Koleus Blumego cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Koleus Blumego cz.1

Post »

Witam , posiałam niedawno Koleusa Blumego z nasionek firmy PNOS był to mix i teraz czekam niecierpliwie na efekt kolorystyczny [ już chyba wybuchnę z niecierpliwości co też mi za kolory sie trafiły ;:219 ] Zamieszczam zdjęcia maluszków - już prawie coś widać , czy ktoś tez siał i ma już jakiś efekt ? Wpadłam właśnie na pomysł , że może jak inni coś pokażą lub napiszą łatwiej będzie czekać aż podrosną i wreszcie pokarzą kolorki ;:7

Obrazek Obrazek Obrazek
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje są podobnej wielkości. Jutro zrobię zdjęcie. Co roku sieję nasiona koleusów. Szukałam nasion takich postrzępionych ale nie znalazłam. :cry:
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36

Post »

Witaj Gosiu!
ja też posiałam koleus blumengo,rococo niestety nie kupiłam,moje koleuski niedawno były siane i są o wiele mniejsze od Twoich,zobaczymy jakie kolorki będę miała :?: :idea:
Grzegorz B

Post »

A u mnie się ukorzeniły robione z sadzonek, ale potem padły :roll:
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

U mnie tez niektóre po ukorzenieniu padły, ale chyba przedobrzyłam z podlewaniem.
Zauważyłam,że potrafią być bardzo różne. Zależy to chyba od gleby i oświetlenia. Może od czegoś jeszcze?
Waleria
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na pewno koleus się wybarwia różnie przy różnym natężeniu światła.

Miałam prawie bordowego na polu stał całe lato - po wniesieniu do domu na zimę zrobił się różowo zielony.

Im więcej słonka tym mniej zielonego - dotyczy odmian które mają na sobie róż, bordo.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Moje koleusy teżbyły ukorzeniane, wyglądają tak, nie wiem czy ich nie powinnam już uszczyknąć. Proszę poradżcie
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zależy jaką formę kwiatu chcesz mieć. Jeżeli krzak to już, jeżeli drzewko to jeszcze nie.
Awatar użytkownika
safiori
200p
200p
Od: 7 kwie 2008, o 09:51

Post »

Przepiękne te koleuski. Ja niestety się pozbyłam moich . U biegłym roku wrześniowy przymrozek zrobil swoje i wszystkie mi padły . Czy te które tu pokazujecie to wyrosłych z tych nasionek (mieszanka) co mozna kupic w sklepach ogrodniczych ? Obrazek
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

safiori -Te pokazane przeze mnie są z siewu - aktualnie wyglądają już tak - chyba nie będzie rewelacji kolorystycznych ;:185 , ale i tak jestem zadowolona , najwyżej dokupię ciekawostek w sadzonkach :wink:

Przepraszam za jakość zdjęć - są z komórki :roll: Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Moje dzisiaj wyglądają tak.
Awatar użytkownika
anu-la
200p
200p
Od: 19 cze 2007, o 16:44

Post »

Mnie niestety nic nie wzeszło, może za głęboko posiałam ? :( , ale bedę próbować dalej :D

Anu-La
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Koleuski sieję jak lobelię - na wierzchu i nie przykrywam ziemią tylko wgniatam leciutko [ są to zbyt drobne nasionka] na koniec nakrywam folią . :lol:
onail
50p
50p
Od: 27 lip 2007, o 11:23

Post »

Moje są jeszcze maleńkie. Nawet nie widać jakie bedą miały listki. Siałam mieszankę, niby na opakowaniu pisze coleus blumei, ale co wyrośnie to czas pokaże. Na razie podziwiam wasze piękne okazy.
radocha
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 03:04

Post »

Witam, ja też mam koleusy z siewu z tego roku. Siałem na poczatku marca no i sa troszeczke mniejsze niż te co na pierwszym zdjęciu w tym temacie. Właśnie w niedzielę przepikowałem pierwszy raz żeby się wzmocniły no ale zdjęcia nie umiem tutaj zamieścić niestety, chyba że ktoś powie jak to zrobić. Za jakiś czas jak podrosna jeszcze bardziej i się wzmocnią po pierwszym pikowaniu to przepikuję je ponownie ale juz będą posadzone we właściwe miejsce czyli do wielkiej skrzynki i doniczki. Jedną donica zachowam sobie w domu jako rośline wieloletnia a reszta będzie zdobiła balkon araz parapet okna od ulicy.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”