Moje storczykowe hobby
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
na razie te z plamami wyniosłam do pokoju R. jeden z nich ma takie plamy od kilku miesięcy, to pewnie on pozarażał wszystkie, ale jego plamy też się za bardzo nie powiększały. obecnie kwitnie, kwiaty nie są zdeformowane, wyglądają bardzo pięknie i zdrowo. to ten biały z rózową warżką. biały w bordowe ciapki ma trochę więcej plam i mu przybyło. może mu utnę te chore liście. a przed podlewanie się nie mogą zarazić, bo je podlewam butelką i one sobie tą wodę wypijają, jak im wyjdzie na podstawkę to nie używam jej do podlewania innych, tylko zostawiam. zastanawiam się, czemu się przeniosło na inne. nigdy nie stały koło siebie. chyba, że miały tą chorobę w sobie i teraz się ujawniła.
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Dusiu, choroby przenoszą też szkodniki, a Ty pisałaś że masz trochę ziemiórek. One się wgryzają w korzonki.
No a może te były akurat najsłabsze i je choroba zaatakowała.
Grażynko, pokaż przy okazji zdjęcie tego malutkiego listeczka na tym falku co ma liście w kropeczki, niech nacieszę oczy
Czy ten Twój też jest taki drobny? I te kwiatki co znalazłas przy nim ususzone?
Grażynko, pokaż przy okazji zdjęcie tego malutkiego listeczka na tym falku co ma liście w kropeczki, niech nacieszę oczy

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Witam wszystkich. Bardzo podobają mi się Wasze Storczyki, a szczególnie te Sabotki . Mam pytanie na temat ich temat( SABOTEK). Kwiat mi przekwitł mi i teraz nie wiem, co zrobić z łodygą od kwiatka. Po przy innych storczykach tych popularnych łodygę przycina się po trzecim oczku. Nie wiem czy w tym przypadku postąpić tak samo, czy wymaga może jakiegoś specjalnego potraktowania.
Pozdrawiam
Rozia
Pozdrawiam
Rozia
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agita pisze:[
Grażynko, pokaż przy okazji zdjęcie tego malutkiego listeczka na tym falku co ma liście w kropeczki, niech nacieszę oczyCzy ten Twój też jest taki drobny? I te kwiatki co znalazłas przy nim ususzone?
Oto listek mojego z kropkowanymi liśćmi i malutki nowy korzonek.

To nie jest miniaturka. Ten Phalaenopsis ma duże liście, tylko kwiatki miał drobne, tak na oko miedzy 2,5- 3,5 cm i takie różowe z ciemną warżką, bo były jeszcze ciemno fioletowe i bardzo jasno różowe, tamte kwitły, ten już przekwitnięty był.
Mój po oględzinach miał sporo zgniłych korzeni i przedłużający się pęd kwiatowy, nawet chciałam go obciąć, ale w końcu został i dziś patrzyłam, ze on nadal jest żywy. Za to teraz zobaczyłam, że ma też wełnowce, muszę go szybko odseparować i zrobić z nimi porządek.
Tutaj nowy listek na małym, seledynowym Phalaenopsis, któremu zżółkł i opadł jeden liść i o którego bardzo się martwiłam, teraz widzę, że jednak uda się go uratować i bardzo mnie to cieszy.

A to drugi listek na prawdziwej miniaturce. Może potem wypuści nowy pęd kwiatowy?

- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Grażynko, dzięki za to zdjęcie, jest naprawdę uroczy, już się nie mogę doczekać nakrapianego listka u mnie!
Trzymam kciuki aby ten Twój szybko wygrzebał się z problemów i pieknie Ci zakwitł!
Gratuluję tego odratowanego, co puszcza nowy listek- obym i ja zobaczyła taki widok na moim schorowanym i poobrzynanym..!
Sabotki urocze, w kupie wyglądają naprawdę niesamowicie, to bardzo podnosi ich urok- trzymasz je tak na stałe czy tylko do zdjęcia?

Gratuluję tego odratowanego, co puszcza nowy listek- obym i ja zobaczyła taki widok na moim schorowanym i poobrzynanym..!
Sabotki urocze, w kupie wyglądają naprawdę niesamowicie, to bardzo podnosi ich urok- trzymasz je tak na stałe czy tylko do zdjęcia?

Pozdrawiam, Agnieszka
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
u mnie ziemiórki nie są w storczykach, były w innych kwiatkach, ale ostatnio ich nie widziałam, może w końcu padły... od wody też raczej się nie przeniosło, bo Vandy są zdrowe. bardzo się martwię o moje Phalaenopsisy.Agita pisze:Dusiu, choroby przenoszą też szkodniki, a Ty pisałaś że masz trochę ziemiórek. One się wgryzają w korzonki.
Grażynko, pokaż przy okazji zdjęcie tego malutkiego listeczka na tym falku co ma liście w kropeczki, niech nacieszę oczyCzy ten Twój też jest taki drobny? I te kwiatki co znalazłas przy nim ususzone?
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agnieszko, Twoje też na pewno odwdzięczą się nowymi listkami i korzonkami, a potem kwiatami za to ile im czasu i serca poświęcasz, życzę Ci tego bardzo.Agita pisze:Grażynko, dzięki za to zdjęcie, jest naprawdę uroczy, już się nie mogę doczekać nakrapianego listka u mnie!Trzymam kciuki aby ten Twój szybko wygrzebał się z problemów i pieknie Ci zakwitł!
Sabotki stoją w różnych miejscach, tu zebrane były do zdjecia tylko te kwitnące.
Dziś przybyło do mnie Pragmipedium grande i oncidium -Jolusia- serdeczne dzięki jeszcze raz.
No i dwa sabotki jeszcze dziś do mnie trafiły ale fotki jutro.
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grażynko Wesołych Świąt Wielkiej Nocy, niech zajączek Cie zaskoczy,
na stoliku niechaj spoczną - baba wielkanocna, pisanka radosna,
w Poniedziałek niech Cię zbudzi kropla wody na Twej buzi - życzy Ania
na stoliku niechaj spoczną - baba wielkanocna, pisanka radosna,
w Poniedziałek niech Cię zbudzi kropla wody na Twej buzi - życzy Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam

- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Śnieżko zdrówka, samych pogodnych chwil, smacznego jajeczka i mokrego Dyngusa 

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki