Paphiopedilum i inne

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko możesz coś na temat paphiopedilum parishii "powiedzieć"? Ja też sobie zafundowałam, ale z All...
Wcześniej go nie zauważyłam, jak składałam zamówienie u Jolusi :( Ciekawa jestem czy jest trudny w uprawie?
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ogladajac twoje sabotki moja szczeka siegala podlogi i zaslinilam sie po pas ;:13
po prostu brak mi slow ;:215 ja w swojej kolekcji mam 3 sabotki jak na razie żadne nie powtorzyly kwitnienia ale to jeszcze za wczesnie bo niedawno przekwitly za to sa nowe rozetki.
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p
Od: 16 lis 2007, o 18:42

Post »

Dzięki :P , naprawdę ogromnie się cieszę, że się Wam moje sabotki spodobały i cieszę się, że powolutku zarażam Was sympatią właśnie do nich - są cudne, dość proste w obsłudze, a im więcej sabotkomaniaczek na forum, tym więcej doświadczeń i porad na temat ich uprawy :P Ja chętnie podzielę się swoimi spostrzeżeniami z uprawy paphiopedilów, choć przyznaję, że to, że u mnie rosną zawdzięczam głównie szczęściu, a nie jakimś szczególnym "zdolnościom" :P
Orange, o paph. parishii mogę na razie mówić wyłącznie na podstawie tego, co czytałam na jego temat, bo roślinkę mam niecałe 24 godz. :P , więc własne doświadczenie jest zerowe :? Mam za to hybrydę parishii x rotscheldianum i nie jest szczególnie problematyczna, wydaje mi się - i to trochę mnie martwi - że jest bardziej podatna na inwazję grzybów, gdy korzenie mają zbyt mokro. Hybryda lubi mieć wilgotne podłoże, z dobrze zaznaczonymi okresami suchszymi, wilgotność powietrza między 70 a 85%, i co ciekawe - lepiej jej w miejscach dość jasnych. O parishii możesz przeczytać tutaj : http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.html , jak te rady sprawdzą się w praktyce nie potrafię jeszcze powiedzieć, bo dopiero zaczynam przygodę z parishii; ale chętnie będę się wymieniać doświadczeniami :P :wink:

To moje nowe nabytki, które mam dzięki Joli :P paphiopedilum parishii, phragmipedium caudatum i mnóstwo vand :P

ObrazekObrazek ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Vandy są po całonocnym moczeniu w wodzie z minimalną dawką nawozu, przycięłam suche korzonki i teraz czekają na stałe lokum, po które zaraz pędzę do sklepu :P Później dam jeszcze fotki oncidium, które podarowała mi Jola - Jolu, dziękuję serdecznie ;:168 i falka, którego kupiłam na wyprzedaży za całe 10zł (miałam nie kupować phalaenopsisów, ale ten miał tak śliczne kwiatki, że się nie mogłam oprzeć)
Ariadna
500p
500p
Od: 17 lut 2009, o 21:50
Kontakt:

Post »

O matko i córko ile vand szok ,gdzie TY je wszystkie umieścisz? :D
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Ariadno, też się właśnie nad tym zastanawiam :oops: Na szczęście na razie są małe, więc pójdą w jedno, szklane "korytko", a jak podrosną to każda dostanie osobne lokum (wazonik) i postaram się wykombinować dla nich jakąś półeczkę :roll:
Ariadna
500p
500p
Kontakt:

Post »

A zdradzisz ile ich jest ,jak je już wsadzisz w wazon to zrób fotkę.
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Tutaj jest dokładnie 12 sztuk, a będzie jeszcze 5 :P Na razie nie będzie to wazon, a szklane korytko (podłużne, ok. 30-40cm długości, z 15 głębokości i tyle samo szerokości), powinny wszystkie się pomieścić i "złapać oddech" po długiej podróży, łatwiej mi też będzie je wszystkie razem moczyć (przynajmniej taką mam nadzieję) :roll: Troszkę się boję, że nie podołam ich uprawie bo moje doświadczenie z vandami = 0
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

A to mój falek z przeceny:
ObrazekObrazek ObrazekObrazek
Ariadna
500p
500p
Kontakt:

Post »

Agnieszko ja tak samo dokładnie=0 ,tyle widziałam pięknych vand w nomi 2 razy miałam w koszyku ale zrezygnowałam aż w końcu pojawił się Rafael z ładnymi i za niską cene vandami i skusiłam się aż na 5 zobaczymy jak będzie im u mnie mam dużo storczyków i jakoś się trzymają ,2 vandy wsadzę do doniczek ,jedną do wazonu z keramzytem ,i 2 normalnie do szklanych wazonów.U Ciebie na pewno będą pięknie rosły,a ten pomysł że wszystkie do jednego korytka to bardzo dobry pomysł jak ja latam do kuchni co tydzien ze storczykami to rodzina na mnie krzywo patrzy wczoraj narobiłam jeszcze bałaganu bo kupiłam mikoryze do storczyków.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Ariadna
500p
500p
Kontakt:

Post »

Agnieszko falek przepiękny nie widziałam jeszcze takiego,miałaś racje że wyjątkowy i trzebabyło go kupic :D :D
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Ariadno, to świetny pomysł, żeby uprawiać vandy w różnych warunkach, bo będziesz miała okazję sprawdzić, które są najbardziej sprzyjające, a jakby coś się z którą vandą działo niedobrego, to możesz od razu zmienić środowisko, w którym są korzenie. Ja też skusiłam się na 5 vand od Rafaela; ciekawa jestem kiedy będą.
Ostatnio też kupiłam mikoryzę (zawiesinę), dałam ją części storczyków trzy tygodnie temu, ale na razie nic się nie dzieje :roll: ; a Ty masz mikoryzę w granulkach czy też płynną?
Grymasella
200p
200p
Od: 5 wrz 2008, o 23:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agar pisze:Grymasello, już piszę - sabotki pochodzą z bardzo różnych źródeł - z Allegro, Obi, LM, centrów ogrodniczych, z Czech, a ostatni nabytek (paphiopedilum parishii) mam dzięki Joli z Niemiec :P
dziękuję serdecznie.
U nas nędza sabotkowa - były w listopadzie pojedyncze sztuki a dopiero teraz są ponownie. Co tydzień obdzwaniam markety z pytaniem, czy aby nie dostali :oops:
Ariadna
500p
500p
Kontakt:

Post »

Agnieszko do storczyków mam płynną a do hoi kupiłam w granulkach .
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Mam nadzieję, że ta mikoryza okaże się skuteczna, bo dwa z moich sabotków mają dość nędzne korzenie i przydałoby się im szybkie wzmocnienie :?
Ariadna
500p
500p
Kontakt:

Post »

Agnieszko też mam taką nadzieje bo mój jeden sabotek i 3 falki i jedno dendrobium tez mają słabe korzenie ,ta mikoryza do wszystkich roślin kosztowała majątek mam nadzieje ze to nie jakies oszustwo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”