Koleus Blumego cz.1
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kocurek Tak rokoko to te strzępiaste.
Aniu nawet jak się wydaje ,że wszystkie takie same to też piękne. Ja miałam kilka o takich samych liściach, stały w różnych miejscach o różnym naświetleniu, liście po pewnym czasie się wybarwiły u tych które miały więcej słoneczka i już się przynajmniej odcieniem różniły. Próbuj koleusy są takie wdzięczne.

Aniu nawet jak się wydaje ,że wszystkie takie same to też piękne. Ja miałam kilka o takich samych liściach, stały w różnych miejscach o różnym naświetleniu, liście po pewnym czasie się wybarwiły u tych które miały więcej słoneczka i już się przynajmniej odcieniem różniły. Próbuj koleusy są takie wdzięczne.

- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gertrudo ja w tym roku również mam takie same nasionka jak Ty, mam pewne obawy w zeszłym roku posiałam je również , ale wyrosły tylko 3 siewki , zarzekałam się ,że już nigdy tej firmy nasion nie kupię, ale skusiłam się. Może tego roku uda się.
A kiedy Ty masz zamiar wysiać swoje nasionka, proszę napisz.
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na opakowaniu pisze ,że siać w marcu , ale ja wysieję już teraz w lutym , poprzednio też tak zrobiłam bo one tak dość wolno rosną jak już wypuszczą pierwsze listki właściwe .korzo_m pisze:Gertrudo ja w tym roku również mam takie same nasionka jak Ty....
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
- GERTRUDA
- 1000p
- Kontakt:
Tak z tymi nasionami to jest różnie - w ubiegłym roku miałam paczkę koleusów [ zwykłych] z PNOS O.M. w której wszystkie nasionka były zmiażdżone [ jak po walcowaniu ] , oczywiście musiałam kupić nowe bo z tych nie było szans na wyhodowanie czegokolwiek . Ceny tu na Kaszubach w mojej okolicy to od 3-5,5zł za paczkę i raczej nasiona koleusa są rzadkością w ogrodniczych.
raistand - jeśli można wiedzieć to ciekawe były kolorystycznie te 7 udanych od Legutko ? Bo te z PNOS sa raczej takie pospolite w ubarwieniu [ czerwone z zielonym brzegiem ] i mimo napisu mix - jest raczej monotonia .
raistand - jeśli można wiedzieć to ciekawe były kolorystycznie te 7 udanych od Legutko ? Bo te z PNOS sa raczej takie pospolite w ubarwieniu [ czerwone z zielonym brzegiem ] i mimo napisu mix - jest raczej monotonia .

- GERTRUDA
- 1000p
- Kontakt:
Trafiłam na bardzo ciekawą stronę o Koleusie . Jest tam też mnóstwo zdjęć z nazwami odmian
http://coleus.pl/lato08.html . Rarytasik dla amatorów tej roślinki - można nacieszyć oczka