No szacun dla Twojego czajnikowego pomysłu, Arku.
A pamiętasz gdzie kupowałeś bugenwillę? W ubiegłym roku były ładne w L-u. Może i w tym się pokażą. Tak mi chodzą po głowie.
Bardzo udanego wyjazdu! Pozdrawiając - czekam na fotki z wojaży.
Beatko Dzięki za pochwałę lampki czajnika-akwarium jak i za wizytę w moim wątku a duża buźka za życzenia udanego wyjazdu
Swoją Bugenwillę kupiłem w L-u jeżeli dobrze pamiętam to chyba w końcu czerwca.
W tym roku muszę dopilnować dostawy tych roślin bo nasza Sąsiadka też się na nią napaliła i prosiła mnie,żeby Jej kupić.
Jestem w trakcie opracowywania kolejnych zdjęć jej drugiego zimowego kwitnienia bo już zawiązało się szereg białych drobnych kwiatków osłoniętych różowo-fioletowymi przylistkami-to właściwe kwitnienie.Wkleję je lada moment. Pozdrawiam i ponownie zapraszam
11.02.2026.g.20:50
Na zdjęciach kwintesencja II-giego zimowego kwitnienia Bugenwilli-drobne,białe kwiatki wewnątrz przylistków.
Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzin.
Małgosiu miło mi,że podoba Ci się mój czajnik-akwarium W poprzednim poście nadmieniłem,że nosiłem się z zamiarem napełnić go wodą i wpuścić miniaturowe rybki,np.neonki.Stwierdziłem jednak,że jego pojemność jest zbyt mała i zrezygnowałem z tego zamiaru.Służy zatem mi jako lampka ozdobna.
Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam ,życząc miłego wieczoru i spokojnej nocy
No właśnie - w L-u były na prawdę ładne. I tylko jeden dzień u mnie.
Też sobie przypilnuję w tym roku, może się pojawią a ja na nie natrafię.
Ale, że takie mocne będą to nie przypuszczałam. Piękną masz tę bugenwillę.
Lawendę francuską też tam warto kupić jak się tylko pojawi.
Już pewnie jesteście spakowani... - to czekamy na Wasz powrót i super fotki, i może znowu na jakieś roślinne cacuszka
Tak jest Małgosiu ma się rozumieć Zmęczenie nie tyle podróżą co bagażami już mija i od jutra zaczynam "polowanie" z kamerą w ręce Jest co fotografować,ciekawych roślin mnóstwo wokół co prawda już Wam znanych z moich i nie tylko moich wojaży.Będę dzielił dzień na wypoczynek,zabawę-czego mi szczerze życzysz i robienie w miarę ciekawych zdjęć.Dziękuję za odwiedziny i serdecznie pozdrawiam
Maspalomas 20.02.2026.
Zgodnie z moją wcześniejszą obietnicą w drodze na basen zrobiłem kilka zdjęć,które w formie pocztówek przesyłam Wszystkim Forumowiczom z serdecznymi pozdrowieniami
Na początek i dla mnie i Dla Was Drodzy Forumowicze z pewnością miła niespodzianka:
Bugenwilla ale nie moja lecz rosnąca i pięknie kwitnąca na terenie tutejszego ośrodka turystycznego; Caybeach Princess w Maspalomas.
Jest piękna,przyciąga wzrok ale gdzie jej do mojej kwitnącej dwukrotnie w środku zimy no nie
Bugenwilla - Bougainvillea
Tekoma prosta/Żółte dzwonki - Tecoma stans
Szeflera parasolowata - Schefflera actinophylla
Drodzy Forumowicze gdyby któraś z nazw zaprezentowanych przeze mnie roślin nie była właściwa proszę o korektę za co z góry dziękuję
Cudownie jest tam !!! Jaką macie temperaturę? Tekoma jest pachnąca? Wspaniałego odpoczynku i pobytu!!!
Ciekawa jestem co tym razem wpadnie ci w oko i do koszyka
Jest rzeczywiście cudownie,niebo czyściuśkie,błękitne co widać na wysłanych Wam pocztówkach.
Cieplutko,temperatury od 23 C do 26 C.
Kwiatów Tekomy jeszcze nie wąchałem,zrobię to przy okazji i napiszę
Już wpadł mi w oko jeden z kaktusów kwitnący czerwony,w zestawie jest ich trzy może zdążę włożyć do koszyka,jeżeli mnie inni nie uprzedzą?Nie jestem miłośnikiem kaktusów ale tutaj są pięknie kwitnące.W tym roku te zestawy egzotycznych roślin podrożały o przeszło 100%-ostatnio płaciłem niecałe 5Euro a tym razem trzeba zapłacić prawie 14Euro!!!Podrożały nie tylko roślinki ale wszystko co potrzebne do przyrządzania posiłków bo wykupiliśmy Self catering-dożywianie się we własnym zakresie i sporo pieniędzy wydajemy na żywność!Raz tylko w San Augustin wykupiliśmy all inclusive i powiedzieliśmy sobie nigdy więcej bo wróciliśmy do domu utuczeni!Prawdopodobnie będą to tutaj nasze ostatnie wczasy w związku z drożyzną,przykre to ale prawdziwe
Dziękuję za odwiedziny,sympatyczny post i życzenia wspaniałego pobytu Pozdrawiam serdecznie i ponownie zapraszam do odwiedzin.
Bosko tam jest; o czymś takim marzę teraz!!! Fajnie by było abyś mógł coś sobie przywieść na pamiątkę.
Moi znajomi zabierają dobre preparaty białkowe plus coś tam dokupują i jedzonko jest szybko i taniej ale tez jadą z myślą o zrzuceniu "depozytu świątecznego" i nawet się im udało! Wspaniałego odpoczynku i "ładuj baterie słoneczne"!
Igo,więc czas przestać marzyć,wykupić wczasy i na Kanary i zacząć wylegiwać się na słoneczku i nabierać sił do dalszej egzystencji Chcę tylko uprzedzić,żebyś nie wybrała się na jedną z wysp kanaryjskich na Lanzarote to jest bardzo wietrzna wyspa!
Byliśmy raz i powiedzieliśmy sobie nigdy więcej,Przewiało nas na wylot.Nie leżeliśmy na słońcu ani razu Pamiątkę jak już wcześniej nadmieniałem mam wybraną i jutro wybieramy się między innymi po nią do marketu.
Co do Twoich znajomych to ludzie łapią się wszelkich sposobów i bardzo dobrze,myśmy na to nie wpadli Musimy się z tym pogodzić i ciągnąć to do końca turnusu,ważne,że pogoda wspaniała i grama chmurki na niebie.
Z tym wyżywieniem nie jest aż tak bardzo źle ale mogłoby być ździebko lepiej.
Dziękuję za miły post i za życzenia wspaniałego odpoczynku
Życzę miłego i spokojnego wieczoru - serdecznie pozdrawiam
P.S.Kwiatki Tekomy prostej nie pachną-dzisiaj wąchałem
Dołączam kolejne zdjęcia-pocztówki ze szczególną dedykacją dla Ciebie
Papaja - Carica papaya
Maspalomas 22.02.2026.
W dzisiejszym poście ciąg dalszy zdjęć-pocztówek dedykowanych Wszystkim Forumowiczom z serdecznymi pozdrowieniami.
Zatrwian wrębny -Limonium perezii
Agawa - Agava atenuata
Tekoma prosta - Tecoma stans
Echinopsis - Echinopsis spachiana
Wilczomlecz nadobny(Gwiazda betlejemska) - Euphorbia pulherrima