Jagoda kamczacka cz. 4

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
kokodryl
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 lip 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jagoda kamczacka cz. 4

Post »

Wroniarz pisze: 13 paź 2025, o 00:14 Piękna i Bestia do duże krzewy.
Mam aktualnie 5 letnie krzewy kamczackiej Aurora i Honey Bee. Też posadziłem w odstępie 1,2 m. Obecnie po 5 latach mają ok 1,4 wysokości, rosną stykając się. Ale nie ciasno - można spokojnie przejść.
Zwróć uwagę, że odmiany kanadyjskie wg tabelki, w odróżnieniu od polskich/rosyjskich rosną bardziej pionowo, niż się rozkładają na boki. U mnie tak się zachowują.

Gorzej jest z odmianami polskimi Zojka, Wojtek i rosyjskimi. Te wykładają się mocno na boki i 1,2 m to trochę mają u mnie za ciasno.
Na wiosnę planuję pierwsze cięcie odmładzające.

W tym roku dosadziłem Beast i Beauty co 1,2m i nie wykluczam, że pozbędę się Zojki Wojtka jak kanadyjczyki podrosną :)
Awatar użytkownika
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zwróć uwagę, że gdy krzaki są bliżej siebie to rzędy są bardziej zwarte i mniej marnujesz miejsca w ogrodzie.
Kwestię zagęszczenia pomiędzy krzakami można skorygować cięciem.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na jagodach kamczackich zaczynają pękać pąki.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AleOla
200p
200p
Od: 31 lip 2024, o 16:29

Post »

Moje chyba jeszcze śpią. Polecę jutro sprawdzić (o ile nie ugrzęznę po drodze).
Ola
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Dzisiaj na chwilkę podjechałam na działkę, żeby poszukać wiosny.
Jagody nie zawiodły . ;:304
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
GieKa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 maja 2012, o 20:37

Post »

Jak duży system korzeniowy, bryłę korzeniową mają jagody kamczackie? Chciałbym kilka posadzić ale w kastrach budowlanych. Kastra 60/65 litrów o wymiarach 69x40x28 albo okrągła 58x35 wystarczą?
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Na jesieni przesadzałem stary, zbyt rozłożysty krzew kupiony z metką Kariny. Korzenie sięgały głębokości 50-60cm i wychodziły poza obręb korony. Z jednego krzewu wyszły trzy szczuplejsze. Nie znam odmian karłowatych jagody kamczackiej, dlatego uważam, że do jej uprawy nawet okrągłe kastry o pojemności 90 l po kilku latach okażą się za małe. Przesadzane stare borówki miały płytszy system korzeniowy, nie wychodzący poza obręb korony.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Kopiąc nieopodal jagody kamczackiej trafiłem na jej korzenie dobre 1,5 metra od krzewu. Glebę mam ciężką, w lekkiej pewnie będą jeszcze szerzej.
Pozdrawiam, Jacek
carinus
50p
50p
Od: 25 lip 2025, o 20:35

Post »

Kiedyś nieświadomy tego, że jagoda musi być w towarzystwie innych krzaczków, kupiłem na próbę jeden krzaczek i tak sobie rośnie pomiędzy borówkami. jagódek za wiele nie ma, jedynie widuję świeże odrosty od kiedy zacząłem dokarmiać borówki nawozami. Jednak niedługo przesadzę ją i muszę coś dołożyć. Co polecicie, żeby smakowało maluchom?
Awatar użytkownika
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41

Post »

Kastra 90 litrów może wystarczyć. Roślina rozbudowuje system korzeniowy jeśli na miejscu czegoś jej brakuje. Jeśli będzie podlewana i dobrze zasilona to moim zdaniem w kastrze sobie poradzi. Tylko żeby odpływ miała ta kastra :wink:
Przy okazji GieKa , dlaczego nie w ziemi?

carinus wydaje mi się, że musisz dobrać drugą odmianę wg terminu kwitnienia. Jak znasz swoją odmianę to będzie łatwiej.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
karion
500p
500p
Od: 5 maja 2022, o 02:27

Post »

U mnie gliniaste podłoże i byłem średnio zadowolony ze wzrostu 3 letnich kamczackich. W pierwszym roku jeszcze nawet ładnie rosły. Wykopałem je żeby dorzucić na dno z 2-3 widły obornika. System korzeniowy powiedziałbym że mógłby mieć lekko z 80-90litrów. Zupełnie nieproporcjonalny duży do tego co było nad ziemią. Łopatą nie dało się podważyć, więc rękami walczyłem żeby to wyjąć. Sądziłem ,że skoro glina to może korzenie miały problem żeby się przebić z dołka, ale nic z tych rzeczy. Doładowałem też dokoła obornika od góry ,bo korzenie jakby wszystko wyssały i były oblepione samym piachem. Ciekawy jestem czy coś ruszy w tym roku i robota nie pójdzie na marne. Tamten rok był bardzo suchy. Dokupiłem jeszcze kolejnego Blizzarda,Beast i Honeybee. Blizzarda i Beasta chce posadzić w innym miejscu może ptaki w innym miejscu oszczędzą. W tym roku jeszcze nie będę dawać firanek ,bo szkoda zachodu, krzaczki nadal niewielkie a przy okazji zobaczę czy co roku będą nimi ptaki zainteresowane czy to jednorazowy incydent.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”