Początki - ogródek roslynn

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agdula
200p
200p
Od: 16 kwie 2007, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Sabinko,
pięknie wyglądał Twój ogród w tych jednorocznych kwiatach na fotkach z 2003. A co to są, za żółte, dośc wysokie kwiatki?
Bardzo ładne.

Chyba mnie zmoblilizuejsz do siania jednorocznych kwiatów. Ja dopiero od roku, no ... może półtora zakładam swój ogród i pustki są niesamowite. Zatem będę śledzić Twoje poczynania. Bo widzę, zę trawę mamy podobną :wink:

pozdr serdecznie :)
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12

Post »

Lenka, mam taki zamiar:)

Cynthia, mam ten sam problem. Zbyt wiele roślin mi się podoba.

Fela, dlatego tutaj sie zalogowałam. Aż nie chce sie wierzyć, że ludzie mają tyle wiadomości na temat kwiatków. Al to dobrze, będzie sie kogo informować.

Danusiu, praca mi przysłuży bo właśnie zostałam bez pracy. będzie
czym zająć ręce i myśli.

Agdula, kwiaty jednoroczne są dobre. Miałam puste place między bylinami i dlateg tak zrobiłam. Te duze żółte to aksamitki. Prawie cały ogród w tym czasie był w aksamitkach bo dostałam od teściowej nasiona. Pewnie zdziczały bo co roku zbierała i rosły na różnych wysokościach.
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p

Post »

Forum tak mnie zmobilizowało, że wczoraj wzięłam grabki i ruszyłam w ogród.
Chciałam tylko uprzątnąć śmieci ale wyszło na to, ze i rabatę wypieliłam, róże i lawendę przycięłam .
Dwie taczki śmieci wywiezione. Opryskałam też dwa drzewka i dzisiaj oczywiście pada, ale powtórzę jeszcze raz gdy pogoda pozwoli.
Gdyby nie to, że dzisiaj niedziela pewnie dalej bym ryła w ziemi.
Jestem deczko rozłamana po tym wyczynie i pęcherze na rękach się zrobiły ale satysfakcja z pracy jest większa niż jakieś tam bąbelki na palcach:D
Zauważyłam, że bez ma już dosyć ładne pączki i cebulki ruszyły w górę.
Najgorzej, że nie wiem co to bo w zeszłym roku po pracach wokół domu wszystko przesadziłam i teraz nie pamiętam gdzie.
Piwonie też już wschodzą, może w tym roku będę miała szczęście i wreszcie zakwitną.
Najważniejsze, że ogród żyje :D
Teraz mam troszkę czasu i kombinuję jak zrobić rabaty bo w sumie mam tylko jedną z bylinami, niby tymczasową ale może tam ją zostawię i tylko dosadzę reszte roślin, jeszcze nie wiem.

W rogu, między płotem a drzewkami rośnie czerwona pnąca róża. Przed nią mam juz przekopane kawałek ziemi, lekko po skosie i chyba też kwiatki tam posadzę. No i ten okropny płot trzeba będzie czymś zakryć.

Obrazek

Tymczasową rabatkę widać z góry, trochę bez ładu i składu no ale myślę nad tym
Obrazek
Obrazek

Szaro to wygląda. Obiecuję sobie , że w tym roku będzie tutaj ładnie. Co z tego wyjdzie sie okaże
Obrazek
I taras, niezbyt wielki ale właściwie całe lato na nim urzędujemy.
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to wczoraj bąków nie zbijałaś :!: :D
Dużo pracy zrobiłaś i nie dziwię się ,że jesteś zadowolona chociaż wszystko boli.
A z rabatką kombinuj bo czas leci...
Ja całą zimę planowałam,rozrysowywałam i teraz mam od tego mętlik w głowie :roll:
Już nie wiem gdzie i co będę sadzić-wszystko wyjdzie w praniu :wink:
Życzę Ci udanej niedzieli i wypoczywaj bo Ci się należy :!:
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Sabinko przyszłam zobaczyć Twój ogródek...

Jak zobaczyłam mur pomyślałam ale Ci dobrze! Mi się marzy taki mur na winorośl...

Posadź tam hosty... jak dziewczyny Ci radzą...
nie zaraziłaś się jeszcze hostową chorobą?
niech zaczną wychodzić spod ziemi.... wszyscy będą o nich mówić, kupować ... hihihih
wciągniesz się :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p

Post »

Cynthio, chyba rysować nie bedę bo jak dotychczas nic u mnie z tego nie wychodzi. Realnie zawsze jest inaczej niż na papierze:D

Izo, o hostach już myślałam oglądając zdjęcia na forum. Jak mi się uda to kupię.
Mur na początku mnie wkurzał bo zasłania słońce ale przyzwyczaiłam się no a teraz nawet dobrze bo chroni przed wzrokiem sąsiadów, można zrobić fajne zaciszne miejsce:D
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p

Post »

Dzisiaj chodząc po supermarkecie nie wytrzymałam i zakupiłam kilka cebulek. Nie wiem czy będą dobre, tak jakoś podejrzanie tanio było ale może coś z tego da. Mam taką cichą nadzieję.
Obrazek
Nie bardzo wiem co to jest za kwiatek, brałam to co mi sie podobało. Reszta wyjdzie w praniu

Obrazek
Tych kwiatków naoglądałam się tutaj na forum i też chce mieć :D

Obrazek
A to taki ładny, zółty i ponoć wysoki.

Obrazek
Konwalię zawsze chciałam mieć bo lubię :D

Obrazek
Hmmm... takich kwiatów nie znam. Kolor jednak prześliczny to wzięłam.

W instrukcji obsługi pisze zeby posadzić po zakupieniu ale to chyba jeszcze za wcześnie. Myślę że jeszcze trochę wytrzymają
Sabina

Moje linki
x-d-a

Post »

Witaj Sabinko w naszym gronie,

na pewno już tego lata Twój ogród będzie nie do poznania.

Kwiatki, które kupiłaś to m.in. słoneczniczek (żółty) i orlik pospolity (akelei).

Życzę Ci, żeby Ci wspaniale rosły i upiększały Twój ogród. :D
gracia
100p
100p
Od: 23 sty 2009, o 14:12

Post »

Witaj Sabinko. Widzę, że odwiedziłyśmy dzisiaj ten sam sklep, ale ja nie szlałam tak. Kupiłam tylko mieszankę liliowców. Opakowań na razie nie otwieraj, aby nie wyschły. Naturalnie nie możesz ich sadzić teraz, ale dopiero w kwietniu, albo pod koniec marca jak się ociepli.

Zapraszam na moją działkę.
Pozdrawiam Grażyna

Działka - pasja Graci
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sabinko- przyszłam z rewizytą roślinki kupione fajne, zapał do prac w ogrodzie jest,psina
śliczna - pozdrawiam.Jeszcze wpadnę zobaczyć efekty Twojej pracy.Powodzenia .
Maria. :D
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Witaj
Alcea to malwa, rośnie dość wysoko, u mnie jest jedna, ładna i dość szybko się rozrasta przez nasiona, więc warto jak przekwitnie ściąć łodygę kwiatową, pięknego masz psiaka.
Awatar użytkownika
nowinka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 mar 2009, o 19:32

Post »

Witaj roslynn, bardzo miłe te początki u Ciebie, a zakupy.... oj będzie się niedługo działo, tylko aby ciepło szybciej przyszło :)
Będę tu często zaglądać i podziwiać twoje roślinki...

To prawda hosty są śliczne i jest sporo ich odmian, pamiętam że kiedyś rosły ogromne w ogródku u mojej babci :) A teraz jest tam pełno konwalii które rozpanoszyły się prawie na całej powierzchni ogródka :) Ale wyglądają ślicznie, a moi chłopcy lubią je zrywać. Dobrze, że zajrzałam do Ciebie, bo uwielbiam te małe kwiatuszki i też chcę mieć je u siebie :)

Pozdrawiam cię gorąco i będę tu zaglądać i podpatrywać pomysły - jeśli pozwolisz :)

Miłego wieczoru

Obrazek
pozdrawiam Agnieszka :)
moje małe bagienko będzie kiedyś piękne
Zapraszam - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... highlight=
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Sabinko widzę że zabrałaś się mocno do pracy ogrodowej.
Może to dobre bo zapomnisz chociaż na chwilę o problemach zawodowych.
Wszystko się może z czasem ułoży.Widzę że zrobiłaś ładne zakupy.
Będzie latem pięknie.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p

Post »

Dziewczyny, dzięki za odwiedziny. :D
Mam teraz taki natłok w głowie przeróżnych wiadomości, że jak mi się to nie popląta to będzie cud
Najgorsze, że nie potrafię nad sobą zapanować i kupuję zanim pomyślę. Potem dopiero okazuje sie co też kupiłam.
Ziemia u mnie też niezbyt ciekawa, z jednej strony piach z drugiej glina. Czasami połowa z tego co zakupię w ogóle nie urośnie. Ale to nic, w końcu będzie ładnie, tak zaplanowałam ;:91
Nic, teraz idę zobaczyć jak zwalcza sie ślimaki na hostach. Zanim posadzę muszę sie dowiedzieć co mnie czeka. Mam nadzieję, że gdzieś taki temat znajdę
Sabina

Moje linki
eryba
200p
200p
Od: 4 sty 2009, o 19:23

Post »

Witam. Jestem u ciebie po raz pierwszy i widzę, że wzięłaś się poważnie za swój ogródek :D
Ja też na razie nie pracuję zawodowo i nie kupuję roślinek tylko podskubuję u znajomych :wink:
Takie sadzonki własnej roboty przynoszą mi dużo satysfakcji.
Rzeczywiście z tym cieniem to nieciekawie masz, ale na pewno ktoś na ci na forum doradzi. Ja też jestem początkująca i dopiero się uczę głównie czytając. Na pewno konwalie i hosty świetnie się nadadzą.
Na twej stonce forum Snowflake wkleiła skany z roślinkami cieniolubnymi jak tam jeszcze nie zaglądałaś to zapraszam do lektury.
Ja nawet nie wyobrażam sobie żeby przejrzeć wszystkie ogrody, ale staram się zawsze zaglądać do swoich wątków i uczę się od innych.
A jakbyś chciała jakieś bylinki to zapraszam do swojego ogrodu mogę na wiosnę ci coś przesłać.
Konwalie na pewno mam i jeszcze młodą odnóżkę jeżyny bezkolcowej.
Zmykam do ogródka PA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”