Ogród nad Oranią

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Urszula B
500p
500p
Od: 27 sty 2009, o 08:21

Post »

no tak bardziej baśniowo "Oczy ogrodu", bardzo ładna nazwa:)

pozdrawiam
Urszula B - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Tak, tak.Teraz to już nawet słoneczników już nie ma. Ciągle pięknie sypie, jest przebiało...
W Ogrodzie niewiele jest nasadzeń, więc na razie to co jest biało-zielone jest ozdobą Ogrodu. Zaraz po roztopach Ogród można powiedzieć jest mechowy. Mech rośnie wszędzie , na ziemi, na konarach i pniach , na murkach i schodkach. Jest puszysty i bardzo zielony.

Pnie porośnięte mchem, jakby ubrały zielone getry. :wink:

Obrazek

Murki pokryte mchem

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

I jeszcze inny rodzaj mchu.

Obrazek

Trawa.W ciągu lata przykryje cały rosnący w Ogrodzie mech.

Obrazek
Obrazek

Barwinek i bukszpan

Obrazek
Obrazek

Bluszcz i kosodrzewina

Obrazek
Obrazek

Krzew, który sama ukorzeniłam i jemioła rosnąca na sąsiedniej działce na jabłoni.

Obrazek
Obrazek

Taką porą, kiedy śnieg topnieje w Ogrodzie jest właśnie tak. Biało-zielono. :D
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakie to optymistyczne - spod śniegu wygląda niezniszczalna zieleń :lol:\a ja już wiem gdzie jest tajemnicza kraina - Orania!
Urszula B
500p
500p
Od: 27 sty 2009, o 08:21

Post »

fantastyczne zdjęcia.. t5en mech na kamieniach i pniach tworzy fajny klimat...bardzo mi sie podoba

pozdrawiam
Urszula B - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oranio- Ty to masz wspaniale--ja na razie tylko marzę o takich mchach...Są piękne!
Jak tam pogoda na Pomorzu? Wiosna idzie?
Jak tam cięcie obu Sadów? Czy udało Ci się zakończyć?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trzeba przyznać, że Natura jest artystą. Piękne połączenie bieli z zielenią. Też bym chciała mieć taki mech na bunkrze. Niestety u mnie rośnie tylko w trawie ( nawet nie nazywam tego trawnikiem :lol: ).
Zajrzyj i pokaż nam zwiastuny wiosny, która stoi przecież tuż za progiem...
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Jemioły na jabłoni nigdy wcześniej nie widzialem. A tej ma się całkiem nieźle, nawet ją stać, żeby wychować potomstwo :lol:

A z tym samoukorzenionym, uszczykniętym :wink: krzewem - stawiałbym na jakąś Irgę :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hop,hop - jest tu kto?
Chciałam Ci donieść o pewnym, dziwnym zbiegu okoliczności. Otóż moja córka "dostała" nowego konia do jazdy o imieniu Orania. To piękna siwa klacz i pochodzi z Grudziądza.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oranio!
Jak tam Ogród?
Gdzie zdjęcia Wiosny?
Cały czas jesteś w Ogrodzie, czy to praca tak Cię porwała z Forum?
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oranio, nie mogę doczekać się zdjęć wiosny u Ciebie? Co słychać?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

:lol: Witam serdecznie wszystkich i bardzo przepraszam za takie długie milczenie i przerwę w prezentacji Ogrodu, ale jakoś tak wyszło... :oops:
Nie nadążam za zrealizacją tego co mi siedzi w głowie...
Bishop, no dzięki za podpowiedź - irga, właśnie tak.
TuJa! A to niespodzianka z tym imieniem! Ciekawe, kto wpadł na taki pomysł, by nazwać konia właśnie tak, Orania ( chyba ten, kto zna goegrafię! :D ) To dla córki chyba wielkie przeżycie dosiąśc takiego konia!
Urszulo, ja również uwielbiam mech i postaram się zachować go jak najwięcej w Ogrodzie!
Ambusiu! To jest zdjęcie Ogrodów nad Oranią, kiedy napłynęła wielka, mgielna chmura. Ha, ha!Przecież widać, że to jest nad Oranią! :wink:

Obrazek

Agape!Te najważniejsze prace w Ogrodzie - cięcie lub przycięcie konarów wszystkich drzew, jeszcze nie skończyłam. Ale znalazłam ochotnika ze spalinową piłą ( huraaaa!rodzinka zawsze wyręczy!) i w ciągu jednego popołudnia miałam połowę pracy zrobione. I tak po takim cięciu pozostaje mnóstwo pracy przy drobnieniu tych ściętych gałęzi. Więc znowu tydzień na zabawę w struganie patyczków na gril.
Co było na górze jest na dole, taka kolej rzeczy.

Obrazek

Ale kilka gałęzi odpiłowałam sama ręczną piłą, no i trwało to cały dzień. Najfajniejsze jednak było to stanie na wysokiej drabinie i oglądanie Ogrodu z góry. He, a może zrobić sobie takie bocianie gniazdo? Na naszych ogrodach sporo jest takich siedlisk umocowanych na konarach.Coś w tym jest.

Obrazek

Ścięty konar a z niego wycięty został szezlong na takie przysiadanie i dumanie w tej części Ogrodu, za Laskiem, gdzie jest Polana z widokiem na łąkę i warzywniak i na zachód słońca.

Obrazek Obrazek

:? hmmmm...

Obrazek

Drugą taką ściętą gałąź umieściłam w Lasku, by trochę go zagęścić i skrócić perspektywę.Wygląda to może trochę kiczowato ale na razie niech tam leży - chcę uniknąć wydeptania ścieżki chodząc na skróty. Podsadziłam koło niego bluszcz, może za jakiś czas będzie to obluszczony konar. Na " starym" płocie mam wprawdzie grubsze konary ale z kornikami i innymi szkodnikami, więc wolę położyć oczywiście świeżo ścięty, zdrowy konar jabłonki. Lasek uzupełnię ulubionymi sosenkami, posadzone są paprocie, poziomki, truskawki rosną wszędzie, również i w Lasku, na biało kwitnące dwa krzewy żylistka, trzy ismeny, tuberosa ( The Pearl), ornithogalium arabicum, róża, śnieżyczki, szafran, pnącza i wszelkie inne kwiaty kwitnące na biało. Ale na razie główną ozdobą lasku jest mech i ...bardzo nierówna nawierzchnia pozostawiona specjalnie by imitować dziką przyrodę.Te nierówności jeszcze dodatkowo pogłębiam dosypująć jakby kopczyki.

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Tak to teraz wygląda ale przecież mnóstwo nowych roślinek jest posadzonych i latem będzie PIĘKNIE!!!

Obrazek

A to jest fotka z minionego lata, ten sam fragment Ogrodu - Lasek i była tam roślinka, która zakwitła dopiero po pierwszym koszeniu i sprawiła mi tym niezwykłą niespodziankę. :shock: Czyżby orlik? Nie mam pewności ale mam nadzieję, że się wysieje, gdyż nasionek miał sporo.

Obrazek

ObrazekObrazek

Obrazek Obrazek

Widać widać wiosnę, pojawiają się różne kiełki chyba nam na osłodę jako zachęta by cierpliwie czekać, bo jednak teraz Ogród jest taki...dzisiaj znowu wiało i lało.Pozdrawiam serdecznie i marzę o tym, by dzisiaj można było znowu działać! :lol:
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oranio teraz tylko migiem, przed wyjściem- zdjęcie z mgłą jest po prostu wspaniałe! Gdybym była drzewem chciałabym w nim rosnać....

Za to ten szezląg...to jak jamnik po dekapitacji...Jak rekwizyt z surrealistycznej scenografii.

Trzy: gałąź w lasku z pomysłem na bluszcz- super! Zauważ, że na fotkach część lasku z prawej strony powiela kształt gałęzi ułożonej z tyłu i to sprawia, że to nie wygląda jak doklejone, tylko przedłużenie takiej leśnej "nawy"...Gdy zarośnie bluszczem, pnączem...będzie niesamowite okno....

Napracowałaś się i Ty i Rodzina!
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakoś do tej pory nie zdawałam sobie sprawy, że masz tak duży areał. Ta część leśna jest rewelacyjna! Potrzebuje jeszcze trochę czasu, ale już jest fajnie. Tylko pozazdrościć własnego kawałka lasu. Masz rację te kwiatuszki to orliki. Najlepiej czują się w półcieniu. Zdjęcia cudne. Widać, że roboty miałaś mnóstwo z tymi drzewami i pewnie jeszcze sporo przed Tobą. Wiosna wyzwala w nas niesamowitą energię, więc niech już przychodzi a nie tylko "szczuje".
Pogoda u mnie podobna. W nocy była wichura, ale przynajmniej przegnała chmurzyska i wyszło słonko ( ciekawe na jak długo?).
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Hej, hej, Dziewczyny! :lol: TuJa, masz rację, przegnało chmurzyska, nie pada, jest wiosennie, więc pędzę do Ogrodu!
A w Ogrodzie teren jest dość pochyły, więc miejscami chcę choćby wizualnie wyrównać otoczenie, aby uniknąć wrażenia, że siedzi się na szczycie góry, nieosłoniętej od północnych wiatrów.
Akurat to miejsce z którego zrobione jest zdjęcie , to Leśny Taras z ławą i ławami, miejsce gdzie można usadowić Gości Ogrodu. Wielkie drzewo po prawej stronie to śliwa węgierka a Lasek to potomkowie, więc ładnie się to ułożyło - tak tematycznie, pokoleniowo, dobre miejsce na rodzinne spotkania! ;:168
Ta gałąź zamyka perspektywę na Wielki Sad, odgradza prawą stronę Leśnego Tarasu tworząc bardziej przytulne miejsce do wypoczynku dla Gości. Poza tym mijając Lasek znajdziemy się nagle w zupełnie innym świecie, na Polanie, która leży właśnie na szczycie góry, zupełnie inne klimaty, dużo słońca i przestrzeni, trawy, Okno Ogrdu, widoki na otaczające pagórki. A z Leśnego Tarasu i tak rozciąga się widok na Mały Sad leżący poniżej, więc uroki spadzistego terenu w pełnej krasie!
Aby poruszać się po Ogrodzie muszę stworzyć jakieś dróżki, przejścia uwzględniając obejście niskich konarów drzew. Te dwie kłody leżące po skosie w górę w prawo i również omszały okrągły kamień wyznaczają to przejście. Dla bezpieczeństwa ścięłam jednak niżej rosnącą gałąź starej śliwy.Odgięłam również jedno drzewko , to z prawej strony, by naruszyć trochę regularność lini rosnących tam drzewek. No i orlik tam bezpiecznie się rozsieje!
Ogród nad Oranią
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Superowa działka, spora powierzchnia, sad, lekkie wzniesienie, cudne kwiaty. Te mchy rewelacja. Ciekawy jestem co będziesz tam jeszcze przerabiać, dorabiać, ogólnie tworzyć??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”