dorasta do 30 cm. Ma srebrzyste listki.
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12

Post »

Witaj Dala, akurat myszkuję w Twoim ogrodzie :D
Dzięki za podpowiedzi,, mam nadzieję, że latem będę mogła pochwalić sie równie pięknym ogrodem albo chociaż odrobinę podobnym do tych na forum.
Tymczasem pozdrawiam ciepło. U nas leje, zimny wiatr a grabki i łopata czekają żeby zabrać się do roboty.
Dobrze, że na forum słonecznie i kolorowo ;:40
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalu, to jest Double Cannon o cudownym zapachu :D

Obrazek
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
x-d-a

Post »

Dzięki Magdo, jest piękna, a jeśli jeszcze wspaniale pachnie, to już pełnia szczęścia :!: :lol:
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

DALO ;:168 Obejrzałam swoje zakupy z B i hosty mi się nie podobają,i tak dziwnie pachną :roll: :!: Tyle razy pisze się ,żeby w B nie kupować ,a my jak zwykle najmądrzejsze ,a potem płacz i zgrzytanie zębów :twisted: :!:
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Dziewczyny chyba szkoda kasy na te Biedronkowe zakupy....
Co z tego , że tanio jak i tak wszystko do kosza leci albo wyrośnie nie to co na zdjęciu :(
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

W tamtym roku kupiła kilka roślinek w B i wszystko do kitu było :cry:
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

W ubiegłym roku i moje zazulkowe zakupy były kompletnie do bani, a teraz Gizunia już kupiła dla mnie tamtejszy tojad (ponoć odstrasza nornice :wink: ). Zobaczymy co z niego wyrośnie... a ponoć człowiek uczy się na błędach :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
x-d-a

Post »

Magdo, Halinko, Cynthio, Ido,

z tymi biedronkowymi zakupami to na dwoje babka wróżyła - raz się trafi, a drugi raz już nie.
Więc tę niska cenę należałoby pomnożyć przez 2 i już nie jest tak bardzo tanio.

Chyba jednak lepiej kupować roślinki w wyspecjalizowanych szkółkach lub dobrych, sprawdzonych sklepach internetowych.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”