Rośliny na słoneczny balkon
- eukomis
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Renatko moje powojniki rosną pod balkonem w gruncie asięgają na balkon.Jest dużo clemantisów do uprawy w pojemnikach.wejdz na strone.www.powojniki.pl jest to strona Marczyńskiego tam znajdziesz, wszystko jest opisane jak uprawiać i jakie gatunki się nadają.pozdrawiam
- eukomis
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
Witaj Renatko moje powojniki rosną w gruncie pod balkonem i sięgają na balkon.Wejdz na stronę www.powojniki.pl jest to strona Marczyński, wszystko jest opisane które do pojemników i jak je pielęgnować .pozdrawiam
Jakoś ostatnio nie mogłam tu na forum dotrzeć, ale w końcu pochwalę się moimi tegorocznymi balkonami, a co tam

W zasadzie powinnam zrobić zdjęcia z dołu, na dworze, żeby oddać cały efekt. Połączenie niebieskich lobelii, białych werben i czerwonych pelargonii bardzo się sprawdziło. A najbardziej zaskoczyło mnie to, że lobelie i werbeny nieprzerwanie kwitną aż do teraz, bez przerwy

W zasadzie powinnam zrobić zdjęcia z dołu, na dworze, żeby oddać cały efekt. Połączenie niebieskich lobelii, białych werben i czerwonych pelargonii bardzo się sprawdziło. A najbardziej zaskoczyło mnie to, że lobelie i werbeny nieprzerwanie kwitną aż do teraz, bez przerwy

Ja na swoim południowym balkonie miałam taką roślinkę:
Jest to pnącze, które pięknie kwitnie, występuje w kilku kolorach, i szybko się u mnie rozrosło. Nie przeszkadzało mu ani słońce ani wiatr. Niestety nie znam nazwy
nie mam też zdjęcia na którym pąki są rozkwitnięte, tylko takie mi zostało z zeszłego roku.
P.S. Fajny wątek, bardzo mi pomógł. Też poszukuję roślin do skrzynek.

Jest to pnącze, które pięknie kwitnie, występuje w kilku kolorach, i szybko się u mnie rozrosło. Nie przeszkadzało mu ani słońce ani wiatr. Niestety nie znam nazwy

P.S. Fajny wątek, bardzo mi pomógł. Też poszukuję roślin do skrzynek.

pozdrawiam Katarzyna
Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha. ? Johann Wolfgang Goethe
Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha. ? Johann Wolfgang Goethe
Znalazłam zdjęcia, roślina nazywa się wiciokrzew:)
http://www.clematis.com.pl/wms/825195.html tu jest trochę informacji:)
http://www.clematis.com.pl/wms/825195.html tu jest trochę informacji:)
pozdrawiam Katarzyna
Na bardzo słoneczny balkon oprócz pelargonii, nadają się surfinie, ale muszą mieć duże pojemniki, inaczej szybko zmarnieją w niewielkich skrzyneczkach.Ogólnie taka jest zasada, że pojemniki muszą być większe, bo w małych ziemia za szybko przesycha i jedynie pelargonie, uczep i kocanki to tolerują.Z tym, ze tych dwóch ostatnich nie radzę sadzić w jednej skrzynce z pelargoniami, bo je zagłuszą, lepiej osobno i powiesić między pelargonie.Polecam też scewolę , osteospermum (do donicy, w skrzynce nie dają rady), koleusy, złocień krzewiasty, heliotrop, gazanie.Nie specjalnie wytrzymałe w ostrym słońcu połączonym z wiatrem są werbeny, lobelie, diaskie i bacopa.
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06