Ogród moją ostoją cz.41

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród moją ostoją cz.41

Post »

Witaj Ewuniu mam bardzo pozytywne doświadczenia z piwoniami drzewiastymi. Pierwsza już mnie do nich przekonała

Obrazek
Obrazek

Muszę znaleźć jej nazwę, bo w necie opisują jedynie żółta. Ma jedną wadę, że wszystkie piękne olbrzymie kwiaty rosną buzią do dołu. Tutaj rośnie 20 lat bez okrycia i kwitnie co roku.
Potem kupiłam 4 na FO (nie pamiętam już od kogo) i 3 rosną i kwitną b. ładnie, a jednej coś nie pasuje. Jak nie przepadnie to muszę wiosną coś z nią zrobić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zachęcona uprawami zamówiłam na prezent imieninowy u koleżanek dwie kolejne marketowe ...nie wiem gdzie kupiły (jedna biała, druga koralowa), ale przyjęły się nie omarzają i kwitną ogromnymi pięknymi kwiatami.

Obrazek
Obrazek

Po kwitnieniu sypnę nawozem albo sztucznym albo przekompostowanym kurzeńcem i to samo przed wegetacją wczesną wiosną. Nie okrywam, a po kwitnieniu obrywam żeby nie zawiązywały nasion. Na wiosnę żółtą i dwie marketowe przycinam do miejsca pąków. Te forumowe są jakieś inne (jedna ITOH) i obcinam do gruntu, bo one usychają tak jak wszystkie piwonie.
Niewiele Ci pomogłam, bo coraz mniej angażuję się w uprawy z racji wieku i nagromadzenia różnych zajęć...także wybacz.
Widzę, że obydwie mieszkamy na Jurze, ale ja mam glebę gliniastą zlewną, a gleba ma ogromny wpływ na rośliny.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny ;:167
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewo...też się wypowiem w sprawie piwoni drzewiastych
Mają swój urok i warto im piświęcić chwilkę czasu, podobnie jak Maria nawożęwczesną wiosną obornikiem....jak mam prawdziwy to nim jak nie mam to granulowanym a one w zamian tak mnie radują
Obrazek
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu widzę ,że odkurzyłaś wątek , też o tym myślałam , kiedy zdrowie męża zaczęło iść ku lepszemu ,ale teraz tylko zaglądam na moje wątki i wspominam ....

Nasion nakupiłaś dużo . Ja też będę trochę siać i sadzić :D
Piwonie drzewiaste są piękne ;:215
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

No proszę ale niespodzianka; nawet Maria odwiedziłaś ;:333 swój zapomniany kącik ogrodowy :D
Tyle zakupów wspaniałych zrobiłaś; a co to jest po prawej stronie na dole między ogórkami a sałatą...takie coś zielone z białymi cętkami?
Widzę że dostałaś Asahi a ten drugi to jaki? Czyli czujesz już zew wiosny :D
Faktycznie kolekcja piwonii imponująca; czy pachną ci bo moje w ogóle nie. Marzę o takich, muszę poszukać w internecie.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam! Jak prowokujecie to czuję się zobowiązana ;:306

Krysiu śliczna piwonia ;:215

Alu rozumiem Cię doskonale ;:4 u mnie jest to odskocznia od codzienności zarówno pisanie tu jak i te torebusie piękne kolorowe. Co z tego wyniknie zobaczymy.

Igo bałam się że mnie zlikwidują...a tyle lat...szkoda! Poza tym kocham to FO, to moje najfajniejsze lata emerytalne.
Ten niebieski o który pytasz to Pszczelnik mołdawski. W kropki to chyba chodzi o fasolkę Yin Yang.
Pytasz ile mam arbuzów to mi wstyd pisać, bo jest ich o wiele za dużo :oops: Siedem odmian plus coś zamówiłam szczepionego ale jednego chyba...na próbę.
Jak się zdecydujesz posiać to napiszę jakie mam i mogę się podzielić ;:333

No to do miłego! :wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Marsysiu jesteś :) brakowało Ciebie na FO. I ja zamówiłam jedną piwonię, ale nie drzewiastą bo taką już mam. W zeszłym roku wyrzuciłam jedną piwonię której kwiaty kładły się na ziemi.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Marysiu, wyspę poczytuję ale tu chyba dawno nie byłam a może i wcale, nie pamiętam.
Piękne piwonie masz, też mam 4 sztuki odziedziczyłem po poprzednich właścicielami domu ale przymierzam się do zakupu jeszcze kilku bo bardzo mi się one podobają.
Spokojnej niedzieli
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam zimowo!

Znowu temperatury niesprzyjające, bo -15 i wiatrem mroźnym w dziub zacina ;:306 Do kurnika codziennie jak nie ze swieżą wodą to czasem z podgrzewaną i w zasadzie nie wypuszczam, żeby nie wychłodzić kurnika. Na szczęście pierzynka biała okrywa rośliny, a dwie dopieściłam tzn skimie i Krokosmię Lucifer. Reszta musi sobie radzić sama.
Od czwartku ma byc cieplej to montuję regalik na oknie i zaczynam siać...parę kwiatków, papryki i karczochy. Przejrzę jeszcze zasoby i zaczynam sezon.

Olu jak miło ;:4 Ty wiesz, że ja nie wyrzuciłam jeszcze żadnej rośliny, bo nie spełniła moich oczekiwań. Po prostu jestem w stosunku do nich tolerancyjna aż do bólu! Pewnie to wynika z charakteru mojego ogrodu, który jest w połowie dziki, nieuporządkowany. Piwonii tych ogrodowych tradycyjnych mam mnóstwo, a niektóre przesadziłam na mniej reprezentacyjne miejsce i tam mam możliwość ścinania je do bukietów.

Kasiu ja też nie pamiętam czy odwiedzałaś mój ogród, bo bywając gdzieś rzadko coraz mniej zostaje w pamięci. Wiem, że ja czasem na Twoich 2 arach bywałam. Za to na wyspie widuję Cię i jest mi bardzo miło. A piwonie są cudowne i jest tyle odmian, że mogą kwitnąć 1,5 do 2 miesięcy. Dobrego tygodnia! ;:4

Bażanty czyszczą teren pod karmnikiem i zjadają suche nasiona bylin

Obrazek

Tak wykorzystuję stare filiżanki

Obrazek

Kot prawie nie opuszcza domowych pieleszy ;:306

Obrazek

Dobrego pierwszego tygodnia lutego!
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Sześć par okularów ubrałam z niedowierzania, czy to aby na pewno Marysia napisała ;:196
Czyli sezon otwarty. Pierwsze siewy poczynione. A z kwiatów to które siałaś?
Pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Twój kotek i ja moglibyśmy otworzyć zimowy klub piecuchów i leniuszków. :;230 Ten Pszczelnik mołdawski to coś fajnego cytrynowego,pewnie pszczółki go lubią? Nie widziałam u nas jeszcze bażanta a kiedyś było ich sporo ale za to chodząc po ogrodzie wypłoszyłam zająca. Jeszcze się nie zdecydowałam na arbuzy; tak na prawde po ostatnich sezonach wojny z gryzoniami to nie wiem czy to ma sens. Super ten filiżankowy karmnik :D
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam dalej zimowo!
Mimo śniegu za oknem i minusów porannych na parapecie stoi moja pólka i już posiane papryki, karczochy i kardy z wlasnych nasion. Nie zdążyłam posiać kwiatków i muszę poczekać do dobrego terminu siewu.

Bea moja miła ;:4 jak fajnie, że mnie namierzyłaś. Pokonałam blokadę i wpadłam do ogrodowego, ale jeszcze nie chodzę po FO jak w dawnych latach. Pozdrawiam ;:167

Iguś mnie lenistwo jakoś nie grozi, bo stres napędza u mnie działanie...dlatego szaleję po internecie i kupuję nasiona, których pewnie nawet nie wysieję. Mam nadzieję, że pszczelnik wykiełkuje i nic go nie zniszczy. Nie było ślimaków w minionym sezonie, ale co będzie w nadchodzącym to nie wiem. Zarówno rano jak i po południu z ogrodu wyfruwa po 2-3 bażanty. Zostawiam byliny z nasionami, a poza tym bażanty robią porządki pod karmnikami. Zające spotykam poza ogrodzeniem.

No to oby do wiosny! :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!

Ogród przystrzyżony wita przedwiośnie, które wystrzeliło słonecznym, ciepłym dniem!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mimo ostrej i długiej zimy róża w tunelu w ogóle jej nie poczuła

Obrazek

Życzę wspaniałego sezonu odwiedzającym mój wątek!
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

:wit Marysiu. Cieszę się, że odkurzyłaś swój ogrodowy wątek, ;:168 bo chociaż przyznam się, że sprawdzam na Wyspie :oops: co tam u Ciebie, to brakuje mi Twoich ogrodowych kwitnień.
W moim ogrodzie kwitną roślinki od Ciebie, chociaż nie wszystkie przetrwały w coraz bardziej cienistych warunkach, a i zawirowania życiowe, sprawiły, że ogród bywał zaniedbany. ;:131 Jednak bywają i plusy braku ingerencji, bo dzięki temu, że nieprzycięta, zakwitła mi róża z patyczka od Ciebie. :tan Niestety, nie pamiętam co ona za jedna? Ma spore, pojedyncze kwiaty w bukietach. Płatki różowawe, pączki różowe, lekko pachnie.
Obrazek
Poznajesz ją Marysiu?
Pozdrawiam wiosennie, gorąco. ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Martusiu moje życie też wiruje, ale ostatnio zatęskniłam za wątkiem ogrodowym :D Wyspą podtrzymuję znajomości cały czas i o ogrodzie też tam piszę. Z braku czasu ograniczyłam się do jednego wątku.
U mnie też nie przetrwało wiele roślin dostanych i kupowanych. Na szczęście część jest i ogród nie jest pusty a nawet coraz bardziej zarośnięty. Odczuwa to moja kieszeń co roku, bo firmy świadczące usługi coraz droższe. Niestety sił mniej więc sama sobie nie radzę. Pomagał mi znajomy pomocnik, ale ostatnio mocno zaniemógł i chyba już mi nigdy nie pomoże w cięższych pracach. Niestety róży nie rozpoznaję i wygląda mi na dziką podkładkę, a takowe dominują tylko róże szczepione.
Z takich drobnych mam Lykkefund, ale ona nie jest pojedyncza i biała z żóltym. Charakterystyczna, bo nie ma kolców.

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mam jeszcze jedną droną Semiplena...ta jest mocno czepliwa przez paskudne kolce i jej raczej nie rozmnażałam nigdy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obydwie pięknie pachną, ale wg mnie to żadna z nich nie kwitnie u Ciebie :D

Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę wspaniałego rozpoczynającego się sezonu ;:167
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Ale piękny różany busz ;:138 :heja z pewnością trudna do obsługi przez te kolce ale widok rekompensuje mam nadzieję choć troszkę boleści. :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”