Marzenia pisane zielenią - ogród Judyty cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Judyto . :lol: Mam nadzieję,że Cię nie uraziłam wczorajszym dniem :roll: U mnie świeci słoneczko ,mróz -8 ,zima na całego.Powschodziły moje pomidorki .Pa.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Witaj Halinko, cieszę się, że spacerując po ogrodach zechciałaś wstąpić do mnie, choć ścieżki nie odśnieżone :oops:
Nie jestem pewna czy zasługuję na takie komplementy, ale bardzo dziękuję i zapraszam częściej.

Ida- no coś Ty, to chyba jakieś nieporozumienie. Lepiej pochwal się, co ustaliłaś w sprawie pluskwicy/świecznicy-mają swoją stronkę w necie? jakie są ceny tego dobrodziejstwa, jakie odmiany zamówiłaś ?

Z mojej pracy w tunelu nic nie wyszło-mróz i brak słońca..brr, ale wczorajsza wieczorna mgła zwarzona mrozem cudnie pomalowała wszystko szronem...świat wyglądał bajecznie!!!

Wschodzą pomidory, papryka, por i ..fasolnik egipski-ten po 5 dniach od zasadzenia :roll: -trochę za szybko, skoro ma być wysadzony po zośkowych przymrozkach do gruntu. Zgodnie z instrukcją wysiewu na opakowaniu wysiew w lutym do doniczki-może będzie powoli rósł :roll: :roll:
ida74
---

Post »

O pluskwicy napisałam na p.w. stronki swojej nie maja bo to mała szkółka i to sa starsi ludzie .Umnie widac pierwsze wschody.Zfasolnikiem uwazaj rośnie bardzo szybko miałam go w tamtym roku.Jak zostały Ci nasionka to posiej go dopiero w kwietniu.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale mnie pocieszyłaś z tym fasolnikiem :?
Mam go pierwszy raz..jakem pies na pnącza!
Na opakowaniu napisano:
"Jednoroczne, bujnie rosnące pnącze o pachnących kwiatach, zebranych w grona oraz dekoracyjnych owocach w formie długich, purpurowych strąków zawierających jadalne, różnobarwne nasiona.
Wysiew nasion do doniczek po 2-3 nasiona w lutym-marcu. Na miejsce stałe wysadzić w maju.
Możliwy jest wysiew nasion wprost do gruntu w maju, lecz nie gwarantuje to wytworzenia strąków.
Kwitnie od lipca do września.
Do obsadzania balkonów, altan, pergoli.
Wymaga gleby żyznej i próchnicznej."

A o pluskwicy pisała hanka55 w swoim wątku:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1302
i tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Judyto wytrzymaj jeszcze troszeczkę. Pluskwice są w szkółce Zygmunta-2 odmiany na 100%. Albo po 1,50zł albo po 2,50zł (dokładnie nie pamiętam).
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemko dzięki za takie fantastyczne wiadomości. Skłamałabym, gdybym powiedziała, że owa roślina nie wpadła mi w oko i oczywiście poczekam. Obserwuję duże zainteresowanie świecznicą na forum-nie znałam tej rosliny.
Wytrzymam :wink: Mam zajęcie z nasionami..hehe.
Przyznaj się-odwiedziłeś już w tym sezonie Zygmusia??? ;:198
ida74
---

Post »

Judyto takie tanie :shock: :!: Jak coś to ja też chcę namiary... :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ido-to szkółka wynaleziona przez Przemka. W ubiegłym roku nie prowadzili sprzedaży wysyłkowej.
Ja tam jeszcze nie byłam, dowiedziałam się o niej niedawno.
A wygląda tak:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na razie to za dużo śniegu na wyprawę do szkółki. Myślę, że pierwszy wypad zrobimy w pierwszy dzień wiosny/ostatni zimy, jak tylko przegonimy Marzannę. Powinny być wtedy pierwiosnki, przylaszczki może miłki, sasanki.
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

Witaj judyto!
W końcu dobrnęłam do końca Twojego wątku.Jako,iż jest wielce pouczający-nie chciałam go przelecieć po łebkach :wink:
Bardzo Ci współczuję z powodu Kory :cry: Mam nadzieję,że nie przywołam bolesnego wspomnienia :roll: Jeszcze nigdy nie musiałam się rozstać z moimi podopiecznymi i nie znam takiego bólu.
Ogromną masz przestrzeń do dyspozycji i w dodatku jaką malowniczą :shock: ja przy robieniu oczka szukałam po okolicy(nawet przy wypadach do Augustowa) roślinek wodnych,podmokłej strefy-a u Ciebie zatrzęsienie.Zazdroszczę :P
Brawa za zielony recyklig-nic Ci się nie marnuje.
Zdziwiona jestem siewem powojników z nasion :shock: Czytałam na forum,że nie warto bo ciężko uzyskac siewki-a tu proszę...Czy posiane kwitną w tym samym roku?Byłoby to dla mnie małe finansowe wybawienie :oops: :D
Gratuluję glicynii-może wkrótce moja pokusi się o kwitnienie(marzę o tym od dawna :oops: ).
Przypomniałam sobie,że najwyższy czas posadzić poziomki-czy myślisz,że z braku miejsca na parapetach mogłyby stać w temp. około 15 stopni,widnym miejscu?Czy tego samego roku miałaś już owoce?
Pozdrawiam cieplutko(teraz na termometrze -16 brrr...)
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

To i Wy macie fioła na punkcie pluskwicy :shock: :D Ale Wam zazdroszczę, że macie gdzie kupić tą piękność i jeszcze w takiej cenie. W ogóle ta szkółka oferuje ciekawe okazy (właśnie przeglądam zdjecia z wątku przemka). Korzystajcie z dobrodziejstw rynku lokalnego ile się da ;). I pomyśleć, za na allegro tylko samo kłącze kosztuje 10 zł :(
ida74
---

Post »

Judyto bardzo dużo tego ,ale fajnie zrobione.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemek, nie wiem czy Zygmunt otworzył już sezon..znowu mrozy wróciły :roll: Szkółka pewnie jeszcze zamknięta na cztery spusty.

Darla-Miło, że odwiedziłaś moją namiastkę ogrodu.
Wspomnienia Kory-brakuje psicy, najboleśniejsze nie są wspomnienia, lecz bezsilność..kiedy nie potrafimy pomóc... :cry:
Jeśli chodzi o powojniki, to sama byłam zaskoczona, że tak ładnie powschodził tangucki w ubiegłym roku.
Rósł lepiej jak pomidory :roll: Zobaczymy jak przezimuje w gruncie. Nie kwitł w ubiegłym roku,ale niektóre urosły ponad 2 metry. Obecnie wysiałam kilka wielkokwiatowych z nasion zebranych z moich powojników.
Posiałam także powojniki alpejskie, ale jeszcze nie wschodzą.
Poziomki jakoś nie bardzo mi wyszły :evil: Wysiewałam 14 marca 2008 trzy odmiany: Reginę, Rugię i Barona Solemachera, który tworzy rozłogi. Wysiałam do skrzynek i stały na parapecie w domu oraz w tunelu foliowym. Bardzo nierównomiernie wschodziły zarówno te w domu jak i te w tunelu-nie dość , że długo, to jeszcze jakoś plackowo. Nie wiem czy to była wina moich błędów (złe podłoże, nieodpowiednie oświetlenie) czy nasion. Po 20 maja wystawiłam skrzynki na dwór tracąc nadzieję na uzyskanie sadzonek.
Ponieważ były traktowane po macoszemu pogubiły się karteczki z oznaczeniami odmian. Kiedy były potrzebne skrzynki na pelargonie okazało się, ze kilka sadzonek nadaje się do wysadzenia do gruntu i wysadziłam je na rabatę kwiatową. Niestety nie owocowały..dziw, że się w ogóle przyjęły :oops: :roll: Nawet nie wiem, jaka to odmiana :oops:
Ciekawe, co pokażą w tym roku???
ida74
---

Post »

To Ty jesteś jednak bardzo cierpliwa z tym sianiem i przesadzaniem .Niektóre rośliny wolę jednak kupować już w donicach niz siać z nasion ...
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem Ido po kim mi się tak zrobiło..ale faktycznie głupieję z tymi wysiewami na całego
:;230
W razie, gdybym nie pokazywała się na forum to opcje są dwie:
-albo chłop kazał mi się wyprowadzić z doniczkami do tunelu,
-albo oddał mnie do psychiatrówka :lol: :roll: :;230 ;:224 ;:219
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”