Roślinki Małgosi

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fidelis
200p
200p
Od: 23 lut 2009, o 10:12

Post »

Fiołki to po hibiskusach moja nowa miłość, tylko że fiołki u mnie dosyc łatwo dostać, a hibków jak na lekarstwo - widziałam tylko jednego i od razu kupiłam.
Mam problem z podlewaniem fiołków - leję wode na podstawkę, one od razu wciagaja wszystko ale nie wiem jak sprawdzić czy mają dostatecznie duzo wilgoci, bo wierzchnia warstwa jest sucha, więc paluchem nie da rady :?: Wczoraj zauważyłam że jeden mały pączek usechł, więc może mają za sucho?
„szczegół nadaje wielkość wszystkiemu co małe”
Pozdrawiam - Małgosia
Moje zielone
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu ja również uwielbiam hibki :) U mnie niestety też nie ma gdzie ich kupić. Na szczęście na forum są wspaniałe forumowiczki dzięki, którym jestem bogatsza o kilka maluszków :)

A jeśli chodzi o fiołeczki to niestety nie mogę pomóc. Sama od niedawna je mam. Podlewam tak jak Ty i wierzchnia ziemia również jest sucha. Ale na szczęście nic im nie dolega.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35

Post »

OOO widze że udało ci się kupić białego fiołeczka :lol: . Ja wczoraj poleciałam do najdroższej kwiaciarni ( pomijam ile facetów w niej stało :shock: ) i tylko upatrzyłam fitonie za 5zł i kaktusa wielkanocnego- kwitnącego też za 5zł. Niestety z niczym nie wyszłam :oops: . Mój fiołek też usycha na pączkach i nie wiem co to :?
Awatar użytkownika
katarzyneczka
1000p
1000p
Od: 1 mar 2009, o 17:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepiękny fiołeczek i prymulki oczywiście też-śliczne kolorki :D
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczne fiołki,ta róża chińska też mi się podoba.Czy to jest trudny kwiatek w uprawie?
Awatar użytkownika
Fidelis
200p
200p

Post »

Dziewczyny ;:197 dziękuję za miłe słowa
Moniko u mnie jest taka kwiaciarnia, w której od czasu do czasu trafi się coś wyjatkowego, ostatnio była dorosła, kwitnąca hoja bella za 27 zł, a ja nie kupiłam ;:145 tam tez kupiłam te różę, chyba podjadę dzisiaj zobaczyć

Lenka nie było problemu z fiołkami, było sporo ale ja szukałam właśnie białego, okazało sie że moje fiołki miały za sucho, wsadziłam palucha do spodu, tak przy ściance i faktycznie... za mało podlewałam bo się bałam zalać, ale chyba one wolą więcej a rzadziej. Za twoją porada odwiedziłam też biedronkę :wink: ale wszystko było przebrane, trzeba wyczaić dostawy

Edytko co do hibiskusa to nie mam doświadczenia, ten jest mój pierwszy :D ale troche poczytałam i rzeczywiście są wymagające. Moja zrzuciła najmniejsze pączki, największy rozkwitł i teraz szykują się jeszcze cztery pączki, niedługo wstawię zdjęcie. Ale moja mama mi mówiła, że miała hibiskusa kilka lat, spory krzaczek, ale jak bylismy mali to się go pozbyła bo słyszała, że powoduje alergie czy jest bardzo trujący... ;:149 słyszałyście cos o tym?
Pozdrawiam - Małgosia
Moje zielone
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44

Post »

Śliczne rośliny, najbardziej mi się podoba Hibiskus :D Uwielbiam je, a Twój ma śliczny kolor. Co do tego że są to kwiaty szkodliwe, to mit, który zaczął żyć swoim życiem i wielu ludzi się tych pięknych kwiatów pozbyło ze swoich domów. Słyszałam nawet historie, że one kradną czerwone krwinki :lol:
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hibki nie są trudne w uprawie, jeśli mają odpowiednie warunki :) Wymagają jasnego stanowiska, bo w przeciwnym razie nie kwitną. Potrzebują też co rocznego przycinania. Są też sporymi pjiaczkami :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
Fidelis
200p
200p

Post »

Witaj Katrina ;:100 chyba zawsze jest tak że jak ludzie się czegoś obawiają to wymyślają niesamowite historie, które zaczynają krążyć i stają się jeszcze bardziej niesamowite, jak np. swego czasu historia o jadowitych pająkach żyjących w ziemi juki ;:190 nie było internetu, nie było tego forum - nie było sie skąd dowiedzieć :lol:
na szczeście moje dziecko jest mądre, kwiatków nie jada :lol: więc hibek zostanie z nami

Moniko właśnie zauważyłam że mój hibek lubi sobie wypić :lol:
Pozdrawiam - Małgosia
Moje zielone
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fidelis pisze:Moniko właśnie zauważyłam że mój hibek lubi sobie wypić :lol:
Jak będzie miał za sucho to będzie gubił pąki :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
Fidelis
200p
200p

Post »

Teraz wygląda tak:

Jest w takiej małej, sklepowej doniczce, nie ruszałam go bo się boję że pozrzuca te pąki, czy może trzeba przesadzić, nie wiem co robić? Jak długo kwitnie hibiskus?

Obrazek

A to mój nowy wielkanocnik

Obrazek
Pozdrawiam - Małgosia
Moje zielone
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Ślicznie wygląda hibiskus :lol: Mój nawet jeszcze nie kwitł, więc też jestem ciekawa jak długo kwitnie :roll: :?
O, wielkanocnik ma dużo pąków kwiatowych :D
Awatar użytkownika
rastharsis
200p
200p
Od: 20 sie 2008, o 22:56

Post »

Witaj Fidelis! :-)
Co robisz, że Twoje fiołeczki tak obficie kwitną? :shock:
Zaciekawiły mnie też frezje - skąd masz nasionka i jak sprawiłaś, że skiełkowały?
Moja mama uwielbia frezje i chciałabym zrobić jej prezent urodzinowy dając jej frezje "własnej roboty". :wink:
Sabina
Pozdrawiam i zapraszam Zielone rastharsis
Rośliny to dla mnie zielona magia. ;)
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44

Post »

Napiszę jeszcze raz hibek piękny! Ja bym go na razie zostawiła w tej ziemi, jeśli nie jest tragiczna. Wielkanocnik superowy :D
Awatar użytkownika
Fidelis
200p
200p

Post »

rastharsis dzięki za odwiedziny :D fiołki nie są wyhodowane z listka, tylko kupione jako dorosłe roślinki, ale rzeczywiście od dłuższego czasu kwitną i coraz więcej mają pączków. Obrywam im zwiędłe kwiatuszki, no i raz w tygodniu daję nawóz Substral Osmocote - cokolwiek to znaczy, dopiero go wypróbowuję.
A jeśli chodzi o frezje, to kupiłam cebulki w hipermarkecie, ok 10 sztuk, mix kolorów, prawie wszystkie wzeszły, jedne szybciej, inne dopiero wschodzą. Przykrywałam folią. Mam nadzieję na pachnące kwiaty :) Z forum dowiedziałam się że trzeba je podpierać, no i muszą być sadzone w większych grupach, pojedynczo nie prezentuja sie zbyt atrakcyjnie, teraz wyglądaja tak:
Obrazek

Katrina pojechałam z nadzieją, że kupię jeszcze hibiskusa a przywiozłam wielkanocnika :) Twoje kaktusy i sukulenty są cudne, ja właśnie zamierzam obsadzić taka podłużną kaktusówkę jakimiś fajnymi kujkami, dopiero obmyślam jak to zrobić :lol:
Pozdrawiam - Małgosia
Moje zielone
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”