Twój Dusiu ma chyba jeszcze węższe płatki. Nasuwa się wniosek, że podobnych jest dużo dużo więcej i pewnie można by założyć mini kluby falenopsisów z ,,tygrysim", ,,panterkowym" , ,,arlekinim", itd. deseniem.
To bardzo sympatyczne, że możemy TUTAJ sobie porównać nasze wzorzyste storczyki

Podobnie jest z Encyklią cochleatą. Niby mają podobne kwiaty, ale różnią się między sobą.
Na przykład ja mam 2 - jedna to ta z wystawy. Ma kwiaty rozłożone blisko siebie, konstrukcja kwiatostanu przypomina ,,choinkę" - rozwiniętych naraz jest kilka kwiatów. Kwiaty ...powiedzmy średniej wielkości, warżka ciemna, ale leko wiśniowa.
a druga ma dłuższy kwiatostan ( u mnie 40 cm), rozwija na raz tylko 4-1 kwiaty na łodydze, ale sukcesywnie przez kilka miesięcy ( u mnie już 6 miesięcy). Warżka jest nieco większa i bardziej czarna w porównaniu z poprzednią. Płatki są większe, dłuższe i bardziej skręcone.
a u mojej koleżanki kwiatostan niemal w kształcie koszyczka - kwiaty prawie na jednakowej wysokości, drobniejsze, płatki to prawie igiełki - ogólnie mniej okazała.
widziałam kiedyś na wystawie niemal całą żółto-zieloną Encyclię (cochleatę) i o czerwonych płatkach. Tę pierwszą znalazłam w internecie pod nazwą Encyclia Cochleata Alba , jednak drugiej nie mogę nigdzie znaleźć. Wiem, że to nie jest Encyclia vitellina - bardzo podobna, tylko cochleata , tyle, że czerwona.