Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
hjtgjghjh
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 lut 2009, o 00:30

Post »

mam nadzieję, że nie bez powodu masz taki nick, czarodzieju :)
zrobiłam jak napisałeś, mam nadzieję, że tym razem coś zacznie się dziać. mam jeszcze jedno pytanie: ktoś wspominał o przykrywaniu roślinek folią - od razu czy dopiero po jakimś czasie? ja na razie trzymam swoją prawie-roślinkę na parapecie, gdzie ma i światło (o ile nie ma chmur) i ciepło.
Awatar użytkownika
aguka
1000p
1000p
Od: 16 lut 2009, o 22:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Folie można stosować od razu, zdjąć ją należy po pokazaniu się 1szych listków, przed tym powinno się stopniowo przyzwyczajać roślinę do otoczenia robiąc dziurki w folii.
Awatar użytkownika
rastharsis
200p
200p
Od: 20 sie 2008, o 22:56

Post »

karpku, gratuluję młodych sieweczek! :)

katarinko, oniemiałam na widok Twej kwitnącej różyczki! :shock:
Piszesz, że kwitła skromnie, myślę, że spowodowane było to zbyt krótkim okresem spoczynku - gdyby był odpowiednio długi, kwiatuszków byłoby proporcjonalnie więcej.
Ale co tam, różyczka z dwoma kwiatuchami i tak jest wystarczająco oszałamiająca! ;:97

DorkaWS, wydaje mi się, że wyniesienie Adenium na balkon pomoże w zakwitnięciu. Oczywiście, trzeba to robić etapami, by roślinki nie poparzyło słońce. A pamiętasz o zapewnieniu jej okresu spoczynku?

Oto moje maleństwa, już nie mogą doczekać się wiosny:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
:)
Sabina
Pozdrawiam i zapraszam Zielone rastharsis
Rośliny to dla mnie zielona magia. ;)
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piękności! I jakie duże! :D
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Oczywiście Ameryki nie odkryję - ale dla mnie to nowość. Na Allegro pokazały się nasiona (oprócz "naszych", o których tutaj mówimy o biało-czerwonych kwiatach) także całe czerwone i całe białe (oczywiście kwiaty). Jakie są Wasze opinie i co o tych odmianach myślicie.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
aguka
1000p
1000p

Post »

Ostatnio wyczytałam, iż ten imponujący kaudex uzyskuje się poprzez stopniowe odsłanianie korzeni, które można samemu kształtować.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aguka
1000p
1000p

Post »

Ostatnio wyczytałam, iż ten imponujący kaudex uzyskuje się poprzez stopniowe odsłanianie korzeni, które można samemu kształtować( hmm nie wiem czy to nowe odkrycie czy nie:P).
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

To prawda, ale odsłanianie trzeba robić umiejętnie, a nie wszystko od razu "na wierzch" :) . Np. fockea edulis rośnie bardzo szybko i takie odsłanianie pobudza kaudex do rozrostu.
A z tym samodzielnym kształtowaniem korzeni to raczej jest tak, że wykorzystuje się naturalne ukształtowanie, ale w granicach rozsądku, żeby w końcu ich nie połamać :D .
Awatar użytkownika
aguka
1000p
1000p

Post »

yhymmm.. :)) trzeba stopniowo i po malych kawalkach odslaniac korzenie zaczynajac od foliowki tuz nad korzeniami itd itp:))
Awatar użytkownika
aguka
1000p
1000p

Post »

No mam w końcu nasionka różyczki mam nadzieję, się coś wykluje:)0
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

karpku nasiona na allegro już dawno były :D Sama mam adenium, które będzie kwitło intensywną czerwienią z czarnymi końcami :lol: Kiedyś dawałam nawet zdjęcie tych kwiatów...
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Śledzę wątek od samego początku i chyba mi to jakoś umknęło. Oczywiście jak najbardziej życzę Ci byś miała kwiaty takie jakie sobie zamarzyłaś. Ot, myślałem, że to jakaś nowość dlatego zapytałem. Nie wiem czy warto jednak na te kolory się kusić - bo i tak nie wiadomo co wyrośnie (lub nawet w ogóle czy wyrośnie).
Moje maluszki też maja się dobrze. Może jeszcze nie są tej wielkości co u Rastharsis ale rozwijają już drugą parę liści (tak ze 2 mm). Dodam, że niczym je nie okrywam ani nie doświetlam. A podlewam od razu gdy tylko ziemia przeschnie. Stoją na południowym oknie nad grzejącym kaloryferem.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Post »

DorkaWS, wydaje mi się, że wyniesienie Adenium na balkon pomoże w zakwitnięciu. Oczywiście, trzeba to robić etapami, by roślinki nie poparzyło słońce. A pamiętasz o zapewnieniu jej okresu spoczynku?
tak, pamiętam, mam prawie same kaktusy więc wszystkie wypoczywają w zimie. A na balkon wystawię, oczywiście powolutku, zreszta balkon mam od zachodu - więc i słońce pojawia się tam późno.
nasiona-swiata
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 mar 2009, o 13:06
Kontakt:

Post »

Ziel-ona pisze:Ja od wczoraj, dzięki jednemu z forumowiczów, wiem, że też posiadam tą piękną roślinę :D W sumie nie mam z nią większych problemów, ale czasami jej kaudeks robi się miękki. Nie wiem czy to wina zbyt dużej czy zbyt małej ilości wody - nie mogę tego wyczuć. Nie chciałabym jej zmarnować, więc czekam na jakąś radę.
Obrazek
Proponuje podlewać dopiero po osuszeniu podłoża - powinno pomóc :)
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

karpek : strona jedenasta tam jest zdjęcie:) Masz rację nie wiadomo jakie tak naprawdę będą kwiaty, ale co do wyglądu jak na razie wygląda jak adenium z tym, że od początku miało ciemniejszy kaudeks od tych na waszych zdjęciach i tak już mu zostało;) Poza tym miałam tylko jedno nasionko( sprzedawca się wycwanił, ale postanowiłam zaryzykować i się udało). Zobaczyłam już kiełkujące adenium po 3 dniach :D
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”