Sępolia - fiołek afrykański cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
fiolek13
500p
500p
Od: 23 lis 2008, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

gardeniaa pisze:A chemią jakąś nie pryskałaś?
No właśnie niczym nie pryskałam, słońce też moge wykluczyć bo stoją od północy. Jedynie to mogły spaść krople wody na listki ale kształt tych odbarwień mi nie pasuje.
Wygłąda to tak jakby jakiś robaczek wyjadał listki od środka.
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

Witam po małej przerwie :D !
Z dumą informuję,że udało mi się odratować zlanego(zagłaskanego :lol: )białego fiołeczka od siostry.Listeczki idą mu do góry jak za dziękczynienie :lol:
Drugi mój fiołeczek to "biedronkowy" półpełny nieb-fioletowy.Od kupna jakoś obija się z kwitnieniem.Łodyżki pączków mdleją tuż za nimi :roll:
Z wodą już uważam :twisted: ,podlewam czasem nawozem dla kwitnących a on nic :roll:
Mam też pytanie o moje pierwsze przedszkolaki(mają już miesiąc) czy mogę już je oddzielić czy poczekać(liście mateczne są spore).Wiem,że zdjęcia innych maluszków były załączane wcześniej,jednak maluszki-maluszkom nie równe :lol: Widziałam też taką aukcję na której były sprzedawane listki,które wydały już potomstwo.Czy te,które mam mogę jeszcze wykorzystać?Miałabym się czym dzielić przy wymianach :oops:
Fiołeczki to jeszcze dla mnie tajemnica(więcej już chyba nawet wiem o storczykach,choć te mam dopiero od dwóch miesiący) :roll:
Śliczne są Wasze(od wczoraj znów przeczytałam ponownie cały wątek :shock: ).Najciekawsze są pełne,półpełne,o nakrapianych płatkach :shock: oraz pstrych liściach.

Obrazek Obrazek Obrazek
milka0105
1000p
1000p
Od: 2 mar 2008, o 20:59

Post »

ja bym jeszcze poczekała z rozsadzaniem. Gdy moje fiołeczki sie ukorzeniły, to ja czekałam mniej więcej tyle aby młoda roślinka była choć taka jak listek od której wyrosły. ja parę dni temu posadziłam kilka listków, ale marnie wyglądają :( mam nadzięję, że mi wszystkie nie padną bo będę cieszyć się choć z 1 nowego ;)
Ismena
500p
500p
Od: 5 sty 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

milka0105 pisze:ja bym jeszcze poczekała z rozsadzaniem. Gdy moje fiołeczki się ukorzeniły, to ja czekałam mniej więcej tyle aby młoda roślinka była choć taka jak listek od której wyrosły. ja parę dni temu posadziłam kilka listków, ale marnie wyglądają :( mam nadzięję, że mi wszystkie nie padną bo będę cieszyć się choć z 1 nowego ;)
Witam!
Ja sadzę fiołki do do małych słoiczków z wodą, żeby listki nie zanurzały się w wodzie,trzeba pilnować,żeby zmieniać wodę i wybierać te które zgniją.
Te fiołki ,które wygladają byle jak, wyjmij z ziemi,dobre opłukaj ,przytnij ostrym nożem lub żyletką i wsadz do wody.Zdarza się ,że po 2 tygodniach puszczą korzonki,a czasami siedzą 2 miesiące.
Pozdrawiam
Ismena
Awatar użytkownika
abramki
50p
50p
Od: 18 cze 2008, o 20:38

Post »

Witam. Wczoraj urwałąm pare listków fiołka i chciałąm sie was zapytac czy mam ich trzymac w wodzie do momentu az puszcza korzonki czy moge wsadzic w ukorzeniacz i od razu potem do ziemi? Prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
abramki
50p
50p
Od: 18 cze 2008, o 20:38

Post »

Ale piękne fiołeczki. Ja dorwałam z niebieskiego i bordowego. Ale piękne masz te z obramówkami. Naprawde. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Ja trzymam w wodzie z dodatkiem kawałka tabletki węgla.
Waleria
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja wsadzam do ziemi bez ukorzeniacza :roll:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja ukorzeniam w ziemi,ale można na oba sposoby.
milka0105
1000p
1000p

Post »

szkolka_ismena pisze:
milka0105 pisze:ja bym jeszcze poczekała z rozsadzaniem. Gdy moje fiołeczki się ukorzeniły, to ja czekałam mniej więcej tyle aby młoda roślinka była choć taka jak listek od której wyrosły. ja parę dni temu posadziłam kilka listków, ale marnie wyglądają :( mam nadzięję, że mi wszystkie nie padną bo będę cieszyć się choć z 1 nowego ;)
Witam!
Ja sadzę fiołki do do małych słoiczków z wodą, żeby listki nie zanurzały się w wodzie,trzeba pilnować,żeby zmieniać wodę i wybierać te które zgniją.
Te fiołki ,które wygladają byle jak, wyjmij z ziemi,dobre opłukaj ,przytnij ostrym nożem lub żyletką i wsadz do wody.Zdarza się ,że po 2 tygodniach puszczą korzonki,a czasami siedzą 2 miesiące.
Pozdrawiam
Ismena
Serdecznie dziękuję Ci za radę, ale wole nie eksperymentować.. Nie wszystkie wyglądają źle, może tylko 2 na 10. Więc tragicznie nie jest :) zobaczymy co z tego wyrośnie :D
Carla-pwd
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 07:25

Post »

moi drodzy mam pytanie....

moje nowe fiołeczki są takie:

Obrazek

powiedzcie mi czy mogę już je podlewać nawozem ???:>?
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

Czy może ktoś chciałby się wyminić na listki miniaturek?:) mam białą z pełnymi kwiatami, w środku różowawa i lawendowego też z pelnymi;). mam też najzwyklejszego standarda - ciemnoniebieskiego z zółtym środkiem:)
milka0105
1000p
1000p

Post »

Nie! Fiołeczki mają zbyt malutkie korzonki żeby zacząć je nawozić. trzeba poczekać aż roślinka będzie odpowiednio duża. Radziłabym Ci poczekać jeszcze trochę np. miesiąc. Moim zdaniem można nawozić jak nowy fiołek jest mniej więcej taki jak listek od którego wyrósł.
;)
Carla-pwd
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 07:25

Post »

milka0105 pisze:Nie! Fiołeczki mają zbyt malutkie korzonki żeby zacząć je nawozić. trzeba poczekać aż roślinka będzie odpowiednio duża. Radziłabym Ci poczekać jeszcze trochę np. miesiąc. Moim zdaniem można nawozić jak nowy fiołek jest mniej więcej taki jak listek od którego wyrósł.
;)
ok w takim razie azeby było bezpieczniej zaczne w maju :):) i wtedy zaczne i te kwitnace i te tlyko zielone kwiatuszki podlewac nawozem :):):)
milka0105
1000p
1000p

Post »

bardzo dobrze :D tak zrób ;)mi będą niedługo kwitły moje dwa białe fiołeczki, to wstawię tu fotki bo pączki już mają :D
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”