Problem z wrzosami!

Drzewa ozdobne
Grzegorz B

Problem z wrzosami!

Post »

Mam problem z zakupionymi na jesień wrzosami. Przez większą część zimy były zielone, ale na wiosnę gdy odkryłem je spod gałązek świerka zauważyłem, że większość z nich się zeschła a pozostałe są podeschnięte :( . Nie wiem co mam z nimi zrobić :?: , czy zrezygnować z nich a może nie zapewniłem im odpowiednich warunków a może wypuszczą nowe łodygi. Mam je posadzone przy oczku,między kamieniami w ziemi torfowej na słonecznym miejscu i na jesień również je wynawoziłem. Może wpływ miał kret który na jesień mi trochę w nich porył ale nie zbyt mocno i nie we wszystkich. Proszę o rady związane z uprawą tych roślin.

Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za rady.
Grzesiek
Awatar użytkownika
LUTEK
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 mar 2007, o 13:41

Post »

Witam

Prewencyjnie poobcinaj suche gałązki,zobacz czy puszczają jakieś nowe pędy,gdy jakiś pęd jest pół suchy to obetnij go od miejsca gdzie już nie żyje.Z pewnością może być trochę zdziczały,niepotrzebne były te gałęzie świerka. Oczywiście na nowo torf i kora dla odświeżenia.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A ja myślę, że niepotrzebny był na jesień ten nawóz...
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
broniusz
---
Od: 24 mar 2006, o 21:18

Post »

Nic z tego nie rozumiem. :oops:
Co to znaczy zdziczały...
Po pierwsze gałązki świerkowe to świetny sposób na okrycie wrzosów. Po drugie trzeba pamiętać, że wrzosy w szkółce są mocno przenawożone w celu uzyskania szybkich efektów wizualnych. To powoduje, że pierwszej zimy są bardzo wrażliwe i trzeba je dobrze zabezpieczyć na zimę. Po trzecie nawożenie jesienią jest niezrozumiale i niepotrzebne. Powoduje to nieprzystosowanie rośliny do zimy, która zamiast przygotowywać się do zimy jest w stanie pobudzenia. Reasumując, prawdopodobie wrzosy mimo lekkiej zimy przemarzły. Spokojnie, dziś nie ma co rozpaczać tylko odciąc kwiatostan i poczekać na to, że roslina odbije. Myśle przy tym, że takie szanse są realne, pomimo tego ze rosliny nie widze.
Broniusz
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Grzegorzu przede wszystkim przytnij gałązki, które kwitły jesienią.
Mogą nawet wyglądać na uschnięte, nie wycinaj ich tak całkiem krótko.
Ja miałam podobną sytuację poprzedniej wiosny.
Byłam przekonana, że część wrzosów i wrzośców będę musiała wyrzucić, sprawiały wrażenie martwych. Gałązki łamały się w palcach.
Dałam im czas do namysłu, i obiecałam, że pójdą na kompostownik jak się nie zaczną rozwijać. Zrozumiały moje intencje. Trochę to trwało, ale w tym roku już kwitły należycie (wrzośce, bo wrzosy kwitły jesienią). Przytnij i bądź cierpliwy.
Pozdrawiam.Lila.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Forumowicze mają racje ,przytnij i czekaj, ja również miałam podobną sytuacje. U mnie też wygladały że uschły ,a potem jak dobrze sie przyjrzałm to od dołu puszczały młode zieleniutkie pędy :D
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Należy corocznie ścinać przekwitnięte kwiatostany wrzosów. Cięcie wykonujemy wczesną wiosną.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Jeśli zainteresowani uprawą wrzosowatych zapoznają się z treścią w/w linków dowiedzą się wszystkiego niezbędnego o prawidłowej ich pielęgnacji,cięciu i nawożeniu.Polecamy.
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Proszę o poradę, kiedy najlepiej przesadzać wrzosy?
Pozdrawiam danio
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak z bryłą ziemi to zrób to teraz.
Pozdrawiam Andrzej.
Grzegorz B

Post »

Z moich wrzosów tylko dwa jako tako wyglądają :) , trzy całkowicie wiginęły :( a pozostałe mają niektóre gałązki zielone wygląda to fatalnie, ale myśle że może coś z nich będzie. :D
Nie wiem czy coś robię źle, ale ostatnio kupiłem trzy wrzośce (z miesiąc temu) i tylko jeden z nich rośnie a pozostałe są suche. Ja przy sadzeniu postępowałem zgodnie z zasadami zawartymi na stronie http://www.wolski.com.pl/ , w katalogu wrzosów i wrzośców i nie wiem dlaczego tak sie dzieje.
Jestem wściekły :evil: , że z mojej pracy nic nie wychodzi, ale się nie poddaję i będę próbował dalej, aż do skutku.
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Może je za płytko posadziłeś i przemarzły podczas przymrozków .może za mało podlewałeś na początku .Skoro kupując były zdrowe i zielone musiałeś popełnic jakiś błąd.Spróbuj je wszystkie jeszcze raz dobrze przyciąć może odbiją ,skoro mówisz że jest troche zielonego.
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Grzegorz B

Post »

Myślę, że mój błąd jeżeli chodzi o wrzośce polegał na zbyt małym podlewaniu. Myślałem, że te rośliny nie lubią zbyt dużo wody dlatego starałem się nie przesadzać z ich podlewaniem. A posadzone je mam od strony południowej a tam najbardziej doskwiera gorąco. A jeżeli chodzi o wrzosy znajomy powiedział mi, że to wina zbytniej wilgotności podłoża i po prostu one podgniły. A mam je posadzone w okolicy oczka wodnego. Myślę, że to nie przeszkadza gdyż posadzone mam je około 30 cm nad poziomem wody z oczka.
LiDo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 lut 2007, o 21:09

Post »

wrzos i wrzosiec lubi wilgoć ale na lekkim, mocno przepuszczalnym podłożu. lubi też kwaśny odczyn gleby na której rośnie. Usychanie roślin po zimie to nie przemarzanie, to po prostu usychanie, wiatr wysusza roślinę i jeśli roślina nie ma odpowiedniego zapasu wody w korzeniach przed zamarznięciem gleby, to usycha.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”