
Moj ulubiony przepis na chleb z ziarnami

2,5 szkl.płatków owsianych – część z tego (ok 1 szkl) rozdrobnić (trochę zmiksować , ale nie za drobno)
1/3 szkl. siemienia,
niecałe 1/2 szkl sezamu,
1/2 szkl pestek dyni, -część rozdrobnić
1/2 szkl słonecznika – część rozdrobnić
troche maku, słonecznika , sezamu do posypania wierzchu
1 kg mąki pszennej typ 550, ale jeśli nie ma - może być 500 lub 480 (można odłożyć 1 szk mąki i dołożyć tyle samo razowej)
2/3 wody +1/3 mleka = 1 litr
4 łyzeczki cukru
5 łyzeczek soli ( nie muszą być bardzo płaskie)
7 dkg. drozdży
dodatkowo troche wody, cukru, mąki do zrobienia rozczynu drożdżowego
Mozna dodac też trochę rozmarynu lub innych ziół, które sie lubi – zresztą eksperymentowanie jest fajną sprawą

Wykonanie
Suche składniki (ziarna) wsypać do miski i wymieszać łyżką .
Z drożdzy zrobić w kubeczku zaczyn (z ciepłej wody szczypty soli,i cukru,trochę mąki ). Pozostawić do wyrośnięcia .
Wodę z mlekiem (1 litr) lekko podgrzać.
Połączyć zaczyn z mąką ,dodać wodę i wyrobić ciasto (będzie wolne) – wyrabiać ok. 5 minut
Foremki wysmarować masłem(keksówki) - 2 szt.wychodzą chleba z tej porcjii. (jedna dłuższa, druga krótsza),
posypać chleb w foremkach na wierzchu ziarnami
Ciasto musi rosnąć w foremkach ok30-40 min. Należy unikać przeciągów w trakcie wzrastania ciasta.
Wyrośnięte wkładać do piekarnika
Na dół piekarnika dobrze jest wstawić jakieś naczynie z wodą, która będzie parowała w trakcie pieczenia (ja wstawiam blaszkę)
Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku z termoobiegiem przez 1 godzine (jeśli nie ma termoobiegu piekarnik nagrzać do 190 st)
Zaraz po upieczeniu wyjąć z foremek do odparowania. Najlepiej na kratce (na wyposażeniu piekarnika), ustawionej na zlewie, żeby odparowywało ze wszystkich stron
Kroić po zupełnym wystudzeniu. SMACZNEGO