Magiczny Ogród EWY

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

zapyliłaś kwiatka :shock: ... a masz zdjęcie tego cudu natury ?

Twój Dusiu ma chyba jeszcze węższe płatki. Nasuwa się wniosek, że podobnych jest dużo dużo więcej i pewnie można by założyć mini kluby falenopsisów z ,,tygrysim", ,,panterkowym" , ,,arlekinim", itd. deseniem.

To bardzo sympatyczne, że możemy TUTAJ sobie porównać nasze wzorzyste storczyki :D

Podobnie jest z Encyklią cochleatą. Niby mają podobne kwiaty, ale różnią się między sobą.
Na przykład ja mam 2 - jedna to ta z wystawy. Ma kwiaty rozłożone blisko siebie, konstrukcja kwiatostanu przypomina ,,choinkę" - rozwiniętych naraz jest kilka kwiatów. Kwiaty ...powiedzmy średniej wielkości, warżka ciemna, ale leko wiśniowa.

a druga ma dłuższy kwiatostan ( u mnie 40 cm), rozwija na raz tylko 4-1 kwiaty na łodydze, ale sukcesywnie przez kilka miesięcy ( u mnie już 6 miesięcy). Warżka jest nieco większa i bardziej czarna w porównaniu z poprzednią. Płatki są większe, dłuższe i bardziej skręcone.

a u mojej koleżanki kwiatostan niemal w kształcie koszyczka - kwiaty prawie na jednakowej wysokości, drobniejsze, płatki to prawie igiełki - ogólnie mniej okazała.

widziałam kiedyś na wystawie niemal całą żółto-zieloną Encyclię (cochleatę) i o czerwonych płatkach. Tę pierwszą znalazłam w internecie pod nazwą Encyclia Cochleata Alba , jednak drugiej nie mogę nigdzie znaleźć. Wiem, że to nie jest Encyclia vitellina - bardzo podobna, tylko cochleata , tyle, że czerwona.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zapyliłaś kwiatka ... a masz zdjęcie tego cudu natury ?

Twój Dusiu ma chyba jeszcze węższe płatki. Nasuwa się wniosek, że podobnych jest dużo dużo więcej i pewnie można by założyć mini kluby falenopsisów z ,,tygrysim", ,,panterkowym" , ,,arlekinim", itd. deseniem.
niestety nie zrobiłam zdjęcia torebce nasiennej. już dawno dojrzała. nie mam jej, bo dałam ją komuś na wystawie, bo ja nie mam możliwości wysiać. zapyliłam go pyłkowiną wziętą z niedużego, ciemnoróżowego Phal. o lekko nakrapianych listkach, więc mogłby być z tego ciekawy storczyk. mój chyba rzeczywiście ma trochę inne płatki niż twój, ale kolor i wzorek ma podobne. teraz puszcza pęd, powinien za 2 miesiące zakwitnąć, kwiaty powinny się trzymać do wakacji lub trochę dłużej. bo był bardzo trwały. to mój największy Phal.
tak wyglądał kiedy go kupiłam (23.03.2007):
Obrazek
tu ma trochę kolor zmieniony...

a co do Encyclii, nie bardzo się na nich znam. miałam jedną (E. cochleata) 2 lata temu, ale nie była u mnie długo... uschła po kilku miesiącach.
pepe
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sie 2008, o 09:59

Post »

Ewo - zróżnicowanie form Encycli wynika z tego, że E. cochleata jest stosunkowo rzadko spotykana - olbrzymia większość roślin w sprzedaży to hybrydy, Encyclia "Octopussy" - to najczęstsza ich nazwa. Są to po hybrydy międzygatunkowe. Jedynymi z ładniejszych są 'Green Hornet' i 'Black Comet' :)
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

pepe - interesujące, co piszesz. Ciekawe w wyniku jakich mieszanek powstały te różne encyclie.
'Green Hornet' - widziałam tylko w necie, ale szczerze mówiąc nie wiem co jest w niej szczególnego, co by ją jakoś wyróżniało. Jest bardzo podobna do reszty, niemal nie do odróżnienia. Ale zapewne co innego widzieć roślinę wirtualnie-a co innego w ,,realu".
'Black Comet' - też zwróciła moją uwagę - piękny kolor ! :D Głęboki fiolet.

Jednak ta, ktorą widziałam na żywo była po prostu zwyczajnie czerwona, ale nie tak żywo-czerwona jak u vitelliny - ciemniejsza

bardzo chciałabym wiedzieć JAK NAZYWA SIĘ TA ENCYCLIA. :roll:
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Magicznych Świąt , samych wspaniałości w Nowym Roku,
dużo zadowolenia z naszych orchidei i dalszych miłych rozmów na naszym forum!

Obrazek
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

czy czujecie wiosnę ?
na moich parapetach widać ją zdecydowanie :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

O, wiosna na całego!
Przedostatnie zdjęcie bombowe!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Ewo, u Ciebie tyle piękności że aż zazdrość bierze :shock: :lol: taka w pozytywnym sensie, motywująca do poszukiwań :roll: :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

masz piękne Phalaenopsisy. też bym chciała, by moja kolekcja była tak ciekawa, różnorodna i kwitnienia tak obfite. moje niestety zbyt obfitych kwitnień nie mają. większość z tych, co powtarzają teraz kwitnienie, ma/miała nie więcej niż 5 kwiatków, wyjątkiem był biały, który miał 20, a teraz puszcza z 10 następnych pąków (przedłuża się), które powinny zakwitnąć jak nie odpadną.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszystkie wyżej wymienione storczyki są piękne :shock: Szczególne te ze zdjęć 3, 4, 5, 6, 7, 10, 11 - czyli prawie wszystkie, bo jedno zdjęcie mi sie nie wyświetla :lol: Na parapetach wiosna w pełni :!:
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Ewo masz cudowne kwiaty.Nie tylko storczyki ,ale wszystkie jakie dojrzalam na fotkach.Po prostu busz kwiatów pieknie przy okazji wyeksponowane.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewo storczyki przepiękne, zdjęcia przepiękne i kaktusy przepiękne:D
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

dziękuję w imieniu parapetów ;:2

... zastanawiam się, czy nie dodałam zbyt ,,ciężkich" zdjęć i dlatego długo sie otwierają :?
choć ostatnio są ogólne kłopoty fotosiko -imago - podobne :cry:
zazwyczaj dają zdjęcia około 100KB i całkiem nieźle można je otwierać, ale może daję ich za dużo na jednej podstronie :?:

dodam jeszcze zaległe zdjęcia z żółtym oncidium. Bardzo popularnym. Zauważyłam, że w ofertach są niby ,,te same" oncidia (Oncidium Sweet Sugar ) ,
ale różnią one się pokrojem (wysokość łodygi, wielkość kwiatów, wielkość/kształt pseudobulw).
Moje charakteryzuje się krępą budową, dużymi kwiatami na krótkiej łodydze.

zbliżenie
Obrazek

w domowym buszu :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Witaj Ewo! Masz piękne storczyki i ile kwitnień! Wspaniały widok!
Masz głównie rzadko spotykane okazy, ale po tym co zobaczyłam na poprzedniej stronie, stwierdzam że masz wszystkie te które widziałam ostatnio po raz 1wszy w życiu. Tak było z moim ostatnim zakupem- u nikogo go nie widziałam, a potem okazało się że Ty taki również masz, a teraz na zdj nr 7 z poprzedniej strony- znowu! :) Taki do połowy biały, od połowy liliowy- stałam ostatnio długo przed oknem kwiaciarni i się na niego gapiłam, nawet mu zdjęcie zrobiłam przez szybkę, pewna że nigdy wczesniej takiego nie widzialam. Nie lubię różu ale ten naprawdę coś w sobie ma! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Ewo :) - z przyjemnością "zatopiłam się" w poprzednią stronę :) :) :)
Ty chyba kochasz wszelkie kropki, ciapki, łatki, łaty :wink: Widzę, że rzeczywiście wiosennie u Ciebie !
Żeby jeszcze częściej słoneczko świeciło, bo jednak (przynajmniej na Śląsku) jeszcze dość ponura pogoda...
Ciekawe są Twoje spostrzeżenia co do żółtego Oncidium. Ja takiego nie mam, ale najczęściej widzę to z drobniutkimi kwiatami.
Ciekawa jestem, czy przy drobniejszych kwiatach, kwitnienie jest obfitsze ?

Pogłaskaj ode mnie Twoją "gwiazdę" z ostatniego zdjęcia :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”