Cytrusy - uprawa i rozmnażanie
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
moja cytryna owocowała kilka razy ale nie chce zawiązać owocu czemu ?? dbam by wtedy miała wilgotno(strasznie dużo pije )a i tak kwiaty kwitną i opadają sam próbowałem zawiązać jakieś ale nic z tego zawsze były puste kwiaty z pręcikami ostatnio zakwitała z jakąś rurkowatą tulejką nie wiem jak to nazwać myślałem ze tym razem będzie owoc ale i tak te też opadły zadana choroba od słońca raczej też nie więc co ??
-
- 50p
- Od: 20 lut 2008, o 13:29
Pokaż zdjęcia i opisz jakie warunki zapewniasz cytrynie.szymonambar. pisze:moja cytryna owocowała kilka razy ale nie chce zawiązać owocu czemu ?? dbam by wtedy miała wilgotno(strasznie dużo pije )a i tak kwiaty kwitną i opadają sam próbowałem zawiązać jakieś ale nic z tego zawsze były puste kwiaty z pręcikami ostatnio zakwitała z jakąś rurkowatą tulejką nie wiem jak to nazwać myślałem ze tym razem będzie owoc ale i tak te też opadły zadana choroba od słońca raczej też nie więc co ??

- Szymonambar222
- 500p
Cały czas należy podlewać systematycznie i zasilać nawozem dla cytrusów polecam Agercol, nie zmieniaj cytrusowi stanowiska nawet jak kwitnie możliwe że właśnie przez to zrzuca Ci kwiaty i nie zawiązuje owoców, niech stoi cały czas w jednym miejscu jak najbardziej słonecznym nawet jak kwitnie, jeśli wytworzą się kwiaty i będą pręciki męskie i żeńskie w kwiatostanach a pomimo to nie zawiąże się owoc możesz sztucznie stymulować zawiązanie się owoców na kolejnych kwiatach delikatnie pędzlując kwiatki pędzelkiem umoczonym w preparacie o nazwie Betokson (używany do zapylania pomidorów) 

- Szymonambar222
- 500p
Jejku mam mały problem,właśnie przed chwila koleżanka miała mandarynki,a na mandarynce były liście ,wsadziłam do wody końcówki te oberwane i właściwie to nie wiem czy w wodzie powinny być końce oderwane od roślinki czy może końce te drugie gdzie był owoc ??Nie wiem czy napisałam dość jasno,ale tak się ciesze,mam nadzieje ze coś wyjdzie...
Czy w wodzie się ukorzeni czy może powinnam wsadzić do ukorzeniacza i do ziemi,mam nadzieje ,ze są jakieś szanse na to ,ze się uda ukorzenić...?
Czy w wodzie się ukorzeni czy może powinnam wsadzić do ukorzeniacza i do ziemi,mam nadzieje ,ze są jakieś szanse na to ,ze się uda ukorzenić...?
Przy wielkości 70-100 cm to dobra cena za praktycznie każdego cytrusa, nim kupisz napisz jakie są gatunki dostępne w tym sklepiku podpowiem Ci które są najmniej trudne do utrzymania, możesz też zajrzeć tutaj - Sklep z cytrusami są teraz fajne ceny - mega promocja. 

Podejrzewam że do Niemiec wyślą bo nie jest daleko tylko koszt wysyłki będzie inny (pewnie wyższy zgodnie z opłatą PP) co do cytrusa jeśli zamierzasz kupić cytrynę sprawdź czy to drzewko szczepione (bardzo ważne) powinno być widać miejsce szczepienia podkładki z szlachetnym zrazem, dokładnie pooglądaj czy nie ma szkodnika (głównie przędziorka, inne bez problemu się zwalcza) oraz w jakiej ziemi rośnie czy z dodatkiem perlitu lub keramzytu i czy nie ma bagna w doniczce bo wtedy można już nie uratować rośliny. To takie podstawowe rzeczy na które należy zwrócić uwagę.