Cytrusy - uprawa i rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zdjęcia - wtedy ocenię i odpiszę. :D
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p
Od: 28 gru 2008, o 08:23

Post »

moja cytryna owocowała kilka razy ale nie chce zawiązać owocu czemu ?? dbam by wtedy miała wilgotno(strasznie dużo pije )a i tak kwiaty kwitną i opadają sam próbowałem zawiązać jakieś ale nic z tego zawsze były puste kwiaty z pręcikami ostatnio zakwitała z jakąś rurkowatą tulejką nie wiem jak to nazwać myślałem ze tym razem będzie owoc ale i tak te też opadły zadana choroba od słońca raczej też nie więc co ??
szymon2020
50p
50p
Od: 20 lut 2008, o 13:29

Post »

Czarodziej_ pisze:Zdjęcia - wtedy ocenię i odpiszę. :D
Niestety na chwilę obecną nie mam możliwości zrobienia zdjęcia :(
x-C-j
---

Post »

szymonambar. pisze:moja cytryna owocowała kilka razy ale nie chce zawiązać owocu czemu ?? dbam by wtedy miała wilgotno(strasznie dużo pije )a i tak kwiaty kwitną i opadają sam próbowałem zawiązać jakieś ale nic z tego zawsze były puste kwiaty z pręcikami ostatnio zakwitała z jakąś rurkowatą tulejką nie wiem jak to nazwać myślałem ze tym razem będzie owoc ale i tak te też opadły zadana choroba od słońca raczej też nie więc co ??
Pokaż zdjęcia i opisz jakie warunki zapewniasz cytrynie. :D
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p

Post »

Zdjęcia to trochę problem ale warunki. No to często zapominam podlewać a lubi pić bardzo dużo!!. Ale jak kwitnie to podlewam systematycznie .Teraz świeci słońce na nią ale jak kwitnie to jest w pół cieniu ale jednak jest tam wysoka temperatura więc to może to ?
x-C-j
---

Post »

Cały czas należy podlewać systematycznie i zasilać nawozem dla cytrusów polecam Agercol, nie zmieniaj cytrusowi stanowiska nawet jak kwitnie możliwe że właśnie przez to zrzuca Ci kwiaty i nie zawiązuje owoców, niech stoi cały czas w jednym miejscu jak najbardziej słonecznym nawet jak kwitnie, jeśli wytworzą się kwiaty i będą pręciki męskie i żeńskie w kwiatostanach a pomimo to nie zawiąże się owoc możesz sztucznie stymulować zawiązanie się owoców na kolejnych kwiatach delikatnie pędzlując kwiatki pędzelkiem umoczonym w preparacie o nazwie Betokson (używany do zapylania pomidorów) :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p

Post »

Ale tu tkwi sedno robiłem dokładnie tak jak pisze ni używałem tylko preparatu Betokson i dlatego to jest jedna wielka zagadka ! :D a w moim domu delikatne rośliny rosą dobrze bo np u dziadków rosną tylko kaktusowate nic więcej nie chce tam rosnąć :?
Awatar użytkownika
natija
500p
500p
Od: 8 lut 2009, o 23:43

Post »

Jejku mam mały problem,właśnie przed chwila koleżanka miała mandarynki,a na mandarynce były liście ,wsadziłam do wody końcówki te oberwane i właściwie to nie wiem czy w wodzie powinny być końce oderwane od roślinki czy może końce te drugie gdzie był owoc ??Nie wiem czy napisałam dość jasno,ale tak się ciesze,mam nadzieje ze coś wyjdzie...
Czy w wodzie się ukorzeni czy może powinnam wsadzić do ukorzeniacza i do ziemi,mam nadzieje ,ze są jakieś szanse na to ,ze się uda ukorzenić...?
x-C-j
---

Post »

Jeśli to były fragmenty gałązek z listkami przy owocach gdzieś kupionych możesz je wyrzucić bo nic nich nie uzyskasz, poza tym w wodzie nie ukorzenisz cytrusa żadnego. Polecam poczytać tutaj :wink:
Awatar użytkownika
natija
500p
500p

Post »

Szkoda,ze sie nie da :(
W przyszlym tygodniu beda drzewka cytrynowe w sklepie takie od 70cm do 100cm za 17 euro,chyba kupie,bo innego sposobu nie ma.Czy to dobra cena za takiej wielkosci drzewko,bo ostatnio w innym sklepie widzialam takie male(ok 40-50cm)za 25eu ??
x-C-j
---

Post »

Przy wielkości 70-100 cm to dobra cena za praktycznie każdego cytrusa, nim kupisz napisz jakie są gatunki dostępne w tym sklepiku podpowiem Ci które są najmniej trudne do utrzymania, możesz też zajrzeć tutaj - Sklep z cytrusami są teraz fajne ceny - mega promocja. :wink:
Awatar użytkownika
natija
500p
500p

Post »

W ofercie jest jeszcze drzewko oliwne,rozmaryn i lawenda,tez tej wielkosci70-100cm.
Zagladalam do tego linku,fajne oferty i naprawde duzy wybor,tylko czy wysla za granice...
Powiedz mi jeszcze na co mam zwracac uwage przy zakupie tej cytryny,zebym czasem nie kupila chorej...
x-C-j
---

Post »

Podejrzewam że do Niemiec wyślą bo nie jest daleko tylko koszt wysyłki będzie inny (pewnie wyższy zgodnie z opłatą PP) co do cytrusa jeśli zamierzasz kupić cytrynę sprawdź czy to drzewko szczepione (bardzo ważne) powinno być widać miejsce szczepienia podkładki z szlachetnym zrazem, dokładnie pooglądaj czy nie ma szkodnika (głównie przędziorka, inne bez problemu się zwalcza) oraz w jakiej ziemi rośnie czy z dodatkiem perlitu lub keramzytu i czy nie ma bagna w doniczce bo wtedy można już nie uratować rośliny. To takie podstawowe rzeczy na które należy zwrócić uwagę. :wink:
Awatar użytkownika
natija
500p
500p

Post »

Szczepione raczej jest,bo to drzewko bedzie juz z cytrynkami,czy powinnam wybrac takie ,ktore ma jak najmniej cytryn,bo chyba czym wiecej ich jest to bardziej drzewko oslabia,dobrze mysle ?
x-C-j
---

Post »

Wręcz przeciwnie wybierz to co ma najwięcej owoców bo jest silniejsze genetycznie. Cytrus jeśli nie jest w stanie wyżywić wszystkich owoców jakie się na nim zawiążą sam je zrzuca zostawiając tyle na ile ma siły by je utrzymać. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”